Predavanja "Prehrana starostnika"

Če smo do sedaj z izrazom starostnik opisovali ljudi s starostjo 65let in več pa sedaj z izrazom starostnik opisujemo skupino prebivalcev, starejših od 75 let. Oslabeli starostnik je zaradi telesnih, duševnih in ali socialnih omejitev ali zaradi bolezni omejen v svojih vsakdanjih dejavnostih. Ponavadi ima več sočasnih bolezni, kar mu onemogoči skrb zase.

Prehrana v domu za starejše mora biti vključena v celovito oskrbo in upoštevati vse vidike starostnika: osebne, socialne, telesne in duševne.  Zaradi številnih fizioloških sprememb, ki jih prinese starost (manjši delež puste telesne mase; dejavniki ki vplivajo na vnos tekočin in hrane) in številnih kroničnih obolenj je tveganje podhranjenosti izredno veliko. Slabo prehransko stanje starostnikov pa je povezano s slabšo kakovostjo življenja in slabšim funkcionalnim stanjem. 

V soboto, 18.1.2020 smo v Domu Sv. Lenarta imeli predavanje, ki je bilo namenjeno stanovalcem doma ter njihovim svojcem, na temo Prehrana starostnika. Predavala je gospa Andreja Širca Čampa, univ. dipl. ing., klinični dietetik, ki se že vrsto let ukvarja s prehrano in deluje v UKC-ju, v Ljubljani.

Namen predavanja je bil izobraziti oziroma seznaniti tudi stanovalce ter njihove svojce s spremembami, ki jih starost prinaša z novimi smernicami prehranjevanja.

Starejši odrasli so zelo raznolika skupina, katera težje zadosti prehranskim potrebam. Ustrezno prilagojena prehrana, z dovolj kakovostnih beljakovin in telesna aktivnost lahko te procese upočasni, ali celo prepreči. Uravnotežena in pestra prehrana je ključen del ohranjanja zdravja tudi pri starejših odraslih in je bistvena za ohranjanje samostojnosti in vitalnosti. Skupaj s telesno aktivnostjo zmanjšuje tveganje in upočasnjuje napredovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, kar podpira kakovost življenja.