100. rojstni dan stanovalke gospe Ivanke Trojak

V torek, 13.decembra 2022, je bil v Domu sv. Agate v Zamarkovi pri Lenartu v Slovenskih goricah prav poseben dan. Stanovalka ga. Ivanka Trojak je v družbi svojcev, gostov, sostanovalcev in zaposlenih slavila svoj 100. rojstni dan!

Že zjutraj, ko se je prebudila, so ji ob postelji za voščilo zapeli zaposleni Potem pa se je pričel pester dan. Dopoldan je najprej obiskala frizerko, potem pa so se vrstili obiski z voščili in šopki. Obiskala sta jo, izrekla voščila in nazdravila z njo direktor Zlatko Gričnik in lenarški župam mag. Janez Kramberger.

Po slovesnem kosilu smo imeli rojstno dnevno slavje s svojci, sostanovalci in zaposlenimi, ki so ga s petjem popestrile pevske ljudskih pesi pri DU Lenart. Pravnukinji sta pomagali upihniti svečke, potem pa je ga Ivanka zarezala v veliko sladko torto.

Ob njenem častitljivem jubileju je ge. Ivanki v svojem imenu in v imenu Mestne občine Maribor pisno voščilo poslal tudi župan Aleksander Saša Arsenovič.

Hči Nada Antolinc pa je predstavila njeno življenjsko pot.

 * * *

Ivanka Trojak se je rodila 13.12.1922 v Avstriji, očetu Avstrijcu in materi slovenki. O še ni bila stara eno leto, jo je mama oddala Ivanki Pušelc in njenemu možu. Tam je ostala za vedno. Osnovno šolo je obiskovala v Selnici ob Dravi. V Mariboru se je izučila za šiviljo in se tam tudi zaposlila. Kot mladinka je bila aktivna članica društva Sokol. Ko je dopolnila 22 let, se je poročila s sosedovim sinom Ivanom Trojkom. Ker je bil Ivan električar, je dobil službo na elektrarni Fala. Tja sta se tudi preselila. Kmalu se je družina povečala, najprej za hčerko, tri leta kasneje sta dobila še sina. Ivanka je pustila službo in šivala doma. Največje veselje je imela z vrtom. Bil je vedno vzorno urejen. Po poroki sina in hčere se je njena družina še povečala. Dobila je vnuke, ki so vse proste dneve in počitnice preživljali na Fali. Ivanka in tri vnuke, sedem pravnukov in eno pra-pravnukinjo.

Ko je bil mož Ivan star 94 let, se je poškodoval in odšel v dom. Ivanka pa se je preselila k hčerki v Maribor, kjer je prebivala devet let. Še vedno je bila čila, urejala je okolico hiše. Vsak dan je prebrala časnik Večer.

Ko je lani po nesreči padla, je morala v bolnišnico, kjer je zbolela še za covidom. Tako je naneslo, da je prejšnji rojstni dan preživela v bolnišnico. Nato pa je svoj novi dom našla v Domu sv. Agate.