Novice

Novice spletišča

Pustovanje v Domu sv. Lenarta in sv. Agate

Pa je prišel pust!

Pustni torek je v obeh domovih minil v znamenju pustnih norčij, šem in rajanja. Na pustni torek, 13. februarja  smo v Domu sv. Lenarta in Domu sv. Agate za stanovalce v dopoldanskem času pripravili

veselo pustovanje. Veliko stanovalk in stanovalcev se je z veseljem in navdušenjem udeležilo tega dogodka. S pomočjo delavk so si nadeli pustne oprave in se za ta dan spremenili v druge osebe in podobe. Bili so pisana, vesela in sproščena druščina.

Obiskali so nas otroci iz Vrtca Lenarta, predstavili so se nam v svojih maskah in opravah, nam zapeli nekaj pesmic in zarajali ob glasbi. 

Povabili smo še muzikanta, v Domu sv. Lenarta je za veselo vzdušje poskrbel gospod Igor, v domu sv. Agate pa gospod Tibor. Ob glasbi, petju, plesu in druženju smo si tudi privoščili pavzo za pustni krof. Pesem, ples in veliko smeha so zaznamovali ta dan. Potem smo se za letos od pusta poslovili. Ker je bil to leto hitro na koledarju, pa nismo prepričani, če tudi od zime, seveda pa z veseljem pričakujemo prebujanje v novo pomlad. 

Na predvečer kulturnega praznika v Domu sv. Agate s pisateljem Tonetom Partljičem

Dan pred kulturnim praznikom 8. februarjem smo v našem Domu sv. Agate že 7. februarja preživeli v znamenju kulture.

V goste smo povabili vsem znanega pisatelja Toneta Partljiča. S svojo razposajeno naravo se je našim stanovalcem močno prikupil. Po pozdravnem nagovoru je želel spoznati vsakega od naših stanovalcev. In po pogovoru je že spletel mrežo preteklih poznanstev in s stanovalci stkal vez za nadaljevanje programa. Orisal je življenjsko pot Franceta Prešerna na zanimiv, vsem razumljiv način ter jim velikana poezije približal kot človeka, ki je ravno tako živle vsakdanje življenje, bil ravno tako vpet v to ali ono situacijo iz katere je znal potegniti višje cilje in jih ubesedil kot besede, ki sežejo daleč preko njegovega, pa tudi našega časa.  V drugem delu pa so naši stanovalci v trenutku postali igralci. Gospod Tone je izmed njih izbral nekaj ljudi, ki so zaigrali v »komediji« Romeo in Julija. Ob tem so se vsi pošteno nasmejali in si zaželeli, da gospod Tone zopet kmalu pride v goste.

Proslava v Domu sv. Lenart ob dnevu kulture

Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan ...

V sredo, 7. februarja, smo zbrani v dnevnem prostoru čakali na začetek priložnostne proslave ob Slovenskem kulturnem prazniku, morda marsikomu bolj znanem kot Prešernov dan, ki ga praznujemo že od 1945. leta. Prostor je bil lepo pripravljen v skladu s praznikom: zastava, slika Prešerna, stenčas s podatki o pesniku, Poezije, stoli za nastopajoče. Stanovalci so zelo hitro  napolnili prostor. Pohvalno. Svečanost je zelo dobro pripravila mag. Polona Šporin. V goste je povabila pevke ljudskih in ponarodelih pesmi Marice iz DU Maribor Center, mag. Ano Ploj, konzervatorko in restavratorko, sicer pa vsestransko umetnico, ki se nam je predstavila s svojimi likovnimi deli, in stanovalko doma, pesnico Anico Horvat. V uvodu nas je po zapeti slovenski himni ga. Polona seznanila s pomenom praznika in letošnje Prešernove nagrajence za življenjsko delo: Mariborčanko, pesnico in prevajalko, Eriko Vovk, in baletnega plesalca in koreografa,  režiserja, publicista in pedagoga dr. Henrika Neubauerja. Pevke so zapele nekaj Prešernovih uglasbenih, pozneje še ponarodele, ki smo jih z veseljem potiho spremljali. Anica je z občutkom za dramatizacijo zrecitirala Povodnega moža, po predstavitvi pa še nekaj svojih pesmi iz zbirke Zapisal si me v svoje dlani. Pomemben del slovesnosti je  bila predstavitev  slikarke in s tem odprtje razstave, ki si jo lahko ogledamo v avli. Zelo nežne podobe vrtnic vzbujajo v človeku prijaznost, blagost, mir … Z narodnimi pesmimi, h katerim so nas povabile, da pripojemo, so zaključile Marice. 

Lepo, slovesno, dostojno.

Anica Horvat

Slava Bogu na višavah

"Ko stojiš ob jaslicah, Jezusu odpri srce. Če se v tebi ne rodi, potem je vse zaman, božiča ni in sreče ni." (Franc Juvan)

Na 4. adventno nedeljo popoldan je bila v Domu sv. Lenart božična "polnočnica", pri kateri se je zbralo veliko stanovalcev. Slovesno mašo je daroval upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger, ki nas je povabil k razmišljanju, kako sprejemamo rojstvo Božjega Sina kot odrešenika, in tistega, ki nas vodi k Očetu. In kako lepo je, da imamo tudi mi Mater Marijo, ki je posrednica med nebom in zemljo. Med sv. mašo je po dolgem času spet pel domski zborček, sicer res v dosti manjši zasedbi kot pred korono, a vendar so s svojim petjem prijetno osvežili slovesnost. Vodi jih gospod Žan Jerenko, ki ima neverjetno potrpljenje z njimi in veliko željo, da bi jih bilo več. Ob koncu slovesnosti nas je nagovoril tudi sam direktor Doma, gospod Zlatko Gričnik, in nam želel predvsem veliko blagoslova, radosti in medsebojne pomoči, kar nam pomaga prenašati preizkušnje in lajša težke dneve.

Po maši smo ob izhodu vsi dobili božično zloženko s praznično duhovno vsebino, ki jo je pripravila stanovalka gospa Anica Horvat, kar se je tudi zgodilo prvič. Odslej bomo Oznanila dobivali vsak mesec. Po slovesni maši smo se zbrali v avli doma za blagoslov velikih jaslic in s tem blagoslov vseh jaslic ter božičnega obeležja v vseh nadstropjih in sobah. Skupaj z zborom smo zapeli še tisto lepo božično pesem Tam stoji pa hlevček.

Lep večer se je nadaljeval  v jedilnici, ob lepo okrašenih mizah, kjer je bila postrežena dobra božična večerja. 

Anica Horvat

batch_20231224_174228.jpgbatch_20231224_165553.jpgbatch_20231224_173937.jpgbatch_20231224_174218.jpg

Veseli december 2023 v Domu sv. Lenart

V prazničnem mesecu decembru se je v domu Sv. Lenarta odvilo več aktivnosti kot običajne mesece. Poleg rednih mesečnih aktivnosti smo se pripravljali tudi na prihajajoče praznike.

Poleg rednih mesečnih aktivnosti so se tako odvili še:

- izdelovanje adventnih venčkov, voščilnic in krasitev skupnih prostorov in sobic stanovalcev v domu,
- obdarovanje in prihod sv. Miklavža,
- čajanke po nadstropjih,
- obiski lokalnih in okoliških ŽK, RK, DU,
- nastop mešane pevske skupine DU Sv. Trojica,
- peka piškotov na delovni terapiji,
- nastop CPZ Sveta Trojica,
- Božični koncert mešanega mladinskega zbora Biser,
- Božična polnočnica in blagoslov jaslic,
- novoletni ples z Dušanom in Tonjo

V začetku decembra smo izdelovali adventne venčke, ter okrasili dom, da je občutek praznikov in veselega adventnega pričakovanja začutiti med tem, ko se sprehodiš skozi skupne prostore v domu.

 Izdelovali smo voščilnice za Dom in stanovalce, da so stanovalci pisali svojim bližnjim, Dom pa svojim poslovnim partnerjem.

Voščilnice so stanovalci prejeli tudi od dijakov Tretje gimnazije, ki so nam jih osebno dostavili, nagovorili stanovalke in stanovalce in jim jih izročili.

Veliko voščilnic je letos spet prispelo preko projekta »Mala pozornost za veliko veselje«. (DEOS Notranje gorice).

Pred Božičem smo na delovni terapiji pekli piškote, da smo si pričarali nekaj domačnosti in se razvajali s prijetnimi vonjavami in okusi.

Na oddelkih smo pripravili čajanke, zaključna druženja in pogostitve. Stanovalce smo pogostili s kuhanim vinom, čajem, pecivom ter vročo čokolado. Predvajali smo praznično božično glasbo, in tudi zapeli ob ritmih in melodijah harmonike izpod spretnih prstov gospe Gizele Lenard.

Za božični večer je potekala polnočnica, kateri je sledila blagoslovitev jaslic v kapelici in avli doma. Potem pa slovesna večerja v lepo okrašeni jedilnici s prazničnimi pogrinjki.

Tudi na vseh glasbenih in pevskih nastopih so stanovalci zelo uživali in se jih razveselili, na koncu še zaplesali na novoletnem plesu.

 Pomembno je, da si vzamemo čas drug za drugega in da v tem decembrskem času stanovalcem olajšamo osamljenost in žalost ter pričaramo občutke bližine, razumevanja, naklonjenosti in si seveda zaželimo vse dobro za naslednje leto.

 

Letno srečanje članov združenja čudodelne svetinje ali otrok Brezmadežne v Domu sv. Lenart

Letno srečanje članov združenja čudodelne svetinje ali otrok Brezmadežne je bilo letos prvič pri nas.

V drugi polovici avgusta sem s člani Združenja poromala v Francijo, kjer smo obiskali številne kraje, od Arsa  do Pariza. Vrhunec romanja je bil obisk kapele prikazanja Device Marije s čudodelno svetinjo sv. Katarini Laboure v Parizu. Tam sem se ob njenem grobu čutila tako močno nagovorjena, da moram graditi in širiti ta odnos z Marijo Brezmadežno tudi doma. V začetku oktobra se je v Domu Združenju pridružilo že 25 članov, ki vsakodnevno molimo kratko molitev: O, Marija, brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo in enkrat tedensko se dobivamo v kapeli – ali vsak sam zase – pri molitvi večne devetdnevnice. Zato smo bili dani na zemljevid Slovenije k 13 drugim župnijam, kjer se dogajajo letna srečanja.

Prišla sta narodni ravnatelj Združenja Otroci Brezmadežne za Slovenijo, lazarist gospod Rok Žlender, in njegova namestnica sestra Rozalija Lesjak, iz Družbe Hčera krščanske ljubezni (usmiljenka). V nedeljo, 3. decembra, je bila ob treh popoldan najavljena maša, ki jo je ob asistenci upokojenega nadškofa dr. Franc Krambergerja in stalnega diakona gospoda Darka daroval gospod Žlender. Kapela je bila polna kot že dolgo ne. Bogu hvala. Pred mašo smo zmolili molitev večne devetdnevnice, v homiliji pa je ravnatelj še enkrat natančno razložil zgodovino, pomen in molitev k Brezmadežni in pomen čudodelne svetinje. Po slovesni maši, ta dan je bil tudi začetek adventa, zato je  upokojeni nadškof dr. Kramberger blagoslovil tudi vse adventne vence v Domu, smo s srčnostjo zapeli celo pesem Jaz sem otrok Marijin. Upam, da se je marsikoga dotaknilo.

Sledilo je druženje v dnevnem prostoru, v katerem je bila krasno pripravljena manjša pogostitev. Prisrčna hvala vsem, ki so jo pripravili. Čas pa je bil bolj namenjen druženju, priložnosti za vpis novih članov, prostovoljnim prispevkom za Združenje, veselju, da smo tudi tukaj Marijini otroci. Gosta sta bila prijetno presenečena nad pripravo in organizacijo dneva, pravita, da ni povsod tako lepo in sta se zahvalila za vse doživetje tega popoldneva. Tudi jaz se zahvaljujem vsem, ki so pripomogli k temu lepemu doživetju, posebej pa še diakonu gospodu Darku, ki med nepokretnimi širi molitev in ljubezen do Marije.

"Prihajajte pred oltar. Tu se bodo milosti razlivale na vse, ki bodo zanje prosili, …" je naročila Marija Katarini Laboure 1830. leta in zelo zelo velja tudi za današnji težki čas. Ona je vseskozi z nami, Mati je, in nam želi pomagati, če se le k njej zatekamo po pomoč. Če bi še kdo želel postati član te čudovite skupnosti, se lahko prijavi pri diakonu gospodu Darku ali pa pri meni.

Anica Horvat

Likovna razstava Nade Tomažič

15. novembra je v Domu sv. Lenarta potekala otvoritev likovne razstave avtorice Nade Tomažič iz Sladkega vrha. Njena motivika je običajno barvita krajina in detajli, ki jih najde v naravi, občasno pa se posveča tudi ženski figuri.

Razstavo je otvoril likovni vodja  KUD Gabrijel Kolbič gospod Andrej Velikonja.

Gospe Nadi Tomažič smo ob tej priložnosti čestitali in ji zaželeli še veliko navdiha za ustvarjanje in druženja v likovnih krogih ter se zahvalili, da nam je zaupala na ogled svoje slike. Z njimi se bomo na hodniku in  avli doma srečevali in spogledovali v naslednjih mesecih.  Marsikomu se bo ob njih zaustavil korak, načel kakšen pogovor, napletla zgodba in nam bodo dolgi zimski dnevi svetlejši, toplejši in prijetnejši.

Dogodek so z glasbo obogatile pevke ljudskih pesmi  DU Lenart. Pevke skupaj prepevajo že 21 let ter so stalne gostje na praznovanjih in dogodkih v lokalni skupnosti, tako v Lenartu, kot širše. Rade se odzovejo na povabila za nastop, kjerkoli jih povabijo. Pravijo, da še posebej rade zapojejo stanovalcem v domovih. Tako v Domu sv. Lenarta že 15 let vsak mesec prepevajo s stanovalkami in stanovalci na pevski urici. Glasba ima zdravilno moč, ljudi zbližuje, povezuje, pomirja, tolaži, z njo obujamo spomine, izpovedujemo čustva, spoznavamo zgodbe, običaje in vrednote.

Dogajanje v domu ob mednarodnem dnevu starejših

1. oktober je bil proglašen za mednarodni dan starejših za praznovanje in ozaveščanje o prispevku starejših ljudi k družbi ter o izzivih s katerimi se soočajo starejše generacije. Letos ga obeležujemo že 33. leto zapored.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je letošnjo obeležitev zaznamoval z vseslovensko akcijo pod sloganom »Pokloni čas, polepšaj dan«.

V ponedeljek in torek (2. in 3. oktobra) smo v domu Sv. Lenarta tako res poklonili čas drug drugemu in si polepšali dneva s peko palačink. Pripravili smo veselo, sproščeno,  okusno in mamljivo dišeče druženje.

4. oktobra dopoldan se je skupina stanovalcev s spremljevalkami odpravila na ogled razstave ročnih del, ki jo je organiziralo društvo upokojencev Lenart in na kateri smo tudi sami razstavljali svoje izdelke.

Istega dne popoldan pa smo se sprostili in uživali ob nastopu Ljudskih pevk DU Lenart, ki so nas popeljale v neke druge čase in kraje.

Ob tej priložnosti  je stanovalcem doma čestital tudi predsednik DU Lenart, ki se je udeležil dogodka. Zaželel nam je, da bi se v tem domu počutili prijetno, zadovoljno in varno ter da bi imeli vso pomoč in podporo pri prenašanju in soočanju s težavami, ki jih prinaša starost.

Športne igre v domu Idila

29.septembra se je ekipa 5 stanovalk Doma Lenart s spremljevalkama udeležila Športnih iger domov za starejše mariborske regije.

Veseli in v pričakovanju lepih jesenskih doživetij smo se odpeljali proti Jakobskemu dolu, kjer se nahaja Dom Idila. Sodelovalo je sedem domov: Dom Danice Vogrinec, Dom Tezno, Dom pod Gorco, SeneCura Maribor (prej Sončni dom), Dom Idila, SeneCura DSO Hoče Slivnica  in Dom Sv. Lenarta. Vzdušje na igrah je bilo zelo veselo, glasno in sproščeno, za kar so poskrbeli gostitelji z  zanimivimi igrami ter tekmovalci in navijači. Prijetno druženje na čudovit jesenski dan smo zaključili na pogostitvi, kosilu ob spremljavi glasbe. Tako so udeleženci še zapeli in tudi zaplesali. Namen takšnih druženj je povezovanje, spoznavanje, sprostitev in razvedrilo. Malo tekmovalnega duha je vedno prisotnega, zmagovalci pa smo vedno vsi, ki z dobro voljo, naklonjenostjo in trudom prispevamo k takšnim in podobnim prijetnim dogodkom.

100 let naše stanovalke dr. Nade Dolenec

Življenje je čudovito potovanje, in gospa Nada Dolenec je odličen zgled tega, kako ga živeti v polnosti ne glede na leta in preizkušnje, ki so nam naložena.

Z gospo dr. Nado Dolenec smo na predvečer njenega 100 rojstnega, dne 20.9.2023, bili deležni lepega koncerta, ki ga je izvedel oktet Planika.

Že  na predvečer njenega 100 rojstnega dneva smo ji iz srca voščili in ji zaželeli še mnogo mnogo lepih trenutkov v naši sredi. 100 let je izjemna prelomnica, ki je dana redko kateremu in ta prelomnica priča o moči, modrosti ter bogatih življenjskih izkušanjih gospe Nade Dolenec.

Hvaležni smo, da smo lahko postali del njenega življenja. In tako smo naslednji dan, 21.9.2023, dočakali skupaj "stotico" in ji zaželeli, da bi bila njena "100" napolnjena z ljubeznijo, srečo in zdravjem.

Bog vas živi gospa dr. Nada Dolenec.

Novomašnik Klemen med nami v Domu sv. Lenart

Na slovesni praznik godu svetih bratov Cirila in Metoda sta v Dom sv. Lenart prišla novomašnik Klemen Gartner in rektor Slomškovega zavoda gospod dr. Ivan Štuhec.

Vsak dan v domski kapeli mašuje upokojeni nadškof dr. Kramberger, za kar smo izredno hvaležni, ta dan jo je daroval novomašnik. Gospod Klemen Gartner se je rodil pri Sv. Križu nad Mariborom in tam bo imel v nedeljo, 9. julija, tudi novo mašo. Osnovno šolo je obiskoval v Kamnici, gimnazijo v Slomškovem zavodu. Teološko fakulteto je po dveh letih nadaljeval v Rimu. Prakso je opravljal kot duhovni asistent v Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski v Mariboru. Na praznik apostolov Petra in Pavla je bil posvečen v duhovnika. Njegovo novomašno geslo je "Ti si Milina." Tako on naziva Gospoda. Zelo smo bili veseli, da smo ga lahko pozdravili tako hitro med nami. Res je "faca".

Slovesno mašo je brezhibno opravil. V zahvalo zanj smo zapeli še zahvalno pesem (Hvala večnemu Bogu). Posebej  je bil počaščen, je dejal, ker je poleg gospoda Štuheca ob njem somaševal sam nadškof. Slovesnost se je zaključila z novomašnim blagoslovom in njegovo zahvalo za molitve, ki gredo v nebo iz toliko bolniških postelj in vsakodnevnih molivcev v kapeli. 

Hvala gospodu nadškofu dr. Franc Krambergerju, da ju je povabil.

Anica Horvat

Otvoritev likovne razstave "Zlati prah"

21. junija, na prvi poletni dan in hkrati poletni solsticij smo v Domu sv. Lenarta pripravili otvoritev likovne razstave gospoda Zlatka Praha, profesorja likovne pedagogike, pod psevdonimom »Zlati prah«.

Gospod je zaposlen kot profesor na Srednji šoli za oblikovanje v Mariboru, Srednji zdravstveni in kozmetični šoli v Mariboru in Centru srednjih šol v Slovenj Gradcu, kjer poučuje umetnost in estetiko. Deluje kot mentor slikarskih delavnic za odrasle, organizator likovnih kolonij, nekaj let je bil kustos mestne galerije Riemer v Slovenskih Konjicah. Od leta 1997 je član ZDSLU in DLUM. S svojim slikarstvom se je uveljavil doma in v tujini. Živi in ustvarja v Mariboru.

 Je tudi mentor likovni skupini Quo vadis Domine, ki smo jo imeli priložnost spoznati na predhodni likovni razstavi, ki se je pri nas odvijala v aprilu letos in smo jo gostili 2 meseca.

 Kulturni program je obogatil učenec harmonike in klavirja David Lorenčič iz Voličine.

Zahvali in čestitkam umetniku za zaupanje svoje umetnosti na ogled v avli doma  je sledil ogled širokega in bogatega izbora likovnih del in druženje.

Stanovalkam, stanovalcem, delavcem in obiskovalcem doma bodo slike v poletnih mesecih spremljevalke na vsakodnevnih poteh. Želimo jim veliko lepih vtisov in razmišljanj, ko se bodo ustavljali pri razstavljenih delih.