Novice

Novice spletišča

"Lisičke" na obisku v Domu sv. Lenart

V sredo, 24. aprila smo v Domu sv. Lenarta gostili folklorno skupino TD Radvanje »Lisičke«, ter članici dramske skupine »Fuksija« pri Društvu po možganski kapi Podravje.

Pripravili so nam enourni program, kjer so se stanovalci lahko sprostili ob poslušanju petja, igranju na harmoniko ter se nasmejali ob skeču, ki sta ga pripravili igralki. Nekaj stanovalk in stanovalcev se je tudi z veseljem odzvalo na povabilo nastopajočih, in so se zavrteli, zaplesali  v ritmih znanih melodij.

Prijeten popoldan je kar prehitro minil, zadovoljni, hvaležni in veseli smo se razšli ter goste povabili, da nas še kdaj obiščejo.

Literarno druženje s Tonetom Partljičem

Ob prihajajočem mednarodnem dnevu knjige smo pripravili literarni dogodek.

Stanovalke in stanovalce Dom sv. Lenarta je ob tej priložnosti obiskal pisatelj Tone Partljič, ki dobro pozna Slovenske gorice in je poln zanimivih zgodb o njihovih ljudeh. Pozna tudi nekatere stanovalce ali njihove sorodnike, zato so se njegovega prihoda številni zelo razveselili.

V svojem slogu, na preprost in hudomušen način,  je pripovedoval nekaj zgodb, ki jih je zapisal v svojih knjigah. Za konec pa so stanovalci v njegovi režiji odigrali še odlomek iz tragične ljubezenske zgodbe o Romeu in Juliji.

Stanovalci so mu z zanimanjem prisluhnili, se nasmejali. Sproščeno petkovo dopoldne je bila odlična popotnica za veder vikend.

Pletene odeje za toplejše pomladne sprehode

V naši občini si društva in organizacije prizadevamo za dobro medsebojno sodelovanje in vsestransko podporo. V Domu Lenart že vrsto leto dobro sodelujemo z Društvom upokojencev Lenart oziroma z njihovimi sekcijami. Ponosno smo na dolgoletno sodelovanje s pevkami ljudskih pesmi, ki mesečno s svojo dobro voljo in pesmijo razveseljujejo stanovalce v obeh enotah.

Vezi smo spletli tudi s sekcijo za ročna dela, ki nas redno vabi na njihove razstave, ki jih vsako leto organizirajo v občinski avli. Na njih stanovalci, ki ustvarjajo v okviru delovne terapije, sodelujejo s svojimi izdelki, vsi pa si jih radi ogledamo, srečamo prijatelje in znance ter se sprehodimo mimo vrtca in skozi našo lepo urejeno tržnico do občinske stavbe.

To zimo so se članice ročnodelske skupine odločile za dobrodelno gesto – spletle so tople odejice, da se lahko stanovalci, ki jih na sprehode popeljemo na vozičku, pokrijejo, da jim je med uživanjem na svežem zraku dovolj toplo. Spletle so tudi terapevtske rokavičke.

Na pragu pomladi smo spletene izdelke prevzeli na sedežu društva.

Hvaležni smo članicam za to gesto in se že veselimo novih sodelovanj in srečanj s člani DU Lenart.

Velikonočni čas v Domu sv. Lenarta

V Domu sv. Lenarta smo v tednu pred velikonočnimi prazniki pripravili delavnice izdelovanja butar, okraševanja pirhov, izdelovanja voščilnic in drugih velikonočnih dekoracij in tako stanovalcem pričarali praznično vzdušje največjega krščanskega praznika Velike noči.

Na varovanem oddelku so v soboto 23. marca  povabili svojce stanovalcev, ki so skupaj s stanovalci izdelovali presmece oziroma butare, ki so jih na cvetno nedeljo nesli k maši blagoslovit.

Na veliko soboto pa se v domsko kapelico odnesejo košare velikonočnih jedi na blagoslov.

Na velikonočno nedeljo se stanovalci radi udeležijo velikonočne maše, in prejmejo tradicionalni velikonočni zajtrk. 

Velika noč je največji krščanski praznik, praznik veselja in upanja. Starejši ljudje imajo na ta čas že iz svojega otroštva lepe in doživete spomine. Vsaj malo tega lepega vzdušja smo si med seboj podelili tudi med raznimi aktivnostmi, ki smo jih prilagojeno pripravili  v tem velikonočnem času za stanovalce v domu.

Nastop Klape Adria ob materinskem dnevu

V soboto, 23. marca so nas v domu Sv. Lenarta obiskali in nam pripravili nastop Klapa Adria iz Šibenika. Stanovalke in stanovalci doma te glasbenike že poznajo in se zelo veselijo in pričakujejo vsak njihov nastop.

Koncert z dušo in za dušo je bil zelo primerna pozornost ob bližajočem materinskem dnevu.  Z njimi smo v mislih odpotovali in odjadrali na lepše, v lepo, sončno Dalmacijo. Ob nežnih spevnih dalmatinskih melodijah smo se sprostili, v mislih uživali na morski obali, topli sapici, v senci z bevando...

Glasbeniki so nas navdušili,  in že prejeli vabila za naprej, da se v prihodnosti spet srečamo.

V ponedeljek 25. marca pa je direktor, kot je to že vsa leta v navadi razdelil vrtnico vsem stanovalkam in sodelavkam. Enim za zahvalo, drugim za spodbudo. 

Priprava na cvetno nedeljo in Veliko noč

Bliža se praznik Velike noči. In po stari navadi teden pred praznikom na cvetno nedeljo blagoslovimo presmece in butare.

Tako smo tudi v našem Domu sv. Agate v petek, 22.3. dopoldan izdelovali butare in se pripravljali na praznik cvetne nedelje. Popoldan ob 15 uri pa smo se stanovalci in zaposleni zbrali pred vhodom v dom, kjer so naši prijatelji  Društva Presmec iz Selc postavili 6 metrov visok presmec, ki krasi naš dom. Obenem smo prisluhnili pesmi ljudskih pevcev DU Selce in blagoslovili presmece.

Po blagoslovu pa smo se še malo podružili, posladkali in nazdravili. Iskrena zahvala vsem članom društva Presmec iz Selc, ki sedaj že drugo leto zapored poskrbijo tudi za presmec pred našim domom.

Vrtnice in pesem od dnevu žena

Vsako leto 8. marec kot dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk - Dan žena - praznujemo v približno 100 državah sveta.

V zahvalo za neprecenljiv trud in prizadevanja žensk ga praznujemo tudi v družinskem okolju in ne samo na družbeni ravni. Stanovalkam Doma sv. Agate in Doma sv. Lenarta se je z vrtnico poklonil direktor Zlatko Gričnik, s pesmijo pa so jih razveselile pevke KUD Coda iz Maribora. Z dobrimi željami in pozornostmi so jih obiskali in razveselili tudi domači, skupaj z njimi popili kavo in poklepetali.

Obletnica blagoslovitve Doma sv. Agate in Doma sv. Lenart

V družbi Dom Lenart d.o.o. vsako leto na pragu pomladi pripravimo slovesnost ob obletnici blagoslovitve domskih enot - Doma sv. Agate in Doma sv. Lenart. To je priložnost, da je z zahvalo ozremo po prehojeni poti, ovrednotimo dobre rešitve in slabe odločitve in se z upanjem, z vero ozremo v prihodnji čas in se opogumljeni odpravimo novim ciljem naproti. Jedro slovesnosti je sveta maša, ki jo daruje povabljeni mašnik, sodeluje pevski zbor, obiščejo in svoj čas nam namenijo različni gostje. Zaključimo pa v veselem razpoloženju – ob druženju, pogovoru, pogostitvi.

V četrtek 15. februarja smo v Domu sv. Agate v prisotnosti številnih gostov zbrali pri zahvali sveti maši, ki jo je daroval predsednik Nadškofijske karitas Maribor,  gospod Branko Maček, z ubranim petjem pa obogatili pevski cerkvenega pevskega zbora iz Korene. S svojimi prispevki in zahvalo so sodelovali tudi stanovalci.

Gospod Branko Maček je v homiliji poudaril, da nas v težkih trenutkih nas rešujejo molitev, potrpežljivost, upanje: »V težkih trenutkih, v žalosti in bolečini, ob žalitvah izberimo pot molitve, potrpežljivosti in upanja v Boga. Ne padimo v past nečimernosti. Ne pustimo se prelisičiti »nališpani lepoti nečimernosti«, temveč dopustimo, da v naše srce vstopa »veselje, ki je od Boga«, zahvaljujoč pri tem za zveličanje, ki nam ga daje. V lepih trenutkih pa se zahvaljujmo Bogu  -  saj v našem življenju najdemo tudi lepe trenutke - … saj se nam po preizkušnjah Gospod približa in nas reši – rešuje … Tu gre za lepe, pristne trenutke«.

V torek 5. marca je v domski jedilnici Doma sv. Lenarta slovesno somaševanje vodil grosupeljski župnik gospod Martin Golob, ki je v času epidemije poskrbel za veliko prenosov svetih maš po spletu, je pogost in zaželen sogovornik v številnih medijih ter oseba, ki s svojo prisrčnostjo in iskrenostjo povezuje in združuje.

S svojimi vrlinami in preprostostjo je navdušil tudi stanovalce, zaposlene in goste. Njegov nagovor je vključeval veliko primerov in situacij iz vsakdanjega življenja, hudomušnost in veselje do življenja sta še dodatno obogatila njegov nastop in razveselila udeležence. S petjem so sveto maši polepšali mladi pevci iz jakobske župnije.

Pustovanje v Domu sv. Lenarta in sv. Agate

Pa je prišel pust!

Pustni torek je v obeh domovih minil v znamenju pustnih norčij, šem in rajanja. Na pustni torek, 13. februarja  smo v Domu sv. Lenarta in Domu sv. Agate za stanovalce v dopoldanskem času pripravili

veselo pustovanje. Veliko stanovalk in stanovalcev se je z veseljem in navdušenjem udeležilo tega dogodka. S pomočjo delavk so si nadeli pustne oprave in se za ta dan spremenili v druge osebe in podobe. Bili so pisana, vesela in sproščena druščina.

Obiskali so nas otroci iz Vrtca Lenarta, predstavili so se nam v svojih maskah in opravah, nam zapeli nekaj pesmic in zarajali ob glasbi. 

Povabili smo še muzikanta, v Domu sv. Lenarta je za veselo vzdušje poskrbel gospod Igor, v domu sv. Agate pa gospod Tibor. Ob glasbi, petju, plesu in druženju smo si tudi privoščili pavzo za pustni krof. Pesem, ples in veliko smeha so zaznamovali ta dan. Potem smo se za letos od pusta poslovili. Ker je bil to leto hitro na koledarju, pa nismo prepričani, če tudi od zime, seveda pa z veseljem pričakujemo prebujanje v novo pomlad. 

Na predvečer kulturnega praznika v Domu sv. Agate s pisateljem Tonetom Partljičem

Dan pred kulturnim praznikom 8. februarjem smo v našem Domu sv. Agate že 7. februarja preživeli v znamenju kulture.

V goste smo povabili vsem znanega pisatelja Toneta Partljiča. S svojo razposajeno naravo se je našim stanovalcem močno prikupil. Po pozdravnem nagovoru je želel spoznati vsakega od naših stanovalcev. In po pogovoru je že spletel mrežo preteklih poznanstev in s stanovalci stkal vez za nadaljevanje programa. Orisal je življenjsko pot Franceta Prešerna na zanimiv, vsem razumljiv način ter jim velikana poezije približal kot človeka, ki je ravno tako živle vsakdanje življenje, bil ravno tako vpet v to ali ono situacijo iz katere je znal potegniti višje cilje in jih ubesedil kot besede, ki sežejo daleč preko njegovega, pa tudi našega časa.  V drugem delu pa so naši stanovalci v trenutku postali igralci. Gospod Tone je izmed njih izbral nekaj ljudi, ki so zaigrali v »komediji« Romeo in Julija. Ob tem so se vsi pošteno nasmejali in si zaželeli, da gospod Tone zopet kmalu pride v goste.

Proslava v Domu sv. Lenart ob dnevu kulture

Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan ...

V sredo, 7. februarja, smo zbrani v dnevnem prostoru čakali na začetek priložnostne proslave ob Slovenskem kulturnem prazniku, morda marsikomu bolj znanem kot Prešernov dan, ki ga praznujemo že od 1945. leta. Prostor je bil lepo pripravljen v skladu s praznikom: zastava, slika Prešerna, stenčas s podatki o pesniku, Poezije, stoli za nastopajoče. Stanovalci so zelo hitro  napolnili prostor. Pohvalno. Svečanost je zelo dobro pripravila mag. Polona Šporin. V goste je povabila pevke ljudskih in ponarodelih pesmi Marice iz DU Maribor Center, mag. Ano Ploj, konzervatorko in restavratorko, sicer pa vsestransko umetnico, ki se nam je predstavila s svojimi likovnimi deli, in stanovalko doma, pesnico Anico Horvat. V uvodu nas je po zapeti slovenski himni ga. Polona seznanila s pomenom praznika in letošnje Prešernove nagrajence za življenjsko delo: Mariborčanko, pesnico in prevajalko, Eriko Vovk, in baletnega plesalca in koreografa,  režiserja, publicista in pedagoga dr. Henrika Neubauerja. Pevke so zapele nekaj Prešernovih uglasbenih, pozneje še ponarodele, ki smo jih z veseljem potiho spremljali. Anica je z občutkom za dramatizacijo zrecitirala Povodnega moža, po predstavitvi pa še nekaj svojih pesmi iz zbirke Zapisal si me v svoje dlani. Pomemben del slovesnosti je  bila predstavitev  slikarke in s tem odprtje razstave, ki si jo lahko ogledamo v avli. Zelo nežne podobe vrtnic vzbujajo v človeku prijaznost, blagost, mir … Z narodnimi pesmimi, h katerim so nas povabile, da pripojemo, so zaključile Marice. 

Lepo, slovesno, dostojno.

Anica Horvat

Slava Bogu na višavah

"Ko stojiš ob jaslicah, Jezusu odpri srce. Če se v tebi ne rodi, potem je vse zaman, božiča ni in sreče ni." (Franc Juvan)

Na 4. adventno nedeljo popoldan je bila v Domu sv. Lenart božična "polnočnica", pri kateri se je zbralo veliko stanovalcev. Slovesno mašo je daroval upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger, ki nas je povabil k razmišljanju, kako sprejemamo rojstvo Božjega Sina kot odrešenika, in tistega, ki nas vodi k Očetu. In kako lepo je, da imamo tudi mi Mater Marijo, ki je posrednica med nebom in zemljo. Med sv. mašo je po dolgem času spet pel domski zborček, sicer res v dosti manjši zasedbi kot pred korono, a vendar so s svojim petjem prijetno osvežili slovesnost. Vodi jih gospod Žan Jerenko, ki ima neverjetno potrpljenje z njimi in veliko željo, da bi jih bilo več. Ob koncu slovesnosti nas je nagovoril tudi sam direktor Doma, gospod Zlatko Gričnik, in nam želel predvsem veliko blagoslova, radosti in medsebojne pomoči, kar nam pomaga prenašati preizkušnje in lajša težke dneve.

Po maši smo ob izhodu vsi dobili božično zloženko s praznično duhovno vsebino, ki jo je pripravila stanovalka gospa Anica Horvat, kar se je tudi zgodilo prvič. Odslej bomo Oznanila dobivali vsak mesec. Po slovesni maši smo se zbrali v avli doma za blagoslov velikih jaslic in s tem blagoslov vseh jaslic ter božičnega obeležja v vseh nadstropjih in sobah. Skupaj z zborom smo zapeli še tisto lepo božično pesem Tam stoji pa hlevček.

Lep večer se je nadaljeval  v jedilnici, ob lepo okrašenih mizah, kjer je bila postrežena dobra božična večerja. 

Anica Horvat

batch_20231224_174228.jpgbatch_20231224_165553.jpgbatch_20231224_173937.jpgbatch_20231224_174218.jpg