Novice

Novice spletišča

Klapa Sloaris

V soboto, 30.aprila so nas v domu Sv. Lenarta obiskali in nam pripravili nastop Klapa Solaris iz Šibenika.

Koncert z dušo in za dušo je bil ravno to, kar smo po dolgem času omejitev nastopov v domu potrebovali. Z njimi smo v mislih odjadrali na lepše, v lepo, sončno Dalmacijo. Ob nežnih spevnih dalmatinskih melodijah smo se sprostili, v mislih uživali na morski obali, čistem morju, topli sapici, v senci z bevando....

Gostje so nas obiskali drugič in se že veselimo ponovnega snidenja morda naslednje leto. 

Čestitka za Veliko noč!

Velika noč je praznik našega upanja, v moči katerega moremo pogumno nositi težo življenja. Tega upanja potrebujemo bolj kot vsakdanjega kruha. Kdor more to verovati, se mu odpirajo vrelci veselja in upanja.

SLIKA-cestitka-velika_noc.jpg

Križ s Kristusom pa je veliko razodetje smisla bolečine in vrednosti, ki jo ima bolečina v življenju in v zgodovini. Kdor razume križ in se ga oklepa, stopi na pot, ki je povsem različna od tiste, ko človek postavlja Boga na zatožno klop ali ga zanika. V križu najdemo spodbudo za nov vzpon k Bogu po Kristusovi poti, ki je prav pot križa. Križ je dokaz neskončne Božje ljubezni. Križ nas vabi, da na ljubezen odgovorimo z ljubeznijo.

V teh dneh smo povabljeni, da se zazremo v Kristusa, ki nas je tako ljubil, da je za nas umrl na križu. Križ je torej znamenje ljubezni do konca. Naj se njegova ljubezen preko nas in naših preizkušenj razliva tudi na druge.

Dovolite mi, da izkoristim priložnost bližajočega se praznika Velike noči za zahvalo vsem Vam za neutrudno delo, za vsako prijazno besedo, za nesebično pomoč, ki jo opravljate, skratka za vse, kar lepega in prijaznega storite vsem, s katerimi se srečujete na poti svojega osebnega in poklicnega življenja. HVALA VAM!

Naj nam Vstali Jezus, ki je na križu premagal smrt in nam zagotovil večno življenje, pomaga, da bodo naša dejanja tako močna in iskrena, da bodo tudi drugim prinašala luč veselja, besedo resnice in spokojnost miru.

Vam in Vaši družini oziroma bližnjim želim lepo doživete velikonočne praznike. Naj doni v naših srcih vzklik: VESELA ALELUJA! Hvala.

Zlatko Gričnik, direktor

Projekt BETAi - Blockchain energetsko trgovanje z umetno inteligenco

Projekt predstavlja novost na področju povečane energetske učinkovitosti in samozadostnosti ter povečanega deleža obnovljivih virov energije, prispeva k znižanju cene električne energije končnih odjemalcev, pripomore k decentralizaciji sistema, trajnostni naravnanosti in lokalni samooskrbi.

Ljuba narava, ostani prijazna nam ljudem!
Ti si kruh, ki ga jemo.
Ti si dom, kjer živimo.
Ti si pljuča, s katerimi dihamo.
Ti si raj, v katerem se veselimo življenja ob cvetju in pticah.
Ostani prijazna nam ljudem, ljuba narava.
(Phil Bosmans)

23. marca 2022 smo v Domu Lenart skupaj s konzorcijskimi partnerji, visokotehnološkimi in socialno naprednimi podjetji, zaključili projektne aktivnosti v sklopu projekta Blockchain energetsko trgovanje z umetno inteligenco (BETAi). V sklopu projekta je naš dom dobil sončno elektrarno, toplotni črpalki in električno polnilnico, s presežkom proizvedene elektrike pa bomo lahko trgovali na energetski tržnici. Na ta način bomo izboljšali našo energetsko samozadostnost, povečali porabo obnovljivih virov energije, nižji bodo stroški upravljanja. Na ta način smo v Domu Lenart postali še bolj trajnostno naravnani in poskrbeli za povečano lokalno samooskrbo.

Cilj projekta je bil za Dom Lenart razviti skupno platformo, ki omogoča neposredno avtomatsko trgovanje z električno energijo po sistemu peer to peer (P2P). Upravljavec platforme je podjetje SONCE energija, ključno logiko in metode umetne inteligence je razvilo podjetje Comcom, za kibernetsko varnost je poskrbelo podjetje Viris, razvoj krmiljenja naprav pa je prevzelo podjetje Eudom. Projekt je vključeval razvoj več izdelkov oziroma rešitev in storitev ter prenos tehnologij povezanih v celoto tehnoloških, socialnih in ekoloških inovativnih rešitev.

Objekt doma starostnikov vodilnega partnerja Doma Lenart je v času projekta postal testno okolje za razvoj inovativnih rešitev z upravljanjem energije, ki na prvo mesto postavlja primerno in kakovostno okolje v smislu bivalnega udobja.

Partnerji so v sklopu projekta izmenjali mnogo znanj in primerov dobrih praks. S komplementarnim znanjem in razvito tehnologijo lahko objekte, kot je Dom Lenart, nadgradijo do te mere, da izkoristijo lastne potenciale samooskrbnosti, se povežejo  z drugimi proizvajalci čiste električne energije preko P2P tržnice, optimizirajo porabo električne in toplotne energije ter ustvarijo dodatne prihranke. Prihranki  imajo pozitiven ekonomski učinek za uporabnike objekta in stranke v bilančni skupini, zmanjšana poraba energije pa pomembno prispeva k čistejšemu okolju.

Naložbo sta delno sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

Več informacij o projektu najdete na spletni strani https://www.betai.si

Pustno rajanje v družbi Dom Lenart

Na pustni torek, 28.2. 2022 smo v Domu Sv. Lenarta in v Domu sv. Agate za stanovalce v dopoldanskem času pripravili veselo pustovanje.

Stanovalci in stanovalke so se z veseljem in radovednostjo udeležili tega veselega dogodka. Tako so si sami ali s pomočjo zaposlenih nadeli pustne oprave in se za ta dan spremenili v druge osebe in podobe. Tudi zaposleni smo se našemili. Bili smo pisana in zanimiva druščina: črnka, miške, miki miška, sovice, snežaki, muce, pikapolonice,  kavboji,  kraljična, indijanka, pika nogavička, klovni, rožice in še razne druge šeme.

Ob zvokih glasbe je bilo naše druženje veselo, zabavno in poskočno. Še kakšen krof je bilo treba pojesti za moč in smo se za letos od pusta poslovili, vsi skupaj pa z veseljem pričakujemo prihod pomladi in slovo koronskih ukrepov, predvsem pa slovo mask, ki jih ni "prinesel" pust ...

Veseli december v Domu sv. Lenarta in Domu sv. Agate

V prazničnem mesecu decembru se je v obeh domovih odvilo kar nekaj aktivnosti. Tudi tiste stalne aktivnosti, kot so prebiranje časopisa, praznovanje rojstnih dni, glasbeno gibalne in miselne skupine, smo tematsko obarvali prilagojeno praznikom.

Mesec december je čas, ko drug drugemu namenimo lepe želje, misli. V začetku meseca, natančneje 6.12.2021 je stanovalcem in zaposlenim Doma sv. Lenarta in Doma sv. Agate kot prvi dobre želje prinesl prvi decembrski  dobri mož, sv. Miklavž. Stanovalci so dobrega moža v oddelčnih jedilnicah pričakali s petjem. Na oddelkih je bilo veselo, čutila se je medsebojna povezanost. Stanovalci so od sv. Miklavža v dar prejeli  pozornost, katera je marsikomu na obraz narisala nasmeh in prižgala iskrice v očeh, saj so se v njih obudili spomini na otroštvo ter na to kako je obdarovanje na god tega svetnika potekalo v njihovih družinah. Sv. Miklavža je spremljal parkelj katerega pa so stanovalci prav tako z veseljem pozdravili in se z njim tudi fotografirali.

Sprva smo se pripravljali na adventni čas. Izdelovali smo adventne venčke, nato okrasili še dom, da je občutek praznikov in veselega adventnega pričakovanja začutiti v vseh skupnih prostorih v domu.

V sklopu delovne terapije smo izdelovali voščilnice za Dom in stanovalce,  da so stanovalci lahko pisali svojim bližnjim, dom pa svojim poslovnim partnerjem.

Voščilnice za stanovalce smo tudi letos prejeli iz strani dijakov iz Dijaškega doma Antona Martina Slomška, ki so nam voščilnice tudi osebno dostavili in izročili. Veliko voščilnic pa je  spet prispelo preko projekta »Mala pozornost za veliko veselje«. Te ročno izdelane voščilnice,   so stanovalci prebirali in ogledovali na oddelkih, všeč so jim bile lepe, upanja polne misli in pozitivna sporočila.

Vsa prejeta voščila in pisma smo razdelili med stanovalce. V okviru naših aktivnostih jih skupaj prebiramo, z nekaterimi pa smo polepšali tudi naše domske prostore. Vsem se iz srca zahvaljujemo za vse te pozornosti, ki so majhne a iskrene in iz srca.

Pred Božičem smo na delovni terapiji pekli piškote, da smo si pričarali nekaj domačnosti in se razvajali s prijetnimi vonjavami in dobrim okusom, kar sodi k praznikom.

Ker sodelujemo s Knjižnico Lenart v projektu »Potica, zvita iz besed«, sta iz knjižnice prišli ga Aleksandra in ga Zdenka, ki sta stanovalcem, ki obiskujejo literarno skupino pripravile praznični literarni program, obogaten s  prepevanjem božičnih pesmi, kar je na klaviaturah spremljala ga Aleksandra.

Za božični večer je potekala v domski kapeli polnočnica, kateri je sledila blagoslovitev jaslic v kapelici in avli doma. Potem pa slovesna večerja v lepo okrašeni jedilnici s prazničnimi pogrinjki.

Letošnje leto smo namesto novoletnega plesa na oddelkih pripravili čajanke, zaključna druženja in pogostitve, katerih so se stanovalci zelo razveselili. Ob slovesno pripravljenih pogrinjkih smo stanovalce pogostili s kuhanim vinom, čajem, gibanico iz krušne peči izpod rok izkušene gospodinje iz bližnje okolice. Na koncu so se posladkali še z vročo čokolado. Predvajali smo praznično božično glasbo, in tudi zapeli ob ritmih in melodijah harmonike izpod spretnih prstov ge. Gizele.

Lepo je, da si vzamemo čas za drug drugega in da ob vseh dogodkih, ki ga prinaša decembrski praznični čas, ki je še vedno precej prilagojen temu »Corona« času, stanovalcem pričaramo občutke bližine, razumevanja, naklonjenosti in si seveda zaželimo vse dobro za naslednje leto 2022. Pa srečno in zdravja polno Novo leto želimo tudi vsem ostalim.

Nekaj utrinkov iz meseca decembra, ki smo jih skupaj ustvarili stanovalci in zaposleni ter prostovoljci iz obeh domov - Doma sv. Lenart in Doma sv. Agate:

Božično novoletna čestitka!

Ko bo na starega leta dan odbila polnoč bo minilo leto, ki nam je podarilo nove izkušnje, uspehe, spomine. Skupaj smo preživeli še eno leto preizkušnje, ki se imenuje koronavirus. Toda istočasno, ko odbije polnoč na ta dan, so nam odprte poti za nove upe in želje ter nove načrte.

Vsem nam želimo v Novem letu 2022, da nam čas ne bi nikoli mineval tako hitro, da ne bi za hip obstali in pomislili na drage prijatelje, na sočloveka …. Se nasmehnili, spomnili in občutili lepoto tega, da imamo drug drugega in da lahko računamo v stiski na pomoč sočloveka.

Zatorej v letu 2022 ne pozabite nase, imejte se radi, hitite počasi, ljubite življenje in spoštujte drug drugega ter praznujte ….. vedno in povsod.

                                                                                                                                                                         Zlatko Gričnik, direktor

čestitka za božič 2021 in novo leto 2022 - splet Page 1 Snapshot.png

Martinovanje v Domu sv. Lenarta in Domu sv. Agate

Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa († 11. november 397) je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (znamenita martinova gos) in mlinci.

V Domu sv. Lenarta in sv. Agate pa smo posvojili idejo o kranjskih klobasah na ražnjič palčkah, s kruhom in kislimi kumarami, kar se je prijelo in nas spremlja, kot priboljšek za Marinovo, ob kapljici domačega vina ali soka. Na harmoniko pa zaigra stanovalka Gizela, in poskrbi, da se na ta praznik tudi prepeva in tudi zapleše. Veselo in sproščeno vzdušje je pomembno in dobrodošlo za dobro počutje, zadovoljstvo in zdravje ter odžene  marsikatere skrbi in težave.

 

Blagoslov kapele in doma sv. Agate

V torek 9.11.2021 smo blagoslovili kapelo v Domu sv. Agate, ki bo prostor, kjer se bodo lahko "spočile" misli v molitvi in pogovoru z našim Gospodom!

Upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger je ob navzočnosti treh stalnih diakonov blagoslovil kapelo v Domu sv. Agate. Prav tako je blagoslovil oltar in tabernakelj. Kapelo je načrtoval gospod Peter Požavko, ki je načrtoval tudi že kapelo v Domu sv. Lenarta. 

Kapela je sveti prostor, kjer se bo domska skupnost srečevala v tišini in molitvi s Stvarnikom in Gospodom. Naj bo ta posvečeni prostor vsem nam v pomoč pri iskanju duševnega miru in iskanju odgovorov na tista vprašanja na katera nam drugi ne morejo dati odgovora. To je kraj duhovnega počitka in pribežališče naše duše v "objem" Njega, ki nas vodi in usmerja v življenju.

Po blagoslovu smo imeli skupni agape.

JUhuuhuuu jeseen je tuuu!

Poletja je konec, jesen je tu in z njo kostanj, eden od simbolov tega prekrasnega letnega časa. Ta jesenski plod ima visoko vsebnost ogljikovih hidratov, a majhno vsebnost maščob, bogat je z vitamini skupine B ter vsebuje nekaj vitamina C in A. Odlikujejo ga tudi folna kislina, kalij ter fosfor. Letošnji kostanjev piknik je trajal od 12.10. pa do 20.10., saj je bil "razdeljen" na več dni.

V našem domu je kostanjev piknik v mesecu oktobru že prava tradicija. Ob polni mizi jesenskih dobrot in dobri družbi nas je spremljala še živa glasba. Pri nas je navada, da si pripravimo kuhan in pečen kostanj, zraven pa nazdravimo s svežim sokom, imenovanim sladek most. Mošt je popolnoma naraven in eden najstarejših kulturnih napitkov. Vsebnost alkohola v njem je  odvisna od vsebnosti sladkorja v sadju, ki smo ga uporabili. Mošt vsebuje veliko vitamina C, pomembne minerale, kot sta kalij in magnezij.

Da je na pikniku res pravo vzdušje pa poskrbijo zvoki harmonike, ob katerih si naši oskrbovanci zapojejo, nekateri pa še celo zaplešejo.

Druženje ob mednarodnem dnevu starejših

V Dom sv. Agate s prihodi stanovalcev prihaja življenje, domska skupnost raste in se razvija.

Stanovalci so že spletli prijateljstva in se vključili v prve aktivnosti, nabrali so zelišča v lesenih gredah in začeli telovaditi s fizioterapevtko Pio. Radi posedajo na zelenici in lovijo poslednje jesenske sončne žarke in posedijo ob kavici. Druženje in pogovor stanovalcem veliko pomeni.

Ob mednarodnem dnevu starejših smo si priredili "čajanko". Ob pogostitvi s torto in kavo smo poklepetali, se poveselili, se nasmejali, obenem pa tudi voščili našemu stanovalcu Alfonzu ob njegovem osebnem prazniku.

 

Peka palačink v domu

Čajne kuhinje na oddelkih so 4. in 5. oktobra mamljivo dišale. V času okrog 1.oktobra, Mednarodnega dneva starejših že nekaj let na oddelkih pečemo palačinke.

Tega dogodka se stanovalci zelo veselijo in se ga radi udeležijo. Nekateri se aktivno, drugi pa kot spodbuda in opazovalci vključijo v to dogajanje, ki jih spominja na čase, ko se je to doma pripravljalo zelo pogosto. Palačinke so priboljšek, ki se ga ne branijo ne otroci ne starejši.

Na oddelkih je bilo živahno in veselo, zazvenela je tudi glasba in se je zapelo.

Po želji so se stanovalcem postreglo palačinke z izbranim namazom. Najraje imajo marmeladne, nekateri tudi čokoladne ali kar brez namaza. Vsaka pomoč je dobrodošla, saj smo v dveh dneh napekli okrog 170 palačink.

Naše priboljške smo ponudili in postregli tudi tistim, ki se niso mogli udeležiti delavnice, kar v sobah. Prijetno delo ob druženju, klepetu, prepevanju in harmoniki, na katero rada zaigra ga. Lenard je prehitro minilo, tako, da že načrtujemo, kaj bomo pripravljali in ponudili v naslednji delavnici.  

Dom sv. Agate je odprl svoja vrata

V Domu Lenart d.o.o. smo v četrtek, 9.9.2021 s sprejemom prve stanovalke, svojemu namenu predali Dom sv. Agate.

Dom se nahaja v lepem naravnem okolju v Zamarkovi, nedaleč od središča Lenarta. Posebnost Doma sv. Agate je v majhnosti, kar omogoča prijetno socialno klimo in individualen pristop. Dom sv. Agate ima 32 enoposteljnih sob in 15 dvoposteljnih sob ter en prostor namenjen čutni oazi, ki je namenjena stanovalcem z demenco v terminalni fazi. Življenje v Domu je/bo organizirano po gospodinjskih skupnostih. Dom, ki je sodobno opremljen, obdaja lepo urejen park s sprehajalnimi potmi in klopcami, kar daje občutek avtonomije in svobode, v bližini je tudi gozd. Stik z naravo ima na posameznika ugoden vpliv, zato je prav, da je to omogočeno tudi starostnikom. Dražljaji, ki so prisotni v naravi, pomagajo pri stimulaciji čutov, že sama pasivna aktivnost ima svojo vrednost. Sprehod ob spremstvu oskrbovalca ali svojca s pogledom na jezero ali gozd je dobra priložnost za sprostitev in razbremenitev, priložnost za gibanje in socialno interakcijo. In ko se človek dobro počuti, se lažje sooča z izzivi, ki pridejo na pot.

V Domu Lenart d.o.o. verjamemo, da je vsak začetek lep. Radi ustvarjamo nove zgodbe, se veselimo  novih izzivov in vedno znova  pričakujemo  nove  priložnosti, zato vabimo v svojo sredo tudi nove sodelavce, ki bodo s svojim znanjem, potrpežljivostjo, strokovnostjo in prijaznostjo pomagali preživljati starost vsem stanovalkam in stanovalcem, ki bodo svoj novi dom na jesen življenja našli prav v Domu sv. Agate.

Prve stanovalke so že izkoristile lep jesenski vikend in sodelovale pri skrbi za zelišča, ki na naši zelenici dobro  uspevajo v visokih gredah, oblikovale šopke iz sivke in pripravile meto za čaj.