Novice

Novice spletišča

Dogajanje v Domu sv. Lenart v času "izolacije"

Stanovalci in zaposleni v Domu sv. Lenart se trudimo, vsak po svojih najboljših močeh, da bi skupaj "premagali" oddaljenost od svojih bližnjih.

Življenje v domu poteka po ustaljenih tirnicah, le da smo se vsi skupaj prilagodili novemu načinu srečevanja, pozdravljanja (glede rokovanja). Pazimo drug na drugega, se opogumljamo, si izmenjujemo novice, poglede. Za vse je to čas, ki nam bo ostal globoko v spominu. Kljub pomanjkanju neposredne "bližine" svojcev in prijateljev naših stanovalk in stanovalcev je vzdušje v domski skupnosti pozitivno in naravnano na čas, ko se bomo lahko ponovno rokovali, objeli in si skupaj rekli HVALA. 

Naši stanovalci so povezani s svojci bodisi preko raznih elektronskih naprav (telefoni, računalniki) in tudi preko molitve, ki jih vsakodnevno naše stanovalke in stanovalci namenjajo svojim bližnjim, nam zaposlenim in vsej domski skupnosti. 

Drug drugemu si pomagamo in pazimo drug na drugega  ter se tako učimo sožitja in solidarnosti v teh čudnih časih.. A verjamemo, da se na koncu tunela vedno prikaže svetloba, ki prežene temine negotovosti in strahu.

Hvala vsem za razumevanje in pozitivne naravnane poglede v prihodnost…

V mesecu marcu so za nami razni dogodki. Od praznovanja rojstnih dni, kuharske delavnice, nabiranje regrata in pokušina le tega. Vseskozi se sproti seznanjamo preko pogovornih in bralnih uric z najnovejšimi novicami v Sloveniji, kakor tudi z novicami iz tujine. V tem mesecu smo ujeli tudi prve pomladne žarke in ob že "klasični" telefonski povezavi, smo se povezali s svojimi bližnjimi tudi preko video povezave.

V tem času, ko moramo biti "oddaljeni" se vsi skupaj učimo novih možnosti medsebojne komunikacije, ki jih ponuja sodobna tehnologija. Res smo s tehnologijo bolj "povezani" kot bi sicer bili, a vseeno nič ne more odtehtati bližine sočloveka, prijazen nasmeh v trenutkih, ko ga najbolj potrebujemo ter iskren objem, ki nam daje moč, da čutimo in smo eno. A trdno verjamemo, da bo vse to prišlo nazaj in takrat bomo imeli možnost, da bomo ob osebnih druženjih še bolj pristno in s srcem pri sočloveku in ne le iz navade ali iz obveznosti.

Skupaj smo in skupaj bomo zmogli…

Domska skupnost stanovalcev in sodelavcev Doma sv. Lenart!

Obvestilo!

SPOŠTOVANI SVOJCI IN PRIJATELJI STANOVALCEV! Obveščamo vas, da smo v prvih dneh po zaprtju Doma sv. Lenarta za obiske, v vse sobe namestili telefonske aparate s katerim želimo vsaj malo omiliti izoliranost in oddaljenost od vas.  Z današnjim dnem pa smo smo vzpostavili možnost  video-klica preko aplikacije Skyp. Video klice bomo omogočali v času od 10.00-11.30 in od 15.30-17.00 ure. Vse, ki želite to možnost stika izkoristiti prosimo, da za lažjo organizacijo najprej pokličete  na telefonsko št. 051 600 541 (Apolonija Š.) in sicer od ponedeljka do petka med 9.00-11.00 uro.

Vsi stanovalci in zaposleni vam sporočamo, da smo, kljub trenutnim težkim časom, še vedno optimistični in veseli. Bodimo "oddaljeni", da premagamo virus, ki je zelo nevaren za vse nas, posebej pa za nas starejše!

Hvala vsem za spodbudne besede, pohvale in razumevanje! Hvala tudi vsej domski skupnosti - vsem stanovalcem za potrpljenje in razumevanje, vsem sodelavcem za strokovnost, odgovornost, delavnost in požrtvovalnost.

Lepo je bivati in delati z vsemi vami. HVALA!

Zlatko Gričnik, direktor

P.S.:

Spremljajte tudi dogajanje na našem fb profilu.

https://www.facebook.com/801225113338397/videos/495663457977163/

https://www.facebook.com/801225113338397/videos/838779023214887/

https://www.facebook.com/801225113338397/videos/2762564677175787/

https://www.facebook.com/801225113338397/videos/2233460340283316/

https://www.facebook.com/801225113338397/videos/1069539160095205/

https://www.facebook.com/801225113338397/videos/2578568509068535/

https://www.facebook.com/801225113338397/videos/3292544214107060/

https://www.facebook.com/801225113338397/videos/579798416219276/

Dan žena v Domu sv. Lenarta

Kljub dejstvu, da smo morali odpovedati nastop zunanjih gostov, ki so želeli vsem našim stanovalkam in sodelavkam ob dnevu žena "podariti" igro preko nastopa, smo izpeljali "notranjo" obdaritev.

Direktor doma je tudi to leto ob dnevu žena podaril vsaki stanovalki in sodelavki vrtnico v zahvalo za vso skrb, ki jo kot žene nosijo bodisi na delovnem mestu, bodisi v domu ali pa doma. Vsem je zaželel, kljub poostrenim ukrepom, ki veljajo ob izbruhu Koronavirusa na ravni države ali občine ali delovne organizacije, da bi ostale optimistične, razumevajoče in skrbne do sebe in svojih bližnjih v teh trenutkih. 

Žene morajo biti spoštovane in ljubljene od vseh, posebej pa od svojih najbližjih. Naj bo 8. marec dan polnega iskrenega veselja, "toplih objemov" na varni razdalji ter lepih misli. In ne le za 8. marec, temveč sleherni dan.

12. obletnica blagoslovitve Doma sv. Lenarta

V petek 28.2.2020 je bila v domski kapeli zahvalna sveta maša ob 12. obletnici blagoslovitve Doma sv. Lenarta.

Somaševanje je ob duhovnikih, ki bivajo v Domu in predsedniku Nadškofijske karitas Maribor, Branku Mačku, daroval upokojeni mariborski nadškof, metropolit, dr. Franc Kramberger, ki se je zavalil vodstvu in vsem zaposlenim za skrb in pomoč ter vsem stanovalcem za medsebojno pomoč in spoštovanje.

Slovesno bogoslužje je s petjem obogatil domski pevski zbor. Ob tem dogodku so nas obiskali tudi svojci in drugi gostje.

Ob zaključku je direktor Doma dejal: "Današnji dan je dan, ko se z veseljem oziramo nazaj na našo skupno prehojeno pot. Zakorakali smo v postni čas, v čas premišljevanja. Naj bo letošnji postni čas vsem nam, čas razmisleka in pogleda nazaj, skozi vsa ta leta medsebojnega bivanja, druženja in dela. Naj bo to razmislek o naših dejanjih ali pa ne dejanjih, ki smo jih opravili ali pa opustili. Naj naša razmišljanja o naših ravnanjih osvetljuje zapis iz Tobijeve knjige, ki je vklesan v temeljni kamen našega doma »Lepo in spoštljivo jima je stregel na starost«.

Praznovanje smo zaključili s pogostitvijo v dnevnem centru ob prijetnem druženju in klepetu.

PUSTNO RAJANJE V DOMU LENART

Pustni čas v Domu sv. Lenarta je bil tudi letos pisano obarvan. Izdelovali smo pustne dekoracije, maske in seveda cvrli krofe.

Na pustni torek, 25.marca  smo v Domu Sv. Lenarta za stanovalce v dopoldanskem času  pripravili veselo pustovanje. Veliko stanovalk in stanovalcev se je s pomočjo spremljevalcev udeležilo tega  dogodka. Tako so si sami ali s pomočjo delavk  nadeli pustne oprave in se za ta dan  spremenili v druge osebe in podobe.

Obiskale so nas  tudi maškare iz vrtca Lenart, in VDC Lenart, ki so se sprehodile skozi dom in razveselile stanovalce.  Zabaval nas je glasbenik Igor in poskrbel, da je bilo druženje veselo, zabavno in poskočno. Še kakšen krof je bilo treba pojesti za moč, potem pa smo se za letos od pusta poslovili. Zima se letos spet ni izkazala in pokazala v svoji vlogi in podobi, zato pa veselo pričakujemo prebujanje nove pomladi.

Valentinov koncert v Domu sv. Lenart

12.2. se je v domu odvijal Valentinov koncert, ki so ga pripravili člani Tamburaškega orkestra iz Miklavža na Dravskem polju.

16 glasbenikov, vseh generacij nas je razvajalo z nežno zvenečimi instrumenti in glasbo, kar je  sovpadalo s praznikom Valentinovo.

Stanovalci Doma so bili zelo navdušeni, prepevali so z nastopajočimi, ta koncert je bil za njih  posebno doživetje tako za oči, ušesa kot za dušo.

Hvaležni, da so si glasbeniki vzeli čas in dobre volje podarili lepo doživetje stanovalcem doma smo jim izrazili zahvalo z željo, da še veliko in uspešno nastopajo. In da svoje talente delijo z drugimi, ker dajati je velikokrat večje bogastvo kot prejemati.  

Proslava ob kulturnem prazniku

8. februar je slovenski kulturni praznik - v spomin na leta 1849 umrlega pesnika, doktorja prava Franceta Prešerna, - ki ga imenujemo tudi Prešernov dan. Ta dan je za praznik razglasilo predsedstvo Slovenskega Narodno Osvobodilnega Sveta leta 1945. Tudi nova država ga je ohranila in ga razglasila za državni praznik, dela prost dan.

V Domu sv. Lenarta smo Prešernov dan obeležili  v petek, 7. februarja ob 1530 z literarnim spominskim večerom, predstavitvijo pesniške zbirke »Najini spomini« g. Bogomirja Feliksa Horvata iz Zg. Velke. Nekaj pesmi je predstavil gospod sam, večino pa sta interpretirali ga Irena Čuček in ga Marija Pivec.

Literarni program so obogatili še glasbeni gostje, Pevci ljudskih pesmi KUD Gabrijel Kolbič in Ljudske pevke Predice iz Jakoba.

Poleg stanovalcev doma se je dogodka udeležilo veliko povabljenih zunanjih obiskovalcev, med drugim tudi županja občine Šentilj ga Lidija Šarič, ki je gospodu Horvatu izrekla zahvalo in čestitke ob izidu knjige.

Predavanja "Prehrana starostnika"

Če smo do sedaj z izrazom starostnik opisovali ljudi s starostjo 65let in več pa sedaj z izrazom starostnik opisujemo skupino prebivalcev, starejših od 75 let. Oslabeli starostnik je zaradi telesnih, duševnih in ali socialnih omejitev ali zaradi bolezni omejen v svojih vsakdanjih dejavnostih. Ponavadi ima več sočasnih bolezni, kar mu onemogoči skrb zase.

Prehrana v domu za starejše mora biti vključena v celovito oskrbo in upoštevati vse vidike starostnika: osebne, socialne, telesne in duševne.  Zaradi številnih fizioloških sprememb, ki jih prinese starost (manjši delež puste telesne mase; dejavniki ki vplivajo na vnos tekočin in hrane) in številnih kroničnih obolenj je tveganje podhranjenosti izredno veliko. Slabo prehransko stanje starostnikov pa je povezano s slabšo kakovostjo življenja in slabšim funkcionalnim stanjem. 

V soboto, 18.1.2020 smo v Domu Sv. Lenarta imeli predavanje, ki je bilo namenjeno stanovalcem doma ter njihovim svojcem, na temo Prehrana starostnika. Predavala je gospa Andreja Širca Čampa, univ. dipl. ing., klinični dietetik, ki se že vrsto let ukvarja s prehrano in deluje v UKC-ju, v Ljubljani.

Namen predavanja je bil izobraziti oziroma seznaniti tudi stanovalce ter njihove svojce s spremembami, ki jih starost prinaša z novimi smernicami prehranjevanja.

Starejši odrasli so zelo raznolika skupina, katera težje zadosti prehranskim potrebam. Ustrezno prilagojena prehrana, z dovolj kakovostnih beljakovin in telesna aktivnost lahko te procese upočasni, ali celo prepreči. Uravnotežena in pestra prehrana je ključen del ohranjanja zdravja tudi pri starejših odraslih in je bistvena za ohranjanje samostojnosti in vitalnosti. Skupaj s telesno aktivnostjo zmanjšuje tveganje in upočasnjuje napredovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, kar podpira kakovost življenja.

Obisk mobilne policijske postaje

V četrtek 9.1.2020 nas je z mobilno policijsko postajo obiskal policist odgovoren za naš okoliš gospod Sandi Fribas.

Pokazal nam je notranjost policijskega vozila, ki je v notranjosti opremljeno kot pisarna – s potrebnim pohištvom in vso potrebno komunikacijsko opremo za delo policistov. Pojasnil nam je, da je namen projekta mobilne policijske postaje, da ljudem v lokalni skupnosti, kjer ni policijskih postaj, zagotovljena vidnost in navzočnost policistov. Namenjena je preventivnemu delovanju, kjer bodo izkazani varnostni pojavni. Mobilno policijsko postajo je moč videti na množičnih prireditvah kot so npr. večje športne prireditve.

Stanovalci so prejeli tudi zloženke Ne pozabite na varnost!

Koledniki so obiskali tudi Dom sv. Lenarta

Trikraljevsko koledovanje je šega ob prehodu starega v novo leto (kalendae januariae). V krščanstvu ima to koledovanje posebno vsebino: trije kralji, Gašper, Miha in Boltežar so pričeli oznanjati veselo novico, da se je rodil odrešenik sveta, Jezus Kristus.

Poseben pomen so imeli koledniki v kmečkem okolju. K hišam so prinašali blagoslov za letino ter zdravje in srečo ljudem in živini, zato so bili zmerom in povsod dobrodošli in vredni plačila.
Običaj je bil razširjen in prisoten po vsej Sloveniji vse do druge svetovne vojne. Z leti so nekdaj številni koledniki po naših vaseh in mestih postali redkost.

V večini krajev so nazadnje koledovali le še otroci. Bogastvo koledniških pesmi in običajev pa še vedno priča o živosti koledovanja na Slovenskem.

V Domu Sv. Lenarta nas vsako leto, 6. januarja obiščejo dijaki Dijaškega doma Antona Martina Slomška, ki preoblečeni v tri kralje prinašajo blagoslov, voščijo zdravje in vse dobro  za vse ljudi. Tega lepega običaja se mnogi stanovalci še spominjajo, radi obudijo te spomine in se zelo razveselijo takšne pozornosti dijakov in njihovih mentorjev. Sprejmejo jih odprtega srca ter prisluhnejo prepevanju koledniških pesmi. 

Praznovanje 105 let gospe Marije Arih

V Domu sv. Lenart smo v krogu domačih in prijateljev naše stanovalke gospe Arih Marije počastili in skupaj nazdravili njenim 105 letom.

Kaj zapisati ob tako čudovitem jubileju. Ni besed, ki bi opisale veselje in tudi radost ob vsem tem, posebej pa ob njenih mislih in napotkih, ki so vedno jasne in tudi zelo življenjske. Izkušnje, preizkušnje, skromnost, ponižnost, skrbnost, poštenost... - vse to smo deležni vsi, ki smo povezani z gospo Marijo. 

V dosedanjem življenju je veliko doživela. Hvaležni smo ji, da veliko tega deli tudi z nami in nam velikokrat pokaže "pravo" pot za katero se je vredno potruditi in tudi truditi. To je pot iskrene ljubezni, skromnosti, vedrosti in tudi delavnosti.

Gospa Marija vi ste naša vest in tudi upanje, da ni nič nemogoče, le želeti in tudi narediti je potrebno. Hvala vam in še na mnoge skupne trenutke.

Lepim željam in čestitkam se pridružujejo vsi stanovalci in zaposleni Doma sv. Lenart.

Pevci pevskega zbora Doma sv. Lenart na pevski reviji

Člani pevskega zbora Doma sv. Lenarta smo se 15. oktobra 2019 odpravili na vsakoletno srečanje - 26. Revijo pevskih zborov stanovalcev in 21. revijo pevskih zborov zaposlenih v socialnovarstvenih zavodih, ki je to leto potekalo v organizaciji Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah.

Z avtobusom smo se na dokaj sončno jutro odpravili proti kraju, od koder so izhajali lanskoletni zmagovalci revije zaposlenih, Podčetrtku.

Tam nas je pričakalo sonce in veliko nasmejanih obrazov ter topel sprejem organizatorjev.

Za naše starejše je bilo zares zelo lepo poskrbljeno, tako smo to že občutili ob prihodu in se počutili dobrodošlo.

Revija se je odvijala v veliki športni dvorani, kamor so postavili oder in mize s stoli. Da bi naši glasovi zveneli kar najboljše, so nam za začetek ponudili topel čaj, zraven pa še prigrizke.

Revija je potekala letošnje leto prvič, v treh sklopih - kategorijah.

Tako so jo pričeli zbori stanovalcev. Po odpetih 16 zborov je sledil naš,

mešani zbor tako stanovalcev in zaposlenih in prostovoljcev, ki so vključeni v zbor. Moramo priznati, da je naša kategorija bila toplo predstavljena in pozdravljena. Predstavili smo se z dvema pesmima, to sta Zaljubljeni venček in Na tej poti v večnost.

Za nami pa so predstavitve nastopajočih zaključili še štirje zbori zaposlenih v socialnovarstvenih zavodih.

Vse nastope je budno spremljala in poslušala strokovna komisija, v kateri je sodelovala tudi znana slovenska pevska in igralka, ga. Tanja Ribič.

Po vseh nastopih je sledil posvet komisije in odločitev o zmagovalcih.

Tako je v kategoriji Zbori stanovalcev zmagal domači pevski zbor Šmarje pri Jelšah in v kategoriji Zbori zaposlenih pevski zbor Večno mladi (Dom starejših Šentjur).

Sledilo je kosilo in zabava z ansamblom. 

Nekaj starejših se je zavrtelo ob zvokih harmonike, spet drugi pa so vse to spremljali s petjem ali ploskanjem.

Ob vožnji proti domu smo se še ustavili v Olimju, kjer smo prisluhnili besedam tamkajšnjega patra minorita, ki nam je to nadvse zanimivo turistično točko tudi predstavil. Ogledali smo si cerkev in staro lekarno. Nekateri pa so obiskali ter se posladkali tudi v čokoladnici.