Aktivnosti, dogodki ob koncu poletja in prehodu v jesen

V nadaljevanju si lahko v besedi in sliki ogledate, kaj vse smo v Domu sv. Lenarta skupaj stanovalci in zaposleni doživeli in ustvarjali ob koncu poletja in prehodu v jesen.

Kot se za poletje spodobi, smo si pripravili sladoledni piknik. Vročina zunaj nas je pregnala v notranje prostore, kjer smo bolj sproščeno zadihali in si privoščili sladoled s sadjem in kavico, na vseh oddelkih.

Svoje kulinarične želje smo si tudi uresničili v delavnici delovne terapije, kjer smo nabavili domači  stročni fižol, ga skuhali in zabelili z domačo zaseko in smetano...kot nekoč doma. Zraven smo še postregli doma pripravljeno jabolčno čežano. Tako navado in kombinacijo jedi imamo ponekod na Štajerskem, zabeljen fižol z jabolčno čežano.

Nato so bili v planu slivovi cmoki,  tudi po domačem receptu in s pomočjo pridnih rok.

Po dogovoru je na vrsto prišla tudi peka skutinih palačink. Navdušeni, veseli, zadovoljni ob pripravi, pečenju in pričakovanju ob vseh omamnih vonjavah smo si palačinke privoščili v paviljončku , na vrtu.

Rezervirali smo tudi 3 dneve, v katerih smo na vrtu po oddelkih izvedli Pizza party. Stanovalce smo pogostili s pizzami, dostavljenimi na dom, podjetja Vinska trta iz Voličine. Vse pohvale kuharjem in dobrodošla ideja in nekaj novega nam je popestrilo življenje in prineslo novo temo za pogovor in obujanje spominov. Katera pijača se najbolj poda k pizzi? Pivo, seveda, v zmerni količini, se razume.

Ga Tomažič je nekaj svojih domskih prijateljic povabila in nam dovolila fotografirati svoj balkon, katerega krasijo vzorno negovane balkonske cvetice. Vsa pozornost, ljubezen, veselje in znanje o vzgoji in negi cvetja se ji poplača in odraža z  bujnim cvetenjem. Kot zanimivost, da lahko občuduje in skrbi za svoje cvetje, ima stojala s koriti nameščena na notranjo stran balkona,  tako res maksimalno uživa v svojem delu in njegovih rezultatih. Kljub temu pa njeno cvetje lahko občudujemo tudi izpod balkona in okolice zunaj.

V tem času, ko zaradi ukrepov preprečevanja širjenja COVID 19 ne sodelujemo s šolo, vrtcem in ostalimi ponudniki medgeneracijskih, družabnih, razvedrilnih in kulturnih dogodkov, prilagojene aktivnosti potekajo na oddelku, v lepem vremenu tudi  zunaj na dvorišču in na vrtu.

Na vsakem oddelku 1x na teden z delovno terapevtko potekajo glasbenogibalna skupina, na kateri se naučimo in plešemo sedeče koreografije na poljubno glasbo, največkrat po željah. Ob tem se razgibamo, predihamo, poskrbimo za dobro počutje, boljšo gibljivost, koordinacijo ter vitalnost. Ob kakšnih znanih melodijah si pa obvezno še zapojemo.

Prav tako se na obeh oddelkih 1x na teden zberemo na družabnorekreativni aktivnosti, ki jo skupaj izberemo : met v tarčo, balinčki, bowling, lovimo ribice...

En krat na teden na vsakem oddelku poteka telovadba s fizioterapevtko. Tako je poskrbljeno, da se  stanovalci razgibajo, poskrbijo za gibljivost, mišično moč in da ostajajo v čim boljši fizični kondiciji.

Da smo informirani o dogajanju doma in po svetu, pa poskrbimo za stanovalce na bralnih uricah s socialnimi delavkami.

Jesen je pred vrati, za stanovalce nekoč v preteklosti aktualna opravila spravljanja  jesenskih plodov so že v teku in naše domske dekoracije so tudi že v duhu jeseni, ki pa si želimo, da bo topla, prijetna, mirna z upanjem in vero, da se izognemo nevšečnostim, ki jih prinašajo sezonske okužbe, kot tudi nova, kateri smo v veliki meri podredili svoje življenje, razmišljanje in ravnanje, vse v dobro celotne skupnosti.

Ob prehodu v jesen pa smo, tako kot vsako leto, imeli trgatev. Grozdje, ki ga "oskrbujejo" naši stanovalci ob pomoči naših zaposlenih razveseli ves dom. Kako prijetno je pozobati domače grozdje ob prijateljih in tako dodati še en kamenček lepega spomina v mozaik našega skupnega bivanja.

Pred nami je jesen. Vse aktivnosti prilagajamo razmeram novega koronavirusa z željo in upanjem, da bomo skupaj z odgovornim ravnanjem obvarovali našo domsko skupnost - Doma sv. Lenart. Verjamemo, da nam bo uspelo.  

Hvala vsem stanovalkam in stanovalcem, svojcem, prijateljem in sodelavcem Doma sv. Lenart za odgovorno in dosledno spoštovanje priporočil in navodil, ki veljajo v času koronavirsa, predvsem pa vsem za strpnost in medsebojno podporo. Skupaj zmoremo in skupaj nam bo uspelo. HVALA!