Dogajanje v tednu pred cvetno nedeljo!

Cvetna nedelja je tukaj. Letos malce drugače kot smo jo vsi navajeni. S cvetno nedeljo se začne neposredna priprava na veliko noč, ki je za nas kristjane največji krščanski praznik. Cvetna ali nedelja Gospodovega trpljenja je prvi dan velikega tedna, ki predstavlja Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem. Obredi cvetne nedelje, zlasti procesija z zelenjem in branje evangeljskega poročila o Jezusovem trpljenju (pasijon), izvirajo iz bogoslužnih navad Cerkve, ki so poznane in opisane že v 4. stoletju.

Letošnja priprava na cvetno nedeljo v Domu sv. Lenarta je potekala v luči epidemije koronavirusa in v oddaljenosti od svojih bližnjih, svojcev in tudi slovesnega blagoslova zelenja, presmecev, butar... Toda stanovalci in zaposleni smo se vseskozi pripravljali na cvetno nedeljo. Teden, ki je za nami je minil tudi v znamenju obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki nam je vsem namenil spodbudne besede. Veliko hvaležnosti in zahvale je bilo slišati iz ust naših stanovalk in stanovalcev ter tudi zaposlenih, skratka od vseh, ki se v teh časih še posebej trudimo, da bi ostali obvarovani te nadloge, ki se imenuje koronavirus, da bi nas oddaljenost ne razdvajala, temveč da bi z vedrino in pozitivno naravnanostjo bili luč upanja, žarek veselja in "bližnji" drug drugemu.

Pot, ki jo hodimo sedaj, ko moramo biti ločeni drug od drugega, ko moramo hoditi na varni razdalji, zakriti z maskami je pot obvarovanja hudega, da ne bi bili izpostavljeni okužbi. To je pot v obljubljeno deželo, pot v zmago nad virusom, pot na kateri lahko in moramo utrditi naše medsebojne vezi, se znati "ustaviti", se povezati v dobrih mislih, molitvah in tako biti "povezani" v duhu in srčnem upanju, da smo eno Božje ljudstvo, ki si moramo pomagati ne glede na čas in situacijo v kateri se nahajamo.

Zelenje in okraski, ki smo jih uporabili za izdelavo presmecev, butar ali snopov oziroma s pripravo oljčnih vejic simbolizirajo pozdrav Jezusa ob vhodu v Jeruzalem. Zelenje predstavlja življenje in rodovitnost, oljka pa predstavlja mir in spravo. Tudi mi v domu želimo, da živimo, da živimo polno in da v našem življenju vlada mir in sprava. Kljub temu, da virus prinaša hudo trpljenje in oddvojenost od bližnjih, pa smo ob pripravah na cvetno nedeljo imeli v mislih le to, da bomo premagali in zmagali, da bomo obstali in da bomo po tem še bolj znali ceniti sadove narave, bližino bližnjega in skrbnost drug drugega. 

Ob vhodu v Jeruzalem so Jezusa pozdravili z vzklikom Hozana s čimer so izrazili vero v Jezusa kot Kralja in Odrešenika. Tudi mi smo danes vzklikali glasno pozdrav Hozana vsem, ki se trudijo in borijo proti epidemiji. Vzklik je namenjen tudi vsem našim stanovalkam in stanovalcem, ki so ločeni od bližnjih, vsem nam zaposlenim, ki si prizadevamo in trudimo, da bi z odgovornim ravnanjem obvarovali pred okužbo naše stanovalke in stanovalce, da bi jim v teh kriznih razmerah še naprej nudili vso potrebno oskrbo in nego ter čustveno in duhovno oporo. Nenazadnje smo ena družina - drug drugemu smo kralji in odrešeniki, kralji ne, da bi vladali, temveč da bi služili in odrešeniki ne, da bi se ponašali, temveč da bi doumeli, da smo drug drugemu poklicani vedno znova postajati odrešeniki v dejanjih, besedah in mislih.

Hvala vsem našim stanovalkam in stanovalcem za vso razumevanje, potrpljenje in upoštevanje navodil in priporočil. Hvala vsem svojcem naših stanovalk in stanovalcev za vso skrb in zahvale ter spodbude. Hvala vsem prijateljem in dobrotnikom našega doma za vsako vašo gesto solidarnosti in dobrih želja. In nenazadnje hvala vsem mojim sodelavkam in sodelavcem za vso skrb, odgovornost in strokovnost v teh kriznih časih. 

In HVALA vsem, katerim je na prvem mestu blagor in skrb za bližnjega, ki se zrcali v odgovornem ravnanju do sebe, do poklica, ki ga opravljamo, do družine, do skupnosti, do države.

Skupaj smo in skupaj bomo zmogli. Hvala vsem in vsakomur posebej. In želim lepo cvetno nedeljo ter lep začetek velikonočnega tedna, ki je pred nami!

Zlatko Gričnik, direktor

===========================================================================================

Dogajanje v Domu sv. Lenart v preteklem tednu v slikah: