Izlet pevskega zbora Doma sv. Lenart na Dravsko polje

Že nekaj časa nam je bilo znano, da se bomo pevci pevskega zbora Doma sv. Lenarta podali na skupinski izlet v Kidričevo. Meni, Kristini, ki še nikoli nisem bila v Kidričevem, je spomin odplaval v junij leta 1945, ko sem se kot 8 – letna deklica z družino, z vlakom vračala iz štiriletnega izgnanstva domov. V Mariboru so starši in sorodniki dobili avtobus, nakar se je pojavil nekdo, ki je ukazal zapustiti vozilo in nas poslati v taborišče Sternthal (sedaj Kidričevo), današnjemu času znan po ogromnih vojnih in povojnih žrtvah. K sreči ob koncu, do tega ni prišlo.

V soboto, 30. junija 2018, po nekaj oblačnih in deževnih dneh, smo se pevci v pričakovanju lepega izletnega dne, zbrali pred vhodom našega doma, kjer nas je pričakal avtobus, pa tudi sončni žarki. Zbrali smo se prav vsi člani zbora; stanovalci, zaposleni in prostovoljci, ki prepevamo v zboru, na čelu z zborovodjem Žanom in direktorjem gospodom Zlatkom Gričnikom. Pot nas je vodila skozi kraje naših Slovenskih goric, skozi bujno zelenje naših polj in gozdov.

Naša prva postaja je bila Dom »Park« Kidričevo, ki kot enota spada k Domu upokojencev Ptuj. Tam nas je pričakalo vodstvo doma, načelu z direktorico doma, go. Jožico Šemnički in strokovno vodjo doma Kidričevo, go. Simono Požar.

V njihovi kapeli smo s petjem obogatili sveto mašo, po njej pa smo skupaj s tamkajšnjimi stanovalci zapeli tudi nekaj slovenskih narodnih pesmi. Pogledali smo si dom in njihov čudovit zeleni park, nakar je sledilo okusno kosilo, začinjeno še z nekaj pesmimi in dobro voljo.

Naša pot se je nadaljevala z ogledom tamkajšnje župnijske cerkve, ki je posvečena Sveti Družini in je lansko leto praznovala 30. obletnico posvetitve. Farni župnik, g.  Anton Pačnik nam je razkazal dokaj sodobno cerkev in  predstavil njeno kratko zgodovino ter svoje osebno življenje in misijonsko pot v misijonu v Zairu. 

Nad oltarjem v cerkvi se nahaja čudovit kip Svete Družine – Marije, Jožefa in mladega Jezusa, ki ga Marija in Jožef najdeta v templju in jima ta pravi: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« (Lk 2, 49). In ker se kot pevci nismo mogli upreti pogledu na kor, smo ob orglah zapeli še nekaj pesmi v čast Mariji. Na orglah nas je spremljaj naš zborovodja Žan Jerenko, ki je za temi orglami nekaj let bogatil nedeljske maše. Kako čudovito in mogočno so zazvenele in njihov glas je napolnil prav vso cerkev.

Tik ob cerkvi pa se nahaja staro vojaško pokopališče, ki je bilo del kompleksa avstro-ogrskih ujetniških taborišč in rezervnih bolnišnic, ki so na tem območju delovale med letoma 1915 in 1918. Na njem so preminule pokopavali že leta 1915. Koliko tisoč mož in fantov je tukaj pokopanih ter za katere njihove družine najbrž nikoli niso izvedele, kje počivajo.

Ob poti domov smo se še ustavili pri gradu v Račah, kjer so si kar trije pari obljubljali zvestobo v sreči in nesreči,… prav v njem pa je urejena tudi zasebna etnološka zbirka starin Antona Grila, skozi katero nas je navdušeno popeljala ga. Nevenka Gril Hameršak, ki nam je med obiskom nepričakovano povedala, da je tudi ona zborovodkinja in organistka cerkvenega pevskega zbora v Račah. Na klavir nam je zaigrala tudi tisto staro, zimzeleno Cvetje v jeseni. Prav zbirka, skozi katero nas je popeljala, pa nam je prikazala starine naših prednikov (stara kolesa, knjige, ure, glasbila, šiviljske stroje…), ki so jih podarili ljudje in absolutno zahvala tistim, ki se za ta sestav tudi trudijo.

Naš skupni izlet se je bližal h koncu in tako smo pozno popoldne prispeli nazaj do našega doma. In kako drugače kot s pesmijo in polni lepih vtisov, smo pred avtobusom zaključili dan.

Složno smo se strinjali, da moramo take stvari večkrat ponoviti.

Hvaležni smo vodstvu našega doma – gospodu direktorju, ki nas prizadevno podpira v naših zrelih letih. Posebna zahvala pa gre tudi našemu zborovodju, ki nas je potrpežljivo naučil vseh lepih pesmi.

In kot pravi besedilo pesmi ansambla Stanka Fajsa: »Kjer pesem se sliši, domuje veselje«, zato naj naša pesem doni še naprej, da bo prinašala veselje nam in vsem ljudem okoli nas.