Kulinarnična stojnica

16. oktober je mednarodni dan hrane.  V Domu Sv. Lenarta ga vsako leto obeležimo tako, da pripravimo kulinarično stojnico na kateri ponudimo nekaj za pokušino, prigrizke, ki jih sami pripravimo in so bolj ali manj zdravi in okusni.

Na delovni terapiji smo  tako 23. oktobra s stanovalkami pripravili različne namaze: skutinega z bučnimi semeni, tuninega, liptovskega, zeliščnega ter zaseko s čebulo in salamo. Poleg namazov na različnih vrstah kruha smo pripravljali in postregli še napitke, sadne sokove in limonado.  Na pokušino  je prišlo okrog 50 stanovalcev.  Za vsak okus je bilo nekaj. Ob degustaciji je bilo še dovolj časa za sproščen klepet, namig za preizkusit kakšne nove recepte in obujanje spominov, kaj je bilo nekoč na mizi najbolj zaželjeno. Ob spremljavi harmonike smo si studi zapeli.

Potrdili smo, da se ob hrani, ki je osnovna človekova potreba in neizogobna vsakdanjost, izraža tudi človekova naravnanost k socialnim stikom in emocionalnim vtisom. V naši kulturi z njo tudi izražamo in obogatimo pomen obredov in vrednot.

Zadovoljni in siti smo nato pospravili prizorišče in že načrtujemo naslednje kulinarične užitke, ko bo spet dišalo po oddelkih.