Lušten izlet

Končno smo lahko po dveh letih raznih ukrepov povezani s koronavirusom, svobodno, toda z veliko mero previdnosti, odpeljali malce dlje ... in bilo je čudovito!

Na dan, ko smo v preteklosti praznovali dan mladosti, smo se stanovalci in zaposleni iz Doma sv. Lenarta in Doma sv. Agate odpravili na spomladanski izlet v s soncem obsijano pokrajino ob reki Muri, kjer mesteca, vasice in od vrveža oddaljeni kraji varujejo spomin na preteklost in tradicijo, ki je marsikje že utonila v pozabo, v stičišče različnih kultur, ver in etničnih skupin, kjer si domačini na vinorodnih pobočjih počitek popestrijo z nepozabnimi doživetji ob dobri kapljici, kulinaričnih dobrotah in glasbenih tonih domačih »band« in kjer nas razvajajo panoramski razgledi na terase vinogradov in cerkvene zvonike.

Poleg gibanice in štorkelj, Pomurje vse bolj postaja tudi paradajz. Lušten in najbolj zadovoljen paradajz. Prav tam, na Luštni domačiji v Renkovcih, je bil naš prvi postanek. Na Luštni domačiji pod toplim soncem zorijo z ljubeznijo vzgojeni sveži, sočni in domači okusni paradižniki. Luštne bejbe so nas postregle z lušto kavo in nam na »fejst lušten« način »po prekmurski« predstavile pridelavo paradižnika v njihovih rastlinjakih. Lahko smo poskusili vse vrste paradižnika, ki ga gojijo v njihovih rastlinjakih in v luštni trgovini tudi kupili lokalne dobrote, ki jih proizvajajo pridelovalci iz Pomurja.

Pot smo nadaljevali do Soboškega jezera in paviljona Expano, kjer smo opazujoč jezero s čudovito okolico počivali na terasi, se naužili svežega zraka, nekateri so se sprehodili med napravami motorik parka.

V Gostinstvu in turizmu Breznik v Komarnici pa nas je čakalo dobro kosilo in pijača.

Vmes pa smo se družili in tudi kaj zapeli.

Bilo nam je luštno.