Martinovanje v Domu sv. Lenarta in Domu sv. Agate

Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa († 11. november 397) je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (znamenita martinova gos) in mlinci.

V Domu sv. Lenarta in sv. Agate pa smo posvojili idejo o kranjskih klobasah na ražnjič palčkah, s kruhom in kislimi kumarami, kar se je prijelo in nas spremlja, kot priboljšek za Marinovo, ob kapljici domačega vina ali soka. Na harmoniko pa zaigra stanovalka Gizela, in poskrbi, da se na ta praznik tudi prepeva in tudi zapleše. Veselo in sproščeno vzdušje je pomembno in dobrodošlo za dobro počutje, zadovoljstvo in zdravje ter odžene  marsikatere skrbi in težave.