Obiski terapevtskih kužkov

Stiki z živalmi delujejo pomirjujoče, spodbujajo izločanje adrenalina in drugih stimulativnih hormonov, kar dobro vpliva na naše srce in mnoge psihofizične težave.

Čustvena navezanost na žival se izkazuje z dejanji in obnašanjem (potrebno je gibanje, govorjenje…). Smeh zvišuje krvni pritisk in ljudem pomaga, da se sprostijo in to se v navzočnosti živali vedno zgodi. Usposobljeni kužki in njihovi vodniki pogosto obiskujejo šole, vrtce, domove za starejše, ustanove za osebe s posebnimi potrebami. Povsod se ljudje neizmerno razveselijo stika s toplim kožuščkom, cartanja in »pogovarjanja« s pasjimi prijatelji.

Stanovalce in zaposlene v domu vsak mesec obiščejo terapevtski kužki in njihovi vodniki iz društva Canis iz Maribora. V avgustu sta jih obiska kužka Bobi in Kodi.  Manjši kuža, Bobi, ki je opravil šele "prvi razred" je pokazal nekaj trikov in vragolij kot so »sedi, prostor, čakaj in pleši.« Za vsako uspešno opravljeno nalogo je z veseljem pojedel slasten pasji priboljšek. Rjavi kuža Kodi, pa je z dajanjem tačke "preštel" pike na kocki in lovil obroč. Kljub začetni tremi se je sprostil in veselo pojedel svoj priboljšek, ki mu ga je iz roke ponudil naš stanovalec. Kužka sta na obraze stanovalcev narisala široke nasmehe; vsak ju je želel pobožati in pocrkljati. Stanovalci se že neizmerno veselijo ponovnega snidenja in so polni pričakovanj, kaj bosta pokazala ob naslednjem obisku.