Pevski zobr doma Sv. Lenarta v Prekmurju

Mešani pevski zbor Doma Sv. Lenarta povezuje domske stanovalce, njihove svojce, zaposlene delavce in druge ljubitelje petja v složno pevsko poustvarjanje sakralnih in narodnih, ljudskih pesmi. Letošnje leto, smo se na sončno in lepo soboto, 20. julija, podali na že dolgo prej pričakovan izlet. Tokrat v sosednje Prekmurje.

Zjutraj nas je pričakal avtobus, ki smo ga vsi veseli in dobro razpoloženi napolnili prav do konca; prav vseh 25 pevcev pevskega zbora, z našimi sorodniki in prijatelji, ki smo se z navdušenjem odzvali povabilu direktorja našega doma, Zlatka Gričnika in zborovodja Žana Jerenka.

Pot nas je vodila čez Benedikt, Gornjo Radgono, Radence, Mursko Soboto in Rakičan, katerih zanimivosti nam je predstavil g. Ciril Arih ter z nami delil vabljiv se opis, o deželi panonske nižine, štorkelj ter dobrosrčnih prebivalcev, ki z njihovo dobrosrčnostjo in bogato kulturo vabijo v njihove kraje.

Namen letošnjega izleta je bil popestriti sobotno dopoldne v Domu starejših občanov v Veliki Polani, kjer se nam je ob tamkajšnjem direktorju, g. Andreju Šteslu, pridružil tudi naš gospod direktor.

S pevskim programom smo se povezali s tamkajšnjimi stanovalci, ki smo jim predstavili naš pevski repertoar, talent pa sta z nami delili tudi naši stanovalki, harmonikarici, ge. Gizela Lenard in Jožica Cebek. Sledila je pogostitev z domačo specialiteto »bujto repo« in pečenico, ki nam je pošteno teknila.

V popoldanskem delu smo se odpeljali proti samostanu klaris, v Turnišče, ki šteje osem članic. Fascinirala nas je predstavitev o najstrožjem redu redovnic in brez stičnost z zunanjim svetom. S sestrami klarisami smo zmolili in zapeli ter se po zahvali po lepem sprejemu, odpravili proti romarskemu središču murskosoboške škofije, bližnji župnijski cerkvi, ki pa ji nekateri pravijo tudi »slovenski Lurd«. Veliko in mogočno cerkev, ki je zgrajena iz starega in novega dela, nam je predstavil in razkazal tamkajšnji minorit, ki nam je izpostavil tudi nekatere zgodovinske dogodke razvidne iz veličastnih fresk, ki krasijo cerkev.

Pot nas je vodila še v Bogojino, kjer smo si ogledali znamenito Plečnikovo cerkev, Gospodovega vnebohoda. V kraju in rojstni cerkvi našega stanovalca in velikega podpornika zbora, škofa msgr. dr. Jožefa Smeja, smo hvaležno zapeli pete litanije Matere Božje.

Vsa zahvala za tovrstno druženje gre našemu direktorju in zborovodju, ki pa ni samo to, saj poskrbi in uredi tudi vse kar se tiče organizacije izleta in dviga medkulturnega ter medgeneracijskega udejstvovanja prav vsakogar v pevskem zboru. Navsezadnje se zahvaljujemo tudi vozniku, g. Marjanu Jelenu, ki nas je na izlet odpeljal tudi že lansko leto. Veseli smo, da z nami zapoje ter iz nas izvabi nasmeh na obraz.

Po kar dolgem in prijetno utrujenem dnevu, smo se s petjem, šalami in lepimi spomini na avtobusu, peljali proti domu in pevskim počitnicam naproti, s sklepno mislijo, da zares; »kdor poje, slabo ne misli«.