Priprava na Veliko noč v Domu sv. Lenarta in sv. Agate

Velika noč je največji praznik za kristjane. Če se je Božja ljubezen na božični večer rodila za naše odrešenje, je ta ista Ljubezen na veliki petek šla v smrt za nas in tretji dan nas je Božja ljubezen z vstajenjem odrešila večne teme. V luči te zastonjske in brezpogojne ljubezni Jezusa do vseh nas, se kristjani po izteku postnega časa oziramo onkraj "zidu" velikega petka ter svoj pogled usmerjamo proti praznemu grobu in veselo ter z radostjo na velikonočno vigilijo vzklikamo ALELUJA!

Tudi stanovalci in zaposleni se v obeh domovih pripravljamo na ta veličastni in nepojmljiv dogodek. V tem času so v polnem teku razne priprave za lepo in bogato doživljanje teh svetih dogodkov.

Na cvetni petek smo v našem domu skupaj s stanovalci izdelovali presmece za cvetno nedeljo.  Zelenje, ki so ga prinesli zaposleni se je kaj hitro izgubljalo med prsti naših stanovalcev. Njihova spretnost in spoštljivost ob izdelavi presmecev je nekaj izjemnega, posebej pa njihovo veselje in radost ob tem, ko pripravljajo presmece vseh velikosti.

Vmes smo obujali spomine na mladost, ko so doma ob pomoči večinoma očetov najprej šli v naravo iskat primerno zelenje, potem pa le tega povezali v šop in ga na cvetno nedeljo nesli k blagoslovu. Ko smo si presmece izdelali, nas je pred vhodom v Dom sv. Agate že pričakal velik presmec. Pripravili in postavili so ga člani društva »Presmec« iz Selc. Skupaj s stanovalci in člani društva ter zaposlenimi smo se zbrali zunaj pred vhodom in med krajšim obredom presmece blagoslovili. Prav tako so nam dobri ljudje - člani društva "Presmec" en veliki presmec naredili tudi za Dom sv. Lenarta, ki so ga naslednji dan na cvetno soboto prinesli v Dom sv. Lenart.

Po veliki noči pa bomo blagoslovljene vejice odnesli po starem običaju v naše gredice, da bi Bog blagoslovil tudi delo pridnih rok naših stanovalk in stanovalcev, ki skrbijo za domske gredice.