Slavje ob 15-letnici blagoslovitve doma sv. Lenart

V soboto, 25. februarja, je bilo v Karitasovem Domu sv. Lenarta kratko slavje ob 15. obletnici njegove blagoslovitve. Že dneve prej se je čutilo, da se pripravlja nekaj pomembnega: čiščenje, okrasitev, priprava skupnega prostora ...

Ob 10. uri dopoldan se je pričela slovesna sv. maša, ki jo je daroval upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger, somaševal je predsednik Nadškofijske Karitas Branko Maček, z ljudskim petjem so jo obogatili vsi navzoči.  Žal, domska kapela ni bila tako polna, kot je stanovalcev v Domu. Marsikdo je – upam – v duhu s hvaležnostjo spremljal dogajanje iz svoje bolniške postelje. V homiliji  je nadškof spomnil na dogodek iz Janezovega evangelija, ko hromi ni imel nikogar, ki bi ga dal v bazen, da bi ozdravel.  Tukaj smo ostareli, bolni, invalidi, a res nihče ne more reči, da nima nikogar, ki bi mu pomagal. Zahvalil se je vsemu osebju, ki tako lepo in požrtvovalno skrbi za vse stanovalce. Poudaril je, da "ta Dom ni le socialna ali karitativna ustanova, ampak je nov svet, priložnost  za nova spoznanja, za nov začetek". Nanizal je vse prednosti in ugodnosti tega Doma in prosil, da bi bile Božje oči noč in dan odprte nad vsemi domskimi stanovalci, oskrbovanci in osebjem. Zahvalil se je vsem, ki vodijo in skrbijo, da je bivanje v njem lepo, ter za vso prijaznost in požrtvovalnost, ki smo je deležni. Zahvalil se je tudi vsem stanovalcem in oskrbovancem, "da si drug drugemu pomagate, drug drugega tolažite in si dajete poguma in moči za premagovanje težav". Vse to nas druži, da smo kljub različnosti vendarle ena družina.

Po zahvalni pesmi  je vse nagovoril tudi direktor Zlatko Gričnik in se zahvalil vsem, da "zmoremo skupaj hoditi po poti sobivanja ter tako graditi občestvo ljubezni in medsebojne pomoči".  Njegova želja je, da bi vsi v Domu z Božjo pomočjo zmogli delati dobro, strokovno, pošteno, predvsem pa z veliko mero medsebojnega spoštovanja, ljubeče in brez predsodkov.  Kot blagoslov so se slišale njegove besede, "naj nas v prihodnosti vodita in usmerjata Božja dobrota in ljubezen, ki prihajata iz naših src".

Ob lepo pripravljeni zakuski v skupnem prostoru in prijazni postrežbi osebja smo se stanovalci in gostje družili in obujali spomine. Prisrčna hvala vsem, ki ste se tako potrudili  in bili z nami. Bogu hvala za vas, za Dom, za vsakogar posebej.

Anica Horvat