Veseli december v Domu sv. Lenarta in Domu sv. Agate

V prazničnem mesecu decembru se je v obeh domovih odvilo kar nekaj aktivnosti. Tudi tiste stalne aktivnosti, kot so prebiranje časopisa, praznovanje rojstnih dni, glasbeno gibalne in miselne skupine, smo tematsko obarvali prilagojeno praznikom.

Mesec december je čas, ko drug drugemu namenimo lepe želje, misli. V začetku meseca, natančneje 6.12.2021 je stanovalcem in zaposlenim Doma sv. Lenarta in Doma sv. Agate kot prvi dobre želje prinesl prvi decembrski  dobri mož, sv. Miklavž. Stanovalci so dobrega moža v oddelčnih jedilnicah pričakali s petjem. Na oddelkih je bilo veselo, čutila se je medsebojna povezanost. Stanovalci so od sv. Miklavža v dar prejeli  pozornost, katera je marsikomu na obraz narisala nasmeh in prižgala iskrice v očeh, saj so se v njih obudili spomini na otroštvo ter na to kako je obdarovanje na god tega svetnika potekalo v njihovih družinah. Sv. Miklavža je spremljal parkelj katerega pa so stanovalci prav tako z veseljem pozdravili in se z njim tudi fotografirali.

Sprva smo se pripravljali na adventni čas. Izdelovali smo adventne venčke, nato okrasili še dom, da je občutek praznikov in veselega adventnega pričakovanja začutiti v vseh skupnih prostorih v domu.

V sklopu delovne terapije smo izdelovali voščilnice za Dom in stanovalce,  da so stanovalci lahko pisali svojim bližnjim, dom pa svojim poslovnim partnerjem.

Voščilnice za stanovalce smo tudi letos prejeli iz strani dijakov iz Dijaškega doma Antona Martina Slomška, ki so nam voščilnice tudi osebno dostavili in izročili. Veliko voščilnic pa je  spet prispelo preko projekta »Mala pozornost za veliko veselje«. Te ročno izdelane voščilnice,   so stanovalci prebirali in ogledovali na oddelkih, všeč so jim bile lepe, upanja polne misli in pozitivna sporočila.

Vsa prejeta voščila in pisma smo razdelili med stanovalce. V okviru naših aktivnostih jih skupaj prebiramo, z nekaterimi pa smo polepšali tudi naše domske prostore. Vsem se iz srca zahvaljujemo za vse te pozornosti, ki so majhne a iskrene in iz srca.

Pred Božičem smo na delovni terapiji pekli piškote, da smo si pričarali nekaj domačnosti in se razvajali s prijetnimi vonjavami in dobrim okusom, kar sodi k praznikom.

Ker sodelujemo s Knjižnico Lenart v projektu »Potica, zvita iz besed«, sta iz knjižnice prišli ga Aleksandra in ga Zdenka, ki sta stanovalcem, ki obiskujejo literarno skupino pripravile praznični literarni program, obogaten s  prepevanjem božičnih pesmi, kar je na klaviaturah spremljala ga Aleksandra.

Za božični večer je potekala v domski kapeli polnočnica, kateri je sledila blagoslovitev jaslic v kapelici in avli doma. Potem pa slovesna večerja v lepo okrašeni jedilnici s prazničnimi pogrinjki.

Letošnje leto smo namesto novoletnega plesa na oddelkih pripravili čajanke, zaključna druženja in pogostitve, katerih so se stanovalci zelo razveselili. Ob slovesno pripravljenih pogrinjkih smo stanovalce pogostili s kuhanim vinom, čajem, gibanico iz krušne peči izpod rok izkušene gospodinje iz bližnje okolice. Na koncu so se posladkali še z vročo čokolado. Predvajali smo praznično božično glasbo, in tudi zapeli ob ritmih in melodijah harmonike izpod spretnih prstov ge. Gizele.

Lepo je, da si vzamemo čas za drug drugega in da ob vseh dogodkih, ki ga prinaša decembrski praznični čas, ki je še vedno precej prilagojen temu »Corona« času, stanovalcem pričaramo občutke bližine, razumevanja, naklonjenosti in si seveda zaželimo vse dobro za naslednje leto 2022. Pa srečno in zdravja polno Novo leto želimo tudi vsem ostalim.

Nekaj utrinkov iz meseca decembra, ki smo jih skupaj ustvarili stanovalci in zaposleni ter prostovoljci iz obeh domov - Doma sv. Lenart in Doma sv. Agate: