Zahvalna sv. maša za bogato življenje stanovalke gospe Marije Arih

V katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo praznik Jezusovega darovanja v templju, ki ga obhajamo štirideset dni po božiču, praznik pa je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče. Svečnica, ki jo obhajamo drugega februarja, je na slovenskem zadnji dan božičnega časa.

Na svečnico obhajamo tudi praznik Marijinega očiščevanja. Ko je Marija štirideseti dan po rojstvu Odrešenika smela priti v tempelj, je tam srečala častitljivega starčka Simeona, ki je spoznal, da je dete v njenem naročju Mesija. Danes obhajamo svečnico predvsem, kot praznik luči, saj so dnevi že malenkost daljši in je že slutiti pomlad, ki prinaša več svetlobe, po kateri so nekdaj hrepeneli vso dolgo zimo. Sveča v cerkvi na ta dan je za kristjane prispodoba Mesije, ki razsvetljuje človeštvo.

Praznik Svečnice smo obhajali tudi v kapeli Doma sv. Lenarta, ko smo se ob 17.00 zbrali k zahvalni sv. maši za dolgo in bogato življenje naše stanovalke gospe Marije Arih, ki bi tega dne obhajala svoj god. Sveto mašo je daroval upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger, ki je o pokojni spoštljivo povedal »da je bila luč, okoli katere smo se vsi radi zbirali«. Prepeval je domski pevski zbor, ki ga vodi naš nekdanji sodelavec Žan Jerenko in katerega soustanoviteljica in velika podpornica ter motivatorka je bila tudi pokojna gospa Marija Arih.

Slovesne svete maše so se udeležili svojci in sostanovalci, ki se pogrebne slovesnosti v Mariboru niso mogli udeležiti.  V zadnje slovo ji je na  harmonij zaigrala tudi prijateljica gospa Gizela Lenard.

Hvaležni svojci so direktorju in zaposlenim namenili pomenljive besede: »Mami ste v času njenega bivanja v vaši hiši vedno stali ob strani, enako velja za zaposlene. Hvaležni smo za vse, kar smo skupaj doživeli v domu, ki ga vodite z ljubeznijo, spoštljivostjo in znanjem«.

* * *

Ob tej posebni priložnosti se želimo še enkrat v imenu vseh nas, stanovalcev in zaposlenih, ki smo gospo Marijo spoznali in imeli čast živeti z njo, iskreno zahvaliti za vse trenutke, ki smo jih skupaj doživeli.

Dolga življenjska pot gospe Marije Arih, bogata s čudovitimi spomini in izkušnjami, nas navdihuje ter nas opominja, kako pomembno je uživati v vsakem trenutku.

Spoštovana Marija, zahvaljujemo se vam za vašo neizmerno modrost, vaše smiselne besede in vašo neomajno pozitivno energijo, ki nas je vedno opogumljala.

Z velikim spoštovanjem in hvaležnostjo, vaši stanovalci in zaposleni Doma sv. Lenarta.