Novice

Novice spletišča

Zaključno srečanje z učenci OŠ Lenart

Učenci OŠ Lenart so tudi v šolskem letu 2017/2018 prihajali v naš dom ter se skozi vse leto s pomočjo različnih družabnih iger družili z našimi starostniki. V ponedeljek 4.6.2018 smo v okviru našega medgeneracijskega sodelovanja sklenili zadnje srečanje pred počitniškimi dnevi.

Učenci so za stanovalce pripravili hudomušen skeč s katerim so ponazorili dogodke iz šolskih klopi. Sledila je podelitev zahval stanovalcem in učencem. Zahvale je podelila mentorica in predstavnica OŠ Lenart, Anja Zlatečan. Preden smo se posladkali s sladoledom, ki je v tem poletnem dnevu še kako prijal, pa smo vsi skupaj učencem zaželeli uspešen zaključek šolskega leta in lepe brezskrbne počitniške dni. Seveda pa smo jih povabili tudi k nadaljnjemu sodelovanju in vsi skupaj si želimo, da se v jeseni ponovno vrnejo med nas.

Grajska pravljica

Na letošnji izlet smo se stanovalci doma sv. Lenarta in spremljevalci odpravili na Falski grad, kjer smo doživeli resnično čudovito grajsko pravljico.

Pravljica se je pričel pri Ledenici z dobrodošlico, aperitivom. Sledil je voden ogled gospodarskega dela gradu – viteška dvorana in pivnica, ogled kleti, prostorov za služničad ter ogled grajske ječe in grajske kapele.

Nato smo bili deležni sprejema graščaka grofa Maksimiljana. Sledil je ogled razkošnejšega dela gradu - graščakovih soban in salonov ter pogostitev in druženje v zelenem in rdečem grajskem salonu. Spoznali smo tudi dvorno damo.

Ob slovesu smo grofu tudi zapeli, kar ga je tako zelo navdušilo, da je obljubil, da nas pride obiskat v Lenart.

Na poti nazaj domov smo se ustavili še v Drava centru v Limbuškem nabrežju, kjer so nas razveselile račke in kjer smo se posladkali s sladoledom in se za nekaj trenutkov predali prvim letošnjim toplim sončnim žarkom.

Malo utrujeni, a zadovoljni in srečni, da smo ob zanimivih dogodivščinah in medsebojnem druženju preživeli lep dan, smo se vrnili domov.

6. likovna kolonija "Umetniki za Dom sv. Lenarta"

V Domu sv. Lenarta smo v soboto, 19. maja 2018, preživeli poseben dan, poln lepih trenutkov in srečanj ter ustvarjalne energije. V želji, da bi obogatili kakovost jeseni življenja vsem, ki bivajo Domu sv. Lenarta, vsem ki tukaj delamo in tudi tistim, ki v naš dom prihajajo na obiske ali po drugih opravkih, smo letos pripravili že 6. likovno kolonijo "Umetniki za Dom sv. Lenarta" , v okviru katere je ustvarjalo – risalo in barvalo 33 likovnikov, ki so se odzvali našemu povabilu k dobroti in solidarnosti. Kot po navadi so se likovniki najprej srečali ob zajtrku, po odprtju pa se podali na ustvarjalno pot.

Udeležencem smo zagotovili slikarska platna in papir za akvarele ter nekaj barv, ostalo opremo pa je vsak prinesel s seboj. Ustvarjali so različne motive, nekateri spodaj v prostorih delovne terapije, nekateri zunaj v neposredni okolici Doma. Vsak si je našel kotiček v katerem se je dobro počutil in bil najugodnejši za razvoj njegove ustvarjalne energije.

Ker se nekateri likovniki niso mogli vključiti v kolonijo, pa bi želeli sodelovati pri humanitarnem namenu in sporočilu kolonije, so podarili svoje že ustvarjeno delo, ki bo vključeno v obe predvideni razstavi od junija 2018 dalje.

Likovna dela v okviru 6. likovne kolonije "Umetniki za Dom sv. Lenarta" bodo krasila domske prostore, ki so namenjeni za druženje in sprejem gostov.

Kulturni program ob odprtju kolonije je ob 10.00 pripravil ŽPZ iz Malečnika.

Marijine božje poti - predstavitev

V soboto, 12. maja, je gospod Ciril Arih iz Maribora v dnevnem centru v sliki in besedi pripravil predstavitev Marijinih božjih poti doma in v tujini s posebnim poudarkom na pričevanju o Lurdu. Pričevanjska predstavitev je bila sad njegovih resnično bogatih doživetij in izkušenj s številnih romanj v Marijina svetišča.

Sprehod v mestni park

V Domu sv. Lenarta vsako leto z organiziranim sprehodom skozi naše mesto obeležimo mednarodni dan gibanja, ko omogočimo sprehod tudi večjemu številu stanovalcev, ki so vezani na invalidski voziček. tudi letos je bilo tako, a smo zaradi spremenjenega prometnega režima v centru mesta prilagodili našo že ustaljeno pot. Odšli smo skozi mestni parka dr. Jožeta Pučnika in med potjo z zanimanjem opazovali gradbena dela na cestišču, ki vodi do našega doma in v delu parka,ki je namenjen najmlajšim. Na klopcah pod kostanji, nekateri pa v bližini spominskega obeležja na slovensko samostojnost, smo se ustavili, se odpočili, poklepetali in posladkali s sladoledom. V bujno vzcvetenem in ozelenelem parku nam je bilo zelo prijetno.

Doma nas je na terasi pričakala še kava, sadje in piškoti.

Razstava likovnikov z Marije Snežene v Domu sv. Lenarta

V sredo, 25. aprila 2018, smo v avli Doma sv. Lenarta odprli likovno razstavo članov likovne sekcija KUD Gabrijel Kolbič, ki šteje17 članov, ki so zelo aktivni in ustvarjalni.

Likovniki vsako leto pripravijo dve likovni koloniji – Kolbičevo likovno kolonijo in Horvatovo velikonočno likovno kolonijo. Likovniki z Marije Snežne prirejajo samostojne in skupine razstave v domači občini in drugod, kamor jih povabijo. Tudi v Domu sv. Lenarta jih že poznamo, saj se člani redno udeležujejo naše likovne kolonije in tudi razstavljali so že pri nas. Člani tudi prihajajo na našo likovno kolonijo.

Na prireditvi so jih spremljali njihovi prijatelji pevci, ki delujejo pod okriljem istega društva.

Likovno snovanje v Domu sv. Lenarta

V četrtek, 19. aprila, so v Domu sv. Lenarta v okviru Unescovega projekta na likovnem ex temporu Rajka Slapernika skupaj likovno snovali stanovalci in učenci OŠ Sveta Trojica. Prišlo je 15 učencev, v okviru možnosti so se pridružili tudi stanovalci in zaposleni v domu. V akrilni tehniki so ustvarjali različne motive.

Ko so udeleženci končali likovno ustvarjanje, so se učencem pridružili še člani šolskega banda, ki so zaigrali nekaj narodno-zabavnih pesmi, pevka Stela in šolski pevski zbor, ki so navdušili z lepim petjem. Mladi likovni ustvarjalci so Domu podarili likovno delo, ki so ga ustvarili skupaj in na katero je vsak narisal eno rožico.

Udeležence in nastopajoče smo tudi pogostili in jim pokazali dom in življenje v njem. Učence sta spremljali mentorica Metka Amon ter sodelavka in likovna ustvarjalka Joži Kerenc.

»Življenje ima sončno stran«, so zapeli trojiški učenci. In prinesli svoj elan v prelep pomladni dan.

7. april 2018 - deset let od prihoda prve stanovalke v Dom sv. Lenart

Pred natanko desetimi leti je prišla v dom prva stanovalka. Ob tem jubileju je prva "sprejeta" stanovalka, gospa Helena ob prisotnosti direktorja slovesno razrezala torto.

Direktor je gospe Heleni izročil šopek in se ji zahvalil za vso potrpežljivost, skromnost in predvsem za vse predloge in tudi pohvale, ki jih je tekom teh desetih let prispevala gospa Helena v mozaik skupnega bivanja in sobivanja.

Ob tem jubileju so bili povabljeni še vsi ostali stanovalci, ki so bili sprejeti v letu 2008. Vseh skupaj jih je 22. Prav tako so bili povabljeni vsi sodelavci, ki so prav tako leta 2008 nastopili službo v Domu sv. Lenarta. Vseh je bilo 40. Tako, da je vseh stanovalcev in sodelavcev, ki so prišli v dom leta 2008 62.

Direktor je vsem stanovalcem in sodelavcem izročil sopek nagelčkov in spominček, ki so ga pripravili pridne stanovalke in sodelavke v okviru delovne terapije. Poudaril je, da so pristni medsebojni odnosi temelj dobrega in odkritega sodelovanja na vseh področjih, tako na področju bivanja, sobivanja in tudi sodelovanja. Vsem, ki so se odzvali povabilu se je iskreno zahvalil, da so si vzeli čas in s svojo prisotnostjo pokazali, da so pravi ambasadorji dobre volje, solidarnosti in medsebojenega sodelovanja na vseh področjih.

Druženje je popestril domski pevski zbor, ki je uvodoma zapel "šopek" domačih ter tako druženje naredili še bolj slovesno in veselo.

Odprtje demenci prijazne točke

Dom sv. Lenarta se je pridružil projektu Demenci prijazna točka, ki ga koordinira Društvo Spominčica Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci. v torek 20.3.2018 smo v Domu odprli 12. demenci prijazno točko v Sloveniji.

Ob tej priložnosti je Dom obiskala predsednica društva Štefanija L. Zlobec, ki je v nagovoru podrobneje predstavila projekt ter Domu sv. Lenarta podelila potrdilo o izpolnjevanju kriterijev in vzpostavljeni DPT. Društvo Spominčica v okviru projekta brezplačno izobražuje koordinatorje v regijah in brezplačno oskrbuje točke s potrebnim gradivom.

Zbrane je nagovoril tudi direktor Zlatko Gričnik, ki je na kratko orisal dosedanja letošnja prizadevanja Doma glede osveščenosti o bolezni in predstavil načrte. »Odslej naprej bo demenca povezovala naš dom tudi s prebivalci iz lokalnega okolja in zaposlenimi na različnih uradih in službah v našem mestu, ki se soočajo z demenco. V Domu sv. Lenarta nas veseli, da lahko lokalni skupnosti ponudimo še nekaj več. Naše strokovne delavke in delavci bodo radi pomagali s svojim znanjem in izkušnjami vsem, ki potrebujejo tovrstno pomoč, zato dobrodošli.«, je dejal.

Poleg rednih in že utečenih aktivnosti v mesecu septembru načrtujemo prvi Alzheimer caffe na katerem je svojo udeležbo že potrdila priznana strokovnjakinja s področja obvladovanja demenc, vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, domačinka ga. Milica Gregorič Kramberger.

Koordinator DPT v Domu sv. Lenarta je Andrej Sraka, ki je v sklopu kulturnega programa pripravil krajšo prezentacijo o življenju in delu na varovanem oddelku našega doma. S pesmijo so dobrodošlico DPT zapeli pevci domskega PZ in recitatorji.

Duhovna oskrba

V okviru duhovne ponudbe Doma sv. Lenarta je duhovnik, p. Beno Lavrih, DJ od 1.2.2012 stanovalcem in svojcem na voljo vsak ponedeljek, sredo in petek od 15.00-18.00.

Stanovalcem in svojcem je na voljo:

  • pogovor z duhovnikom,
  • prejem sv. obhajila,
  • bolniško maziljenje,
  • sv. spoved.

Duhovno oskrbo zainteresirani naročijo pri socialni delavki ali pri receptorju doma sv. Lenarta.