Novice

Novice spletišča

Lutkovna predstava za otroke zaposlenih

V želji, da bi izkazali spoštovanje našim zaposlenim za vsa njihova prizadevanja in trud, smo za njihove otroke organizirali lutkovno predstavo Kako je Rusica premagala Grdino. Predstavo z bogatim sporočilom so izvedli mladi lutkarji iz Jakobskega dola.

Po koncu predstave je otroke in vse nas obiskal še Božiček in nam poklonil nogavičko s sladkarijami.

Praznično druženje z učenci in učiteljicami OŠ Lenart

Stanovalci Doma sv. Lenarta se z učenci OŠ Lenart redno družijo vsak ponedeljek in skupaj igrajo razne družabne igre ali pikado. V mesecu decembru smo družili nekoliko bolj praznično, saj smo v ponedeljek pripravili  tekmovanje v metu v tarčo.

V sredo, 12.decembra, pa so učenci skupaj s svojimi učiteljicami pripravili zelo lep in pester praznični kulturni program z veliko glasbe, plesa in recitacij. Manjkala ni niti harmonika, kar imamo še posebej radi.

Praznično druženje z vrtcem

V prazničnem decembru so nas obiskali tudi naši najbližji sosedje – otroci in vzgojiteljice iz lenarškega vrtca in nam pripravili prisrčen glasbeno – instrumentalni nastop. Igrali so na orfove instrumente in čisto pravi afriški boben, zapeli o družini, zaplesali o snežinki in pokazali kako lepo se je objeti.

Takšni obiski nas pomladijo in obogatijo, obudijo spomine in ustvarjajo nove. Veseli smo tega in ponosni na svoje mlade sosede. Nadejamo se, da se bomo prijetno družili tudi v prihajajočem letu.

Obisk sv. Miklavža v Domu sv. Lenarta

Sv. Nikolaj, ki mu pri nas pravimo Miklavž, je gotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov, v dobršnem delu katoliške Evrope. Sv. Miklavž je obiskal tudi stanovalke in stanovalce Doma sv. Lenarta, kjer se je mudil v soboto, 8. decembra, dopoldne. Bil je dobro razpoložen, klepetav in »na hece«. Stanovalci so ga razveselili s petjem in igranjem na harmoniko, pohvalili so tudi zaposlene.

Slišali smo veliko iskrenih besed in videli veliko lepih nasmehov. Na željo se je s številnimi stanovalci tudi fotografiral.

Popoldan je sv. Miklavž obdaril še zaposlene in njihove otroke. Pogumni otroci so mu zapeli nekaj pesmic, Miklavž pa jih je naučil kako se lahko zapleše molitev Sveti angel.

Sobotni dan v Domu sv. Lenarta je bil lep in prisrčen.

Miklavžev koncert v Domu sv. Lenarta

Od vseh mesecev je december, slovensko tudi gruden, za ljudi vseh prepričanj najbolj prazničen mesec v letu. Ker je resnično v njem največ prazničnih dni in zato ker razna opravila in praznični dogodki, šege in običaji dodajajo življenju magični nadih.

Med najbolj priljubljenimi običaji je tudi prihod sv. Miklavža. Pričakovanje Miklavževega prihoda je vedno vzpodbujalo predvsem otroško domišljijo. O njem so začeli govoriti že konec novembra. Na njegov prihod so se tudi pripravljali.

Da bi bil advent za vse, ki bivajo v domu sv. Lenarta, še lepši in srečnejši smo v petek, 7. decembra, pripravili Miklavžev koncert na katerem so nastopili MoPZ iz Korene in Dvorjanski muzikanti.

Iskreno sodelovanje, dobra volja ter živahne pesmi in melodije so napravile decembrski večer lep in prijeten.

Koncert CPZ iz Sv. Trojice

Praznično adventno vzdušje so v četrtek, 6. decembra, v Dom sv. Lenarta prinesli pevke in pevci cerkvenega pevskega zbora iz župnije Sv. Trojica. Spremljal ji je župan g. David Klobasa.

Najprej so se predstavili s cerkvenimi božičnimi pesmimi, v drugem delu pa še z znanimi narodno-zabavnimi vižami.

Bilo nam je všeč in veseli smo bili njihove pozornosti.

Začetek adventa v Domu sv. Lenart

Zakorakali smo v mesec december, za marsikoga najbolj čaroben mesec v letu in začet. Mesta so že praznično okrašena in tudi v našem Domu smo se pričeli pripravljat na prihajajoče božično-novoletne praznike. V preteklem tednu so tako stanovalci skupaj z delovno terapevtko izdelovali adventne venčke, ki sedaj krasijo naše skupne prostore. V soboto 1.12.2018 pa so adventne venčke skupaj z zaposlenimi in s svojimi najdražjimi izdelovali še stanovalci, ki prebivajo na varovanem oddelku.

Rudolf Maister Vojanov – znameniti Slovenec

V počastitev 100-letnice bojev za severno mejo in osvoboditve mesta Maribor in prihajajočega državnega praznika Dneva Rudolfa Maistra smo v Domu sv. Lenarta v torek 6.11.2018 ob 10.30.

pripravili predavanje uglednega mariborskega zgodovinarja in predsednika domovinskega društva Rudolfa Maistra, predvsem pa velikega poznavalca življenja in dela tega znamenitega Slovenca, g. Aleša Ariha. Aleš Arih je na tenkočuten in doživet način predstavil življenje prvega slovenskega generala, ki je bil tudi pesnik in ljubitelj slovenske kulturne dediščine. Dotaknil se je tudi njegovih obiskov v Zavrhu, kjer Občina Lenart prenavlja Štupičevo vilo ureja stalno razstavo. O pojavu tej zamisli, kronologiji dogodkov in načrtih je spregovoril župan, mag. Janez Kramberger.

Z bogatim naborom slovenske ljudske pesmi je nastopila tudi vokalna skupina Kresnice.

Kulinarnična stojnica

16. oktober je mednarodni dan hrane.  V Domu Sv. Lenarta ga vsako leto obeležimo tako, da pripravimo kulinarično stojnico na kateri ponudimo nekaj za pokušino, prigrizke, ki jih sami pripravimo in so bolj ali manj zdravi in okusni.

Na delovni terapiji smo  tako 23. oktobra s stanovalkami pripravili različne namaze: skutinega z bučnimi semeni, tuninega, liptovskega, zeliščnega ter zaseko s čebulo in salamo. Poleg namazov na različnih vrstah kruha smo pripravljali in postregli še napitke, sadne sokove in limonado.  Na pokušino  je prišlo okrog 50 stanovalcev.  Za vsak okus je bilo nekaj. Ob degustaciji je bilo še dovolj časa za sproščen klepet, namig za preizkusit kakšne nove recepte in obujanje spominov, kaj je bilo nekoč na mizi najbolj zaželjeno. Ob spremljavi harmonike smo si studi zapeli.

Potrdili smo, da se ob hrani, ki je osnovna človekova potreba in neizogobna vsakdanjost, izraža tudi človekova naravnanost k socialnim stikom in emocionalnim vtisom. V naši kulturi z njo tudi izražamo in obogatimo pomen obredov in vrednot.

Zadovoljni in siti smo nato pospravili prizorišče in že načrtujemo naslednje kulinarične užitke, ko bo spet dišalo po oddelkih.

Dom sv. Lenarta se je pridružil misijonu župnije sv. Lenart

Ob 500 letnici  župnije svetega  Lenarta je bil  med 12. in 21. oktobrom misijon. Ob tej priložnosti smo tudi v našem domu imeli misijonski dan v petek 19. oktobra. Oskrbovanci so vestno spremljali priprave na misijon skozi vse leto. Vsak dan so molili za uspeh misijona in spremljali dogodke, s katerimi smo se pripravljali na misijon. Misijon je imel naslov: » Za  odnose gre«. V petek, ko je bil tudi spravni dan, so v naš  dom prišli misijonarji p. Lojze Markelj, p. Vili Lovše in p. Beno Lavrih. Pri slovesni sveti maši je sodeloval domski pevski zbor, ki ga vodi bolničar Žan. Ubrano petje, molitev, nagovor misijonarja p. Lojzeta, lepo število udeležencev pri sveti maši, vse to je ustvarjalo vzdušje upanja in poguma za naprej. Pred zaključkom svete maše je g. Andrej Sraka prebral pismo direktorja našega doma Zlatka Gričnika. Ob spodbudnih besedah, naj se uresničujejo dobri odnosi v našem domu smo prosili zato, da živimo bogastvo medsebojnih odnosov in smo hvaležni zanje. Druženje po sveti maši je bilo tudi del našega veselja, da je lepo biti skupaj in se bomo trudili še naprej za dobre odnose.

Pevski zbor Doma Sv. Lenarta na pevski reviji

V sredo 3. oktobra 2018 je v organizaciji Doma starejših občanov Tezno v večnamenski športni dvorani v Hočah, potekala že 25. revija pevskih zborov stanovalcev in 20. revija pevskih zborov zaposlenih iz socialnovarstvenih zavodov Slovenije.

Prireditve se je udeležilo več kot 400 nastopajočih iz 21. zborov stanovalcev in 6. zborov zaposlenih iz vse Slovenije.

Med nastopajočimi smo bili tudi pevci pevskega zbora Doma Sv. Lenarta, ki ga vodi zborovodja Žan Jerenko. Predstavili smo se z dvema pesmima, in sicer Dajte mi zlatih strun in Venčkom slovenskih ljudskih.

Organizatorji  pevske revije so se izredno izkazali,  pričakali so nas z lepo urejeno dvorano, poskrbljeno je bilo za vse, tudi tiste z vozički in rolatorji. Pripravili so nam sendviče, kavo z rogljički, sokovi in vodo. Pripravljeno je bilo tudi okusno kosilo v DSO Tezno.

Program so nam obogatili z nastopom Pevskega zborčka otrok vrtca Hoče, s pozdravnimi nagovori podžupana mesta Maribora, go. Zdravka Luketiča, župana občine Hoče-Slivnice, Marka Soršaka in direktorice doma ostarelih Tezno, ge. Jasne Cajnko, vse skupaj pa je zaokrožila Plesna skupina zaposlenih DSO Tezno Žoga band z razgibanimi plesnimi vložki.

Pod „budnim ušesom“ žirije sta bila razglašena zmagovalna pevska zbora: Zbor zaposlenih iz DU Šmarje pri Jelšah in zbor stanovalcev iz DSO Tezno.

Skozi celi program, kakor tudi s skupno pesmijo „En hribček bom kupil“ na koncu prireditve, smo bili priča ubranemu večglasnemu petju, ki ga premore Slovenski narod. Veselje do druženja različnih generacij, spoznanje, da pesem povezuje in bogati, pa so prav gotovo navdih za še več tovrstnih prireditev.

Čarovnik v domu sv. Lenarta

V ponedeljek, 1.oktobra smo v Dom Sv. Lenarta povabili otroke delavcev, delavce in stanovalce, ki so si ogledali predstavo »čarovnika« Marlizza. Umetnik, mojster magije, ki svojo publiko že 35 let razvaja s predstavami trikov in raznih vragolij nas je za eno uro odpeljal v neki drugi čas in občutke, kjer smo se zabavali, se čudili in se nam je občasno zaustavil dih. Prijetna sprememba in pobeg iz resničnosti nam je še kako prijal. Po dogodku je sledilo še sproščeno druženje ob pogostitvi.