Novice

Novice spletišča

Otvoritev likovne razstave skupine QUO VADIS DOMINE

V četrtek, 20. aprila popoldan se je v Domu Sv. Lenarta odvijala otvoritev likovne razstave skupine Quo vadis Domine, ki jo vodi Zlatko Prah, prof. lik. pedagogike iz Maribora.

V našem domu smo veseli in počaščeni, če dobimo priložnost in spoznamo ter stanovalcem, delavcem in obiskovalcem doma predstavimo likovno umetnost, kateri prostor odstopijo stene avle in hodnikov našega doma in nas razstavljena dela spremljajo skozi dneve nekega obdobja.

Tokrat so se nam predstavili likovniki: Zlatko Prah, Lana Šimenc,  Milena Pečar, Marjan Novak, Jasmina Padar, Suzana Zorko, Janez Kreševič, Bojana Senekovič Šauperl, Lidija Skaza, Irena Lenič, Dijana Krčmar, Ruža Hirschenhauser, Andrej Gobar in Naja Gracer.

Kulturni program sta obogatila še dva nastopajoča, gospa Anica Horvat, stanovalka Doma Sv. Lenarta, ki je prebrala svoje pesmi (izdala je 4 pesniške zbirke) in Anže Lavrenčič, učenec 3. razreda glasbene šole, ki je zaigral na harmoniko.

Ko je mentor gospod Zlatko Prah razmišljal o imenu skupine, v kateri nastajajo izjemno zanimiva dela, ga je vodila misel, da je ena človekovih glavnih nalog spoznavanje samega sebe (v prevodu pomeni ime skupine: Kam odhajaš, gospod).

Z risbami in slikami, ki nastajajo ob ponedeljkovih učnih srečanjih že nekaj let, se spoznavajo, prepoznavajo in odkrivajo vedno nove in čudovite globine duše. 
Slikanje in risanje ima tudi terapevtski učinek. Resno delo na sebi se izraža tudi skozi vedno bolj prečiščen likovni odtis človekove duše. V motivih in pri vsebini so zelo raznoliki, spoznavajo različne teme, jih obravnavajo individualno, kar pomeni, da vsak dela po motivu, ki ga najbolj pritegne izmed predlaganih vsebin. Pri določenih nalogah izberejo skupno temo in pri tem opazujejo raznolikost posameznikovega izraza.

Zahvalili smo se umetnikom in mentorju, da so nam zaupali na ogled svoja dela in delček svojega sveta. Zlatku Prahu, mentorju smo čestitali in mu zaželeli še veliko navdiha za ustvarjanje, poučevanje in vodenje navdušenih učencev, njim pa veliko uspeha in napredka ter še veliko zanimivih razstav.

Stanovalkam, stanovalcem, delavcem in obiskovalcem doma bodo slike v naslednjih dveh mesecih spremljevalke na vsakodnevnih poteh. Želimo jim veliko lepih vtisov in razmišljanj, ko se bodo ustavljali pri razstavljenih delih.

Priprava na Veliko noč v Domu sv. Lenarta in sv. Agate

Velika noč je največji praznik za kristjane. Če se je Božja ljubezen na božični večer rodila za naše odrešenje, je ta ista Ljubezen na veliki petek šla v smrt za nas in tretji dan nas je Božja ljubezen z vstajenjem odrešila večne teme. V luči te zastonjske in brezpogojne ljubezni Jezusa do vseh nas, se kristjani po izteku postnega časa oziramo onkraj "zidu" velikega petka ter svoj pogled usmerjamo proti praznemu grobu in veselo ter z radostjo na velikonočno vigilijo vzklikamo ALELUJA!

Tudi stanovalci in zaposleni se v obeh domovih pripravljamo na ta veličastni in nepojmljiv dogodek. V tem času so v polnem teku razne priprave za lepo in bogato doživljanje teh svetih dogodkov.

Na cvetni petek smo v našem domu skupaj s stanovalci izdelovali presmece za cvetno nedeljo.  Zelenje, ki so ga prinesli zaposleni se je kaj hitro izgubljalo med prsti naših stanovalcev. Njihova spretnost in spoštljivost ob izdelavi presmecev je nekaj izjemnega, posebej pa njihovo veselje in radost ob tem, ko pripravljajo presmece vseh velikosti.

Vmes smo obujali spomine na mladost, ko so doma ob pomoči večinoma očetov najprej šli v naravo iskat primerno zelenje, potem pa le tega povezali v šop in ga na cvetno nedeljo nesli k blagoslovu. Ko smo si presmece izdelali, nas je pred vhodom v Dom sv. Agate že pričakal velik presmec. Pripravili in postavili so ga člani društva »Presmec« iz Selc. Skupaj s stanovalci in člani društva ter zaposlenimi smo se zbrali zunaj pred vhodom in med krajšim obredom presmece blagoslovili. Prav tako so nam dobri ljudje - člani društva "Presmec" en veliki presmec naredili tudi za Dom sv. Lenarta, ki so ga naslednji dan na cvetno soboto prinesli v Dom sv. Lenart.

Po veliki noči pa bomo blagoslovljene vejice odnesli po starem običaju v naše gredice, da bi Bog blagoslovil tudi delo pridnih rok naših stanovalk in stanovalcev, ki skrbijo za domske gredice.

Nastop Klape Solaris za materinski dan

Materinstvo je eno izmed najbolj zahtevno in hkrati najbolj čudovito poslanstvo na svetu. Materinstvo je nekaj, kar nas povezuje in združuje vse, saj ima vsaka mati svojo edinstveno zgodbo in izkušnjo. Zato je pomembno, da se med seboj podpiramo, spoštujemo in si pomagamo. Hvaležni smo vam, mame, za vašo nesebično ljubezen, potrpežljivost in predanost.

Na sam materinski dan so nas v soboto, 25. marca v domu Sv. Lenarta obiskali in nam pripravili zelo lep nastop Klapa Solaris iz Šibenika. Stanovalke in stanovalci doma te glasbenike že poznajo in se zelo veselijo in pričakujejo vsak njihov nastop.

Koncert z dušo in za dušo je bil zelo primerna pozornost za materinski praznik.  Z njimi smo v mislih odjadrali na lepše, v lepo, sončno Dalmacijo. Ob nežnih spevnih dalmatinskih melodijah smo se sprostili, v mislih uživali na morski obali, topli sapici, v senci z bevando...

Ta dan so bile vse ženske v domu deležne dodatne pozornosti s strani direktorja, ki jim je izročal vrtnice v zahvalo in spodbudo za 

Slavje ob 15-letnici blagoslovitve doma sv. Lenart

V soboto, 25. februarja, je bilo v Karitasovem Domu sv. Lenarta kratko slavje ob 15. obletnici njegove blagoslovitve. Že dneve prej se je čutilo, da se pripravlja nekaj pomembnega: čiščenje, okrasitev, priprava skupnega prostora ...

Ob 10. uri dopoldan se je pričela slovesna sv. maša, ki jo je daroval upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger, somaševal je predsednik Nadškofijske Karitas Branko Maček, z ljudskim petjem so jo obogatili vsi navzoči.  Žal, domska kapela ni bila tako polna, kot je stanovalcev v Domu. Marsikdo je – upam – v duhu s hvaležnostjo spremljal dogajanje iz svoje bolniške postelje. V homiliji  je nadškof spomnil na dogodek iz Janezovega evangelija, ko hromi ni imel nikogar, ki bi ga dal v bazen, da bi ozdravel.  Tukaj smo ostareli, bolni, invalidi, a res nihče ne more reči, da nima nikogar, ki bi mu pomagal. Zahvalil se je vsemu osebju, ki tako lepo in požrtvovalno skrbi za vse stanovalce. Poudaril je, da "ta Dom ni le socialna ali karitativna ustanova, ampak je nov svet, priložnost  za nova spoznanja, za nov začetek". Nanizal je vse prednosti in ugodnosti tega Doma in prosil, da bi bile Božje oči noč in dan odprte nad vsemi domskimi stanovalci, oskrbovanci in osebjem. Zahvalil se je vsem, ki vodijo in skrbijo, da je bivanje v njem lepo, ter za vso prijaznost in požrtvovalnost, ki smo je deležni. Zahvalil se je tudi vsem stanovalcem in oskrbovancem, "da si drug drugemu pomagate, drug drugega tolažite in si dajete poguma in moči za premagovanje težav". Vse to nas druži, da smo kljub različnosti vendarle ena družina.

Po zahvalni pesmi  je vse nagovoril tudi direktor Zlatko Gričnik in se zahvalil vsem, da "zmoremo skupaj hoditi po poti sobivanja ter tako graditi občestvo ljubezni in medsebojne pomoči".  Njegova želja je, da bi vsi v Domu z Božjo pomočjo zmogli delati dobro, strokovno, pošteno, predvsem pa z veliko mero medsebojnega spoštovanja, ljubeče in brez predsodkov.  Kot blagoslov so se slišale njegove besede, "naj nas v prihodnosti vodita in usmerjata Božja dobrota in ljubezen, ki prihajata iz naših src".

Ob lepo pripravljeni zakuski v skupnem prostoru in prijazni postrežbi osebja smo se stanovalci in gostje družili in obujali spomine. Prisrčna hvala vsem, ki ste se tako potrudili  in bili z nami. Bogu hvala za vas, za Dom, za vsakogar posebej.

Anica Horvat

Pustno rajanje v Domu sv. Lenarta in sv. Agate

Na pustni torek, 21. marca smo v Domu Sv. Lenarta in Domu sv. Agate za stanovalce v dopoldanskem času pripravili veselo pustovanje.

Veliko stanovalk in stanovalcev se je z veseljem in navdušenjem  udeležilo tega  dogodka. S pomočjo delavk  so si nadeli pustne oprave in se za ta dan  spremenili v druge osebe in podobe. Bili so pisana, vesela in zanimiva druščina.

Nekaj stanovalk Doma sv. Lenart se je odzvalo povabilu Vrtca Lenarta, da pridemo na njihovo ploščad, kjer so si pripravili rajanje. Otroci so jih lepo sprejeli, jim zapeli, potem pa so se vsi skupaj  odpravili na pustni sprevod v Dom sv. Lenart. Povabili smo še harmonikarja gospoda Mirana Vogrinca, ki je poskrbel, da smo skupaj zapeli in zaplesali. Prav tako ni na praznovanju manjkala ga Gizela Lenard, domska muzikantka, ki kljub svojim visokim letom še  vedno poskrbi, da izpod njenih spretnih prstov zazvenijo lepe melodije ob katerih radi zapojemo.

Tudi v Domu sv. Agate je bilo veselo in z muzikanti smo skupaj pomahali "zeleni" zimi v slovo ter si ob medsebojnem druženju izmenjevali veliko prigod, ki so se zgodile na pustni torek. Tudi v preteklih časih niso manjkali krofi, le snega je bilo za kakšen meter več, so povedali naši stanovalci.

Ob koncu je bilo potrebno pojesti še kakšen krof za moč, potem pa smo se za letos od pusta poslovili. Zime in snega nam tokrat ni bilo treba odganjati, saj se je letos kar sama potuhnila, mi pa veselo pričakujemo prebujanje v novo pomlad.

Obletnica blagoslova doma sv. Agate

V Domu sv. Agate smo se v mesecu februarju, ko goduje naš zavetnica sv. Agata, v spomin na blagoslovitev in vzpostavitev delovanja doma zberemo k svečani zahvalni sv. maši, ki se je udeležijo stanovalci, svojci, zaposleni, predstavniki Nadškofijske karitas Maribor in partnerskih organizacij.

Letos smo sv. mašo v domski kapeli pripravili 11.februarja, na mednarodni dan bolnikov. Sv. mašo je daroval domači, lenarški župnik, gospod Marjan Pučko, somaševali so gostujoči duhovniki. S petjem so jo obogatili stanovalci.

Po sv. maši smo se ob slastnih pustnih krofih, ki so jih ob tej priložnosti darovali za vse stanovalce in zaposlene naši partnerji v projektu, podjetje Žipo d.o.o.. in ob kavi družili v sproščenem vzdušju ter si tako lepšali skupne trenutke.

Obisk kino predstave Dedek gre na jug

V torek, 7.2.2023 na predvečer kulturnega praznika, smo se zaposleni in stanovalci Doma sv. Agate odpravili z dvema avtomobiloma proti Mariboru, da bi si ogledali kino predstavo DEDEK GRE NA JUG.

Takoj po prihodu v kino, so nas pričakale kokice in polna dvorana starejših iz drugih domov. Veselje in pričakovanje stanovalcev je bilo zares nepopisno. Nekateri so povedali, da v kinu niso bili že več desetletij. Navdušenje ob koncu filma in preprosto veselje nas je navdalo z mislijo, da bi še kdaj čez leto obiskali kakšno kino predstavo.

Zahvalna sv. maša za bogato življenje stanovalke gospe Marije Arih

V katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo praznik Jezusovega darovanja v templju, ki ga obhajamo štirideset dni po božiču, praznik pa je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče. Svečnica, ki jo obhajamo drugega februarja, je na slovenskem zadnji dan božičnega časa.

Na svečnico obhajamo tudi praznik Marijinega očiščevanja. Ko je Marija štirideseti dan po rojstvu Odrešenika smela priti v tempelj, je tam srečala častitljivega starčka Simeona, ki je spoznal, da je dete v njenem naročju Mesija. Danes obhajamo svečnico predvsem, kot praznik luči, saj so dnevi že malenkost daljši in je že slutiti pomlad, ki prinaša več svetlobe, po kateri so nekdaj hrepeneli vso dolgo zimo. Sveča v cerkvi na ta dan je za kristjane prispodoba Mesije, ki razsvetljuje človeštvo.

Praznik Svečnice smo obhajali tudi v kapeli Doma sv. Lenarta, ko smo se ob 17.00 zbrali k zahvalni sv. maši za dolgo in bogato življenje naše stanovalke gospe Marije Arih, ki bi tega dne obhajala svoj god. Sveto mašo je daroval upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger, ki je o pokojni spoštljivo povedal »da je bila luč, okoli katere smo se vsi radi zbirali«. Prepeval je domski pevski zbor, ki ga vodi naš nekdanji sodelavec Žan Jerenko in katerega soustanoviteljica in velika podpornica ter motivatorka je bila tudi pokojna gospa Marija Arih.

Slovesne svete maše so se udeležili svojci in sostanovalci, ki se pogrebne slovesnosti v Mariboru niso mogli udeležiti.  V zadnje slovo ji je na  harmonij zaigrala tudi prijateljica gospa Gizela Lenard.

Hvaležni svojci so direktorju in zaposlenim namenili pomenljive besede: »Mami ste v času njenega bivanja v vaši hiši vedno stali ob strani, enako velja za zaposlene. Hvaležni smo za vse, kar smo skupaj doživeli v domu, ki ga vodite z ljubeznijo, spoštljivostjo in znanjem«.

* * *

Ob tej posebni priložnosti se želimo še enkrat v imenu vseh nas, stanovalcev in zaposlenih, ki smo gospo Marijo spoznali in imeli čast živeti z njo, iskreno zahvaliti za vse trenutke, ki smo jih skupaj doživeli.

Dolga življenjska pot gospe Marije Arih, bogata s čudovitimi spomini in izkušnjami, nas navdihuje ter nas opominja, kako pomembno je uživati v vsakem trenutku.

Spoštovana Marija, zahvaljujemo se vam za vašo neizmerno modrost, vaše smiselne besede in vašo neomajno pozitivno energijo, ki nas je vedno opogumljala.

Z velikim spoštovanjem in hvaležnostjo, vaši stanovalci in zaposleni Doma sv. Lenarta.

Srečanja s terapevtskimi psi, glasbili in jogo v Domu sv. Lenarta in sv. Agate

Terapevtska psa Kodi in Brina prinašata stanovalcem občutek domačnosti!

Že vrsto let sodelujemo z društvom SLO-CANIS.

V spodnji povezavi je objavljen obširen članek v povezavi s sodelovanjem in pomenom takšnih srečanj. Vabljeni k prebiranju. Hvala.

https://maribor24.si/lokalno/lenart/dnevna-kodi-in-brina-terapevtska-psa-ki-stanovalcem-doma-vracata-obcutek-domacnosti

Požarno evakuacijska vaja v Domu sv. Agate

V sklopu čim hitrejšega ukrepanja ob primeru izbruha požara, smo izvedli v Domu sv. Agate požarno evakuacijsko vajo.

V soboto, 7.1.2023 smo v Domu sv. Agate organizirali POŽARNO EVAKUACIJSKO VAJO. Vodja gasilske  intervencije je bil gospod Florjan Rajšp iz PGD Lenart. Same vaje so se udeležila naslednja PGD: Lenart, Voličina in Selce. Tako smo imeli možnost videti 44 gasilcev, ki so prikazali vajo gašenja in evakuacije. Pomične stanovalce so po evakuacijski poti pospremili po požarnih stopnicah do zbirne točke,  nepomične pa so do točke namenjene nudenju prve pomoči prenesli na nosilih.  Ob koncu vaje je gospod Florjan zaposlenim v domu sv. Agata prikazal in bil ob njih, ko so sami utrjevali znanje gašenja z gasilnim aparatom, ostali gasilci pa so se  družili ob pogostitvi v našem dnevnem centru.

Takšne vaje so nujno potrebna, ker nikoli ne vemo, kdaj v življenju pa bo šlo zares. Pridobljeno znanje in prikaz kako postopati v takšnih situaciji, pa zelo koristi ob morebitnem požaru oziroma drugi naravni nesreči.

Hvaležni smo gasilcem za nove izkušnje ob sami vaji in za znanje glede konkretne uporabe gasilnega aparata.

Slovo od starega leta smo zaokrožili s prireditvam in novoletnim plesom v obeh domovih

Po mirno preživetih božičnih praznikih, ki jih večina ljudi preživi v krogu družine, pridejo na vrsto bolj živahni in veseljaški novoletni prazniki. Ne samo, da se s hvaležnostjo spominjamo vsega dobrega, delamo bilance za nazaj in načrtujemo prihodnost, tudi zabavamo se več, obiskujemo prireditve in se srečujemo s prijatelji.

V torek, 27. decembra smo v Domu Sv. Lenarta pripravili Novoletni ples. To je bil večer, ki smo ga ob koncu leta zaokrožili kot zaključek vseh prireditev Veselega decembra.

Stanovalci se  na tem dogodku družijo ob živi glasbi, slovesnih pogrinjkih in večerji. Nazdravijo in nekateri se tudi zavrtijo ob ritmih glasbe, za katero sta letos poskrbela glasbenika Dušan in Andreja.

To je dogodek, kjer se potrudimo, da se stanovalci počutijo čim bilj prijetno, sproščeno in lepo, da vsaj za kratek čas pozabijo na skrbi in težave, ki jih prinaša življenje in starost. K zdravici ob večerji pa sodijo tudi lepe želje in voščila za prihajajoče leto. Lepa voščila in zahvalo nam je posredoval tudi direktor Zlatko Gričnik.

Letos smo na ples pospremili veliko število stanovalcev in jim tako omogočili lep, prijeten dogodek, ki se ga bodo radi spominjali.

V Domu sv. Agate so nas v tednu po božiču, 28. decembra v okviru projekta Pisma za lepši dan obiskali prostovoljci Slovenske karitas z veliko škatlo pisanih pisemskih ovojnic s pismi, ki so jih pisali ljudje dobre volje širom po Sloveniji. Pisma so napisana z roko in vsebujejo mnogo lepih mislih, risbic in drobnih presenečenj. Prostovoljki sta prišli ravno »na pametvo«, tako v slovenskih goricah pravimo dnevu nedolžnih otrok ali tepežnemu dnevu. Stanovalka gospa Dorica nas je s šibo, ki si jo je pravočasno preskrbela s pomočjo sina »našeškala« in vsakemu povedala svojo sporočilo o namenu običajna, ki ga kljub starosti več kot 90 let še vedno ve na pamet.

Popoldne istega dne smo se s folklorniki in muzikanti iz Gornje Radgone zavrteli na novoletnem plesu. Ob plesu, petju in pogostitvi je čas kar zbežal.

Dan kasneje, 29. decembra so avlo Doma sv. Agate napolnili nežni zvoki citer na katere je zaigrala gospa Nada Svetina. Zbrani pa so prisluhnili črticam, ki jih je napisala in prebirala stanovalka gospa Inge Budja.

Tako smo lepo zaključili še eno skupno leto v domski skupnosti in nadejamo se dobrega začetka novega leta, novih priložnosti in izzivov.

 

Sveti večer v naših domovih

Skorajda ni človeka, ki se ga ne bi dotaknila božična zgodba, ki jo beremo pri vsaki božični maši.

Sveto pismo pravi, da sta se Jožef in Marija odpravila v Betlehem v času, ko je bila Marija že visoko noseča. V Betlehemu nista mogla dobiti prenočišča, zato sta se zatekla v hlev. Tam je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli, ker druge postelje zanj nista imela. Tako se je Jezus rodil v votlini, ki je služila za zatočišče živini. To je za človeka primer skrajne revščine. Prvi, ki jim je bila sporočena vesela novica, so bili pastirji. Pri Judih so pastirji veljali za siromake, za ljudi na robu družbe, za Grke pa so pastirji čuvarji ljubezni.

Bistvo praznovanje krščanskega božiča je praznovanje rojstva Jezusa Kristusa. Nocoj kristjani po vsem svetu prepevajo Glorio in se spominjajo dogodkov izpred več kot dva tisoč let.

Božič na slovenskem praznujemo predvsem kot družinski praznik. Ko so na sveti večer postavili jaslice, je prišla na vrsto smrečica. Ko je bila smrečica postavljena, so nanjo obesili domače piškote. Zbrana je bila vsa družina. Zbrali so se v dnevnem prostoru, kjer so bili na mizi kruh, križ, sveča, sol in blagoslovljena voda. Z ognjišča so v posodo natresli žerjavico in dodali blagoslovljene šibe. Ko je zazvonilo angelovo čaščenje, so pokadili in pokropili hišo, izbo in druga poslopja. Potem je sledila večerja, ki pa ni bila obilna. Po večerji so se odpravili k polnočnici.

Sveti večer praznujemo tudi v obeh naših enotah – v Domu sv. Lenarta in v Domu sv. Agate, kjer je bila popoldne slovesna sveta maša. Ob tej priložnosti so stanovalce obiskali tudi njihovi svojci in prijatelji in se jim pridružili pri praznovanju. Po sveti maši smo blagoslovili domova in jaslice in se zbrali ob praznični večerji.