Novice

Novice spletišča

Obiski terapevtskih kužkov

Stiki z živalmi delujejo pomirjujoče, spodbujajo izločanje adrenalina in drugih stimulativnih hormonov, kar dobro vpliva na naše srce in mnoge psihofizične težave.

Čustvena navezanost na žival se izkazuje z dejanji in obnašanjem (potrebno je gibanje, govorjenje…). Smeh zvišuje krvni pritisk in ljudem pomaga, da se sprostijo in to se v navzočnosti živali vedno zgodi. Usposobljeni kužki in njihovi vodniki pogosto obiskujejo šole, vrtce, domove za starejše, ustanove za osebe s posebnimi potrebami. Povsod se ljudje neizmerno razveselijo stika s toplim kožuščkom, cartanja in »pogovarjanja« s pasjimi prijatelji.

Stanovalce in zaposlene v domu vsak mesec obiščejo terapevtski kužki in njihovi vodniki iz društva Canis iz Maribora. V avgustu sta jih obiska kužka Bobi in Kodi.  Manjši kuža, Bobi, ki je opravil šele "prvi razred" je pokazal nekaj trikov in vragolij kot so »sedi, prostor, čakaj in pleši.« Za vsako uspešno opravljeno nalogo je z veseljem pojedel slasten pasji priboljšek. Rjavi kuža Kodi, pa je z dajanjem tačke "preštel" pike na kocki in lovil obroč. Kljub začetni tremi se je sprostil in veselo pojedel svoj priboljšek, ki mu ga je iz roke ponudil naš stanovalec. Kužka sta na obraze stanovalcev narisala široke nasmehe; vsak ju je želel pobožati in pocrkljati. Stanovalci se že neizmerno veselijo ponovnega snidenja in so polni pričakovanj, kaj bosta pokazala ob naslednjem obisku.

Sladoledni piknik

Mesec julij, poletna vročina, ko vsi iščemo osvežitev, smo si na oddelkih naših dveh "domov" pripravili “sladoledni piknik”.

Pikniki so potekali ves teden od 18. do 21. julija, za vsak oddelek je bil rezerviran en den v tednu. Zbrali smo se v velikem številu, saj so plakati po hiši že nekaj dni vabili na sladoledni piknik. Pripravili smo si sladoledne kupe iz svežega sadja, različnih vrst sladoleda, smetano, prelivi in mrvicami. Predali smo se gurmanskim užitkom, se malo ohladili in ob enem še posladkali. Sladoledne kupe so bile tako lepe, slastne in osvežilne, da si je marsikdo privoščil še repete. Zraven smo poslušali  glasbo, si prepevali in se veselili medsebojne družbe.

Radostno medgeneracijsko druženje

V Domu sv. Agate, ki deluje pod okriljem Doma Lenart je 15. julija potekalo poletno medgeneracijsko druženje.

Zares prisrčnega in radostnega srečanja se je udeležilo 17 otrok v starosti o d 4 -15 let. S seboj v službo so jih pripeljale njihove mame in očetje, babice, botre, tete in sosede. Živahna druščina se je najprej zbrala pri skupnem zajtrku, kjer je bila priložnost za medsebojno spoznavanje, nato pa so se podali na ogled Doma sv. Agate in okolice. Stanovalci so mladim obiskovalcem radodarno pokazali svoje sobe in pripomočke, ki jih uporabljajo in navezali so prve stike.

V dopoldanskem delu druženja so si otroci, stanovalci in zaposleni spremljevalci tega posebnega dne ogledali film o Kekcu, se po filmu pogovarjali o otroštvu nekoč in danes ter izdelali zapestnice in ogrlice prijateljstva. Bili so si enotni, da se lahko drug od drugega marsikaj naučimo in si medsebojno podarimo, se bogatimo. Modrost, radost, dobra volja se vedno lahko pretaka med ljudmi, kadar se sprejemamo v svojih posebnostih in razlikah.

Po kosilu so nadaljevali druženje na vrtu – ob bansih in nepozabnih vodnih igrah. Otroci so oblekli kopalke in se prepustili vodnim dogodivščinam. Prešerno vriskanje mokrih in veselih otrok, ki se je razlegalo okoli doma je razveseljevalo stanovalce, kot tudi vse, ki so otroke povabili v svojo službo. Seveda je bila taka »služba« bolj zabavna kot tista prava, ki jo opravljajo mame in očetje, babice, botre…

Ko so otroci ob zaključku »službenega dne« vprašali: »Kdaj spet lahko pridemo?« in ko so starostniki povedali: »Luštno je bilo, toliko veselja…« je kot na dlani, da je bila to dobra zamisel, ki bi jo veljalo gojiti tudi v prihodnjih poletjih ali pa tudi kdaj vmes.

Skratka mladost in starost z roko v roki za dodatne lepe spomine na naših poteh življena.

Lušten izlet

Končno smo lahko po dveh letih raznih ukrepov povezani s koronavirusom, svobodno, toda z veliko mero previdnosti, odpeljali malce dlje ... in bilo je čudovito!

Na dan, ko smo v preteklosti praznovali dan mladosti, smo se stanovalci in zaposleni iz Doma sv. Lenarta in Doma sv. Agate odpravili na spomladanski izlet v s soncem obsijano pokrajino ob reki Muri, kjer mesteca, vasice in od vrveža oddaljeni kraji varujejo spomin na preteklost in tradicijo, ki je marsikje že utonila v pozabo, v stičišče različnih kultur, ver in etničnih skupin, kjer si domačini na vinorodnih pobočjih počitek popestrijo z nepozabnimi doživetji ob dobri kapljici, kulinaričnih dobrotah in glasbenih tonih domačih »band« in kjer nas razvajajo panoramski razgledi na terase vinogradov in cerkvene zvonike.

Poleg gibanice in štorkelj, Pomurje vse bolj postaja tudi paradajz. Lušten in najbolj zadovoljen paradajz. Prav tam, na Luštni domačiji v Renkovcih, je bil naš prvi postanek. Na Luštni domačiji pod toplim soncem zorijo z ljubeznijo vzgojeni sveži, sočni in domači okusni paradižniki. Luštne bejbe so nas postregle z lušto kavo in nam na »fejst lušten« način »po prekmurski« predstavile pridelavo paradižnika v njihovih rastlinjakih. Lahko smo poskusili vse vrste paradižnika, ki ga gojijo v njihovih rastlinjakih in v luštni trgovini tudi kupili lokalne dobrote, ki jih proizvajajo pridelovalci iz Pomurja.

Pot smo nadaljevali do Soboškega jezera in paviljona Expano, kjer smo opazujoč jezero s čudovito okolico počivali na terasi, se naužili svežega zraka, nekateri so se sprehodili med napravami motorik parka.

V Gostinstvu in turizmu Breznik v Komarnici pa nas je čakalo dobro kosilo in pijača.

Vmes pa smo se družili in tudi kaj zapeli.

Bilo nam je luštno.

Klapa Sloaris

V soboto, 30.aprila so nas v domu Sv. Lenarta obiskali in nam pripravili nastop Klapa Solaris iz Šibenika.

Koncert z dušo in za dušo je bil ravno to, kar smo po dolgem času omejitev nastopov v domu potrebovali. Z njimi smo v mislih odjadrali na lepše, v lepo, sončno Dalmacijo. Ob nežnih spevnih dalmatinskih melodijah smo se sprostili, v mislih uživali na morski obali, čistem morju, topli sapici, v senci z bevando....

Gostje so nas obiskali drugič in se že veselimo ponovnega snidenja morda naslednje leto. 

Čestitka za Veliko noč!

Velika noč je praznik našega upanja, v moči katerega moremo pogumno nositi težo življenja. Tega upanja potrebujemo bolj kot vsakdanjega kruha. Kdor more to verovati, se mu odpirajo vrelci veselja in upanja.

SLIKA-cestitka-velika_noc.jpg

Križ s Kristusom pa je veliko razodetje smisla bolečine in vrednosti, ki jo ima bolečina v življenju in v zgodovini. Kdor razume križ in se ga oklepa, stopi na pot, ki je povsem različna od tiste, ko človek postavlja Boga na zatožno klop ali ga zanika. V križu najdemo spodbudo za nov vzpon k Bogu po Kristusovi poti, ki je prav pot križa. Križ je dokaz neskončne Božje ljubezni. Križ nas vabi, da na ljubezen odgovorimo z ljubeznijo.

V teh dneh smo povabljeni, da se zazremo v Kristusa, ki nas je tako ljubil, da je za nas umrl na križu. Križ je torej znamenje ljubezni do konca. Naj se njegova ljubezen preko nas in naših preizkušenj razliva tudi na druge.

Dovolite mi, da izkoristim priložnost bližajočega se praznika Velike noči za zahvalo vsem Vam za neutrudno delo, za vsako prijazno besedo, za nesebično pomoč, ki jo opravljate, skratka za vse, kar lepega in prijaznega storite vsem, s katerimi se srečujete na poti svojega osebnega in poklicnega življenja. HVALA VAM!

Naj nam Vstali Jezus, ki je na križu premagal smrt in nam zagotovil večno življenje, pomaga, da bodo naša dejanja tako močna in iskrena, da bodo tudi drugim prinašala luč veselja, besedo resnice in spokojnost miru.

Vam in Vaši družini oziroma bližnjim želim lepo doživete velikonočne praznike. Naj doni v naših srcih vzklik: VESELA ALELUJA! Hvala.

Zlatko Gričnik, direktor

Projekt BETAi - Blockchain energetsko trgovanje z umetno inteligenco

Projekt predstavlja novost na področju povečane energetske učinkovitosti in samozadostnosti ter povečanega deleža obnovljivih virov energije, prispeva k znižanju cene električne energije končnih odjemalcev, pripomore k decentralizaciji sistema, trajnostni naravnanosti in lokalni samooskrbi.

Ljuba narava, ostani prijazna nam ljudem!
Ti si kruh, ki ga jemo.
Ti si dom, kjer živimo.
Ti si pljuča, s katerimi dihamo.
Ti si raj, v katerem se veselimo življenja ob cvetju in pticah.
Ostani prijazna nam ljudem, ljuba narava.
(Phil Bosmans)

23. marca 2022 smo v Domu Lenart skupaj s konzorcijskimi partnerji, visokotehnološkimi in socialno naprednimi podjetji, zaključili projektne aktivnosti v sklopu projekta Blockchain energetsko trgovanje z umetno inteligenco (BETAi). V sklopu projekta je naš dom dobil sončno elektrarno, toplotni črpalki in električno polnilnico, s presežkom proizvedene elektrike pa bomo lahko trgovali na energetski tržnici. Na ta način bomo izboljšali našo energetsko samozadostnost, povečali porabo obnovljivih virov energije, nižji bodo stroški upravljanja. Na ta način smo v Domu Lenart postali še bolj trajnostno naravnani in poskrbeli za povečano lokalno samooskrbo.

Cilj projekta je bil za Dom Lenart razviti skupno platformo, ki omogoča neposredno avtomatsko trgovanje z električno energijo po sistemu peer to peer (P2P). Upravljavec platforme je podjetje SONCE energija, ključno logiko in metode umetne inteligence je razvilo podjetje Comcom, za kibernetsko varnost je poskrbelo podjetje Viris, razvoj krmiljenja naprav pa je prevzelo podjetje Eudom. Projekt je vključeval razvoj več izdelkov oziroma rešitev in storitev ter prenos tehnologij povezanih v celoto tehnoloških, socialnih in ekoloških inovativnih rešitev.

Objekt doma starostnikov vodilnega partnerja Doma Lenart je v času projekta postal testno okolje za razvoj inovativnih rešitev z upravljanjem energije, ki na prvo mesto postavlja primerno in kakovostno okolje v smislu bivalnega udobja.

Partnerji so v sklopu projekta izmenjali mnogo znanj in primerov dobrih praks. S komplementarnim znanjem in razvito tehnologijo lahko objekte, kot je Dom Lenart, nadgradijo do te mere, da izkoristijo lastne potenciale samooskrbnosti, se povežejo  z drugimi proizvajalci čiste električne energije preko P2P tržnice, optimizirajo porabo električne in toplotne energije ter ustvarijo dodatne prihranke. Prihranki  imajo pozitiven ekonomski učinek za uporabnike objekta in stranke v bilančni skupini, zmanjšana poraba energije pa pomembno prispeva k čistejšemu okolju.

Naložbo sta delno sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

Več informacij o projektu najdete na spletni strani https://www.betai.si

Pustno rajanje v družbi Dom Lenart

Na pustni torek, 28.2. 2022 smo v Domu Sv. Lenarta in v Domu sv. Agate za stanovalce v dopoldanskem času pripravili veselo pustovanje.

Stanovalci in stanovalke so se z veseljem in radovednostjo udeležili tega veselega dogodka. Tako so si sami ali s pomočjo zaposlenih nadeli pustne oprave in se za ta dan spremenili v druge osebe in podobe. Tudi zaposleni smo se našemili. Bili smo pisana in zanimiva druščina: črnka, miške, miki miška, sovice, snežaki, muce, pikapolonice,  kavboji,  kraljična, indijanka, pika nogavička, klovni, rožice in še razne druge šeme.

Ob zvokih glasbe je bilo naše druženje veselo, zabavno in poskočno. Še kakšen krof je bilo treba pojesti za moč in smo se za letos od pusta poslovili, vsi skupaj pa z veseljem pričakujemo prihod pomladi in slovo koronskih ukrepov, predvsem pa slovo mask, ki jih ni "prinesel" pust ...

Veseli december v Domu sv. Lenarta in Domu sv. Agate

V prazničnem mesecu decembru se je v obeh domovih odvilo kar nekaj aktivnosti. Tudi tiste stalne aktivnosti, kot so prebiranje časopisa, praznovanje rojstnih dni, glasbeno gibalne in miselne skupine, smo tematsko obarvali prilagojeno praznikom.

Mesec december je čas, ko drug drugemu namenimo lepe želje, misli. V začetku meseca, natančneje 6.12.2021 je stanovalcem in zaposlenim Doma sv. Lenarta in Doma sv. Agate kot prvi dobre želje prinesl prvi decembrski  dobri mož, sv. Miklavž. Stanovalci so dobrega moža v oddelčnih jedilnicah pričakali s petjem. Na oddelkih je bilo veselo, čutila se je medsebojna povezanost. Stanovalci so od sv. Miklavža v dar prejeli  pozornost, katera je marsikomu na obraz narisala nasmeh in prižgala iskrice v očeh, saj so se v njih obudili spomini na otroštvo ter na to kako je obdarovanje na god tega svetnika potekalo v njihovih družinah. Sv. Miklavža je spremljal parkelj katerega pa so stanovalci prav tako z veseljem pozdravili in se z njim tudi fotografirali.

Sprva smo se pripravljali na adventni čas. Izdelovali smo adventne venčke, nato okrasili še dom, da je občutek praznikov in veselega adventnega pričakovanja začutiti v vseh skupnih prostorih v domu.

V sklopu delovne terapije smo izdelovali voščilnice za Dom in stanovalce,  da so stanovalci lahko pisali svojim bližnjim, dom pa svojim poslovnim partnerjem.

Voščilnice za stanovalce smo tudi letos prejeli iz strani dijakov iz Dijaškega doma Antona Martina Slomška, ki so nam voščilnice tudi osebno dostavili in izročili. Veliko voščilnic pa je  spet prispelo preko projekta »Mala pozornost za veliko veselje«. Te ročno izdelane voščilnice,   so stanovalci prebirali in ogledovali na oddelkih, všeč so jim bile lepe, upanja polne misli in pozitivna sporočila.

Vsa prejeta voščila in pisma smo razdelili med stanovalce. V okviru naših aktivnostih jih skupaj prebiramo, z nekaterimi pa smo polepšali tudi naše domske prostore. Vsem se iz srca zahvaljujemo za vse te pozornosti, ki so majhne a iskrene in iz srca.

Pred Božičem smo na delovni terapiji pekli piškote, da smo si pričarali nekaj domačnosti in se razvajali s prijetnimi vonjavami in dobrim okusom, kar sodi k praznikom.

Ker sodelujemo s Knjižnico Lenart v projektu »Potica, zvita iz besed«, sta iz knjižnice prišli ga Aleksandra in ga Zdenka, ki sta stanovalcem, ki obiskujejo literarno skupino pripravile praznični literarni program, obogaten s  prepevanjem božičnih pesmi, kar je na klaviaturah spremljala ga Aleksandra.

Za božični večer je potekala v domski kapeli polnočnica, kateri je sledila blagoslovitev jaslic v kapelici in avli doma. Potem pa slovesna večerja v lepo okrašeni jedilnici s prazničnimi pogrinjki.

Letošnje leto smo namesto novoletnega plesa na oddelkih pripravili čajanke, zaključna druženja in pogostitve, katerih so se stanovalci zelo razveselili. Ob slovesno pripravljenih pogrinjkih smo stanovalce pogostili s kuhanim vinom, čajem, gibanico iz krušne peči izpod rok izkušene gospodinje iz bližnje okolice. Na koncu so se posladkali še z vročo čokolado. Predvajali smo praznično božično glasbo, in tudi zapeli ob ritmih in melodijah harmonike izpod spretnih prstov ge. Gizele.

Lepo je, da si vzamemo čas za drug drugega in da ob vseh dogodkih, ki ga prinaša decembrski praznični čas, ki je še vedno precej prilagojen temu »Corona« času, stanovalcem pričaramo občutke bližine, razumevanja, naklonjenosti in si seveda zaželimo vse dobro za naslednje leto 2022. Pa srečno in zdravja polno Novo leto želimo tudi vsem ostalim.

Nekaj utrinkov iz meseca decembra, ki smo jih skupaj ustvarili stanovalci in zaposleni ter prostovoljci iz obeh domov - Doma sv. Lenart in Doma sv. Agate:

Božično novoletna čestitka!

Ko bo na starega leta dan odbila polnoč bo minilo leto, ki nam je podarilo nove izkušnje, uspehe, spomine. Skupaj smo preživeli še eno leto preizkušnje, ki se imenuje koronavirus. Toda istočasno, ko odbije polnoč na ta dan, so nam odprte poti za nove upe in želje ter nove načrte.

Vsem nam želimo v Novem letu 2022, da nam čas ne bi nikoli mineval tako hitro, da ne bi za hip obstali in pomislili na drage prijatelje, na sočloveka …. Se nasmehnili, spomnili in občutili lepoto tega, da imamo drug drugega in da lahko računamo v stiski na pomoč sočloveka.

Zatorej v letu 2022 ne pozabite nase, imejte se radi, hitite počasi, ljubite življenje in spoštujte drug drugega ter praznujte ….. vedno in povsod.

                                                                                                                                                                         Zlatko Gričnik, direktor

čestitka za božič 2021 in novo leto 2022 - splet Page 1 Snapshot.png

Martinovanje v Domu sv. Lenarta in Domu sv. Agate

Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa († 11. november 397) je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (znamenita martinova gos) in mlinci.

V Domu sv. Lenarta in sv. Agate pa smo posvojili idejo o kranjskih klobasah na ražnjič palčkah, s kruhom in kislimi kumarami, kar se je prijelo in nas spremlja, kot priboljšek za Marinovo, ob kapljici domačega vina ali soka. Na harmoniko pa zaigra stanovalka Gizela, in poskrbi, da se na ta praznik tudi prepeva in tudi zapleše. Veselo in sproščeno vzdušje je pomembno in dobrodošlo za dobro počutje, zadovoljstvo in zdravje ter odžene  marsikatere skrbi in težave.

 

Blagoslov kapele in doma sv. Agate

V torek 9.11.2021 smo blagoslovili kapelo v Domu sv. Agate, ki bo prostor, kjer se bodo lahko "spočile" misli v molitvi in pogovoru z našim Gospodom!

Upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger je ob navzočnosti treh stalnih diakonov blagoslovil kapelo v Domu sv. Agate. Prav tako je blagoslovil oltar in tabernakelj. Kapelo je načrtoval gospod Peter Požavko, ki je načrtoval tudi že kapelo v Domu sv. Lenarta. 

Kapela je sveti prostor, kjer se bo domska skupnost srečevala v tišini in molitvi s Stvarnikom in Gospodom. Naj bo ta posvečeni prostor vsem nam v pomoč pri iskanju duševnega miru in iskanju odgovorov na tista vprašanja na katera nam drugi ne morejo dati odgovora. To je kraj duhovnega počitka in pribežališče naše duše v "objem" Njega, ki nas vodi in usmerja v življenju.

Po blagoslovu smo imeli skupni agape.