Novice

Novice spletišča

Otvoritev Likovne razstave ob občinskem prazniku

V sredo, 9. novembra smo v Domu Sv. Lenarta imeli prireditev v počastitev občinskega praznika. Občinski praznik je posvečen zavetniku farne cerkve sv. Lenartu, ki goduje 6. novembra.

Osrednji del dogodka v domu je bil namenjen otvoritvi likovne razstave likovne sekcije KUD Gabrijel Kolbič, glasbeno dopolnitev pa so prispevale pevke ŽPZ DU Malečnik. Prireditvi je prisostvoval tudi župan Lenarta, mag. Janez Kramberger, predstavil je dosežke, novosti in pridobitve dosedanjega dela in načrte razvoja občine Lenart za naslednji mandat. Obenem je tudi otvoril likovno razstavo.

Likovniki, ki v domu tokrat razstavljajo so::

Andrej  Velikonja
Nada Zidarič
Nada Tomažič 
Jasna Šosterič
Metka Beber
Joži Kerenc
Liljana Cafnik
Dragica Marinič (fotografije)
Jože Marinič (fotografije)
Lidija Pišek
Jože Pohorec
Suzana Zorko
Tea Uran
Marjan Novak

Njihove slike bodo krasile stene doma skozi zimski čas in zagotovo tudi komu pričarale malo veselja, topline iz narave, in bodo naredile kratke zimske dneve bolj prijazne in barvite.

Na dogodek je prišla tudi ga. Lidija Šarič, podžupanja občine Šentilj, na povabilo likovnikov, ki delujejo v omenjeni občini. Izrazila je podporo in naklonjenost dejavnostim, ki bogatijo kulturno življenje v skupnosti ter čestitala za vse dosežke in zaželela še veliko ustvarjalnih trenutkov.

Ob zaključku dogodka se je ženskemu zboru pridružil mladi harmonikar iz Malečnika, ki je z znanimi slovenskimi melodijami v sproščenem vzdušju razveselil stanovalke in stanovalce, likovnike ter druge goste.

Kostanjev piknik

Kot že tradicionalno je tudi letos v našem domu v oktobru potekal kostanjev piknik. Letos je piknik po treh letih znova potekal v nekoliko večji zasedbi, saj smo se na pikniku zbrali vsi stanovalci našega doma skupaj. Topli jesenski sončni žarki so nas zvabili ven, kjer smo preživeli čudovito popoldne.

Pripravili smo si kuhan in pečen kostanj. Kostanj je priljubljen jenski plod narave, ki je bogat z vlakninami, dobrimi maščobami, minerali ter vitamini. S kostanjem zaužijemo tudi dva pomembna minerala, mangan in baker. Slednji krepi naš imunski sistem, kar je prav to, kar potrebujemo v tem času, ko je hladneje in je v zraku več virusov.

Ob sveže pečen kostanju pa se prileže še kapljica ali dve mošta. Svež jabolčni sok, imenovan sladek most je motne barve in njegov okus je omamno svež.  Ob lupljenju kostanjev in kozarčku mošta smo si še prepevali domače pesmi.

Pica piknik

Píca (italijansko pizza) je jed italijanske kuhinje iz vzhajanega testa, obloženega predvsem s paradižnikovim pirejem in sirom. Začinimo jo z baziliko ali origanom in spečemo v peči. Taka osnovna vrsta pice ima vse barve italijanske zastave. Danes na pico dodamo še druge dodatke. Zaradi kratkega časa peke jo pogosto uvrščajo med hitro hrano, kar pa nikakor ni, predvsem, če jo pripravljate sami.

V septembru, ko nas topli sončki žarki še lepo grejejo smo si v našem domu pripravili pica piknik. Iz bljižnje picerije so nam pripeljali sveže pečene pice iz krušne peči. Danes klasična pica vsebuje poleg testa in paradižnikov še šunko, sir in gobe. Ob pici smo si privoščili še kozarček ali dva piva. Da pa je bilo vzdušje še bolj pestro smo si ob glasbi peli, za sladek konec pa so v naši kuhinji poskrbeli in nam pripravili kavico in sladico.

Literarni popoldan v Domu sv. Lenarta

19. oktobra se je v domu odvijal literarni popoldan. Gospod Bogomir Horvat iz Marije snežne je v domu že drugič predstavil svoje pesmi. Tokrat je za dopolnitev programa povabil tudi ljudske godce iz Marije snežne.

Prijeten dogodek, kjer se je lepo prepletla poezija s pristno ljudsko glasbo, ki jo godci izvajajo z izvirnimi ljudskimi inštrumenti in pripomočki je pritegnil pozornost in navdušenje številnih stanovalcev in obiskovalcev. Bili so zadovoljni, da je gospod podelil svoje pesmi in občutke med njih, s pomočjo naše sodelavke Apolonije, ki je pesmi prebirala ter da so jih muzikanti razvajali s posebnimi inštrumenti in popestrili literarni dogodek.

Romanje na Ptujsko Goro

V petek, 7. oktobra na praznik Rožnovenske Matere Božje smo se stanovalci in zaposleni iz doma svete Agate odpravili na romanje na Ptujsko Goro.

V velikem pričakovanju se je 13 stanovalcev in 3 zaposleni spremljevalci po zajtrku odpravilo na pot. Po poti smo se se veliko pogovarjali, obujali spomine na naša pretekla romanja in s pričakovanjem prispeli v cerkev na Ptujski Gori. Sprejel nas je pater Emil in nam predstavil znamenitosti v cerkvi. Ob koncu predstavitve nas je povabil, da se v mislih tudi mi postavimo pod Marijin plašč, da bi ji tako bili še bliže. Nadaljevali smo s sveto mašo, ki jo je daroval Marko Veršič, duhovnik pri Svetem Jakobu v Slovenskih Goricah. Med nagovorom je poudaril, da je Marija naša mama, ki nas kljub vsem našim napakam neprestano vabi pod svoj plašč. Ob koncu maše smo poromali okrog oltarja, se dotaknili milostne podobe in v srcu prosili za razne namene.

Potem smo se odpravili ven iz cerkve in občudovali razgled na Dravsko polje. Romanja pa ni brez okrepčila.... V veselem vzdušju smo v bližnji gostilni malo posedeli ob kavici in haloški gibanici. Seveda smo vmes tudi peli, se smejali, skratka, vzdušje je bilo zelo veselo. V veliki hvaležnosti za ta dan, smo se odpravili nazaj domov in navdušeno pripovedovali o vsem, kar se nam je to dopoldne lepega zgodilo.

Sklenili smo, da se v kratkem spet odpravimo na romanje v bližnje kraje.

Dan starejših - obeležen s koncertom

V sredo, 5.oktobra se je v Domu sv. Lenarta odvijal koncert dveh glasbenih skupin, s Ptuja in iz Stoparc. Nastopajoči so stanovalcem pripravili glasbeni program, ob mednarodnem dnevu starejših, ki je bil 1. oktobra.

Pevke Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ptuj s spremljavo citer, in zasedba muzikantov »Prešmentani faloti« so nas v enournem koncertu popeljali v lepo, prijetno, veselo in tudi plesno počutje.

Stanovalci so z nastopajočimi zapeli, uživali v predstavi in tudi zaplesali , nastopajoče pa nagradili z glasnimi aplavzi in povabilom, da še kdaj pridejo v Lenart.

Sprehod za spomin

V sredo, 21.septembra 2022, smo se stanovalci in zaposleni iz varovanega oddelka odpravili na Sprehod za spomin.

Na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Namen sprehoda je ozaveščanje o problemu demence v Sloveniji in izraz podpore osebam z demenco ter njihovim svojcem. 

Z našimi stanovalci smo se tako odpravili v bližnji park, natančneje v mestni park dr. Jožeta Pučnika v Lenartu. Kljub hladnejšim temperaturam, nas je v parku na klopcah prijetno grelo skorajda že jesensko sonce in tako smo se z veseljem posladkali tudi s sladoledom. Ob vrnitvi na oddelek pa nas je pričakala še topla kava in sladke dobrote. 

Človek v pametni in krožni stavbi

S pametnim upravljanjem in samooskrbo do nižjih stroškov. Prav v času izjemno negotovih razmer na trgu z električno energijo se je zaključil BETAi, več let trajajoč projekt v Domu Lenart (Dom sv. Lenart). Gre za projekt energetskega trgovanja s pomočjo umetne inteligence, v sklopu katerega je dom starostnikov dobil sončni elektrarni, dve toplotni črpalki, baterijski hranilnik električne energije, polnilnico za električna vozila in prezračevalni sistem.

S presežkom proizvedene elektrike dom lahko trguje na energetski tržnici SunContract. Na ta način je dom izboljšal energetsko samozadostnost, povečal uporabo obnovljivih virov energije, znižal stroške upravljanja, povečal trajnostno naravnanost in poskrbel za povečano lokalno samooskrbo. Pri tem so bili partnerji osredotočeni tudi na zagotavljanje ugodne bivanjske klime in izboljšanje življenja in dela v tej stavbi.

V projektu so sodelovali DOM LENART d.o.o. in štiri visokotehnološka in socialno napredna podjetja. Cilj je bil razviti skupno platformo, ki omogoča neposredno avtomatsko trgovanje z električno energijo po sistemu peer to peer (P2P), kar pomeni nakup elektrike brez posrednikov neposredno od proizvajalcev električne energije. Upravljalec platforme je podjetje SONCE energija d.o.o. (SunContract SONCE energija), ključno logiko in metode umetne inteligence je razvilo podjetje COMCOM d.o.o. IDRIJA, za kibernetsko varnost je poskrbelo podjetje VIRIS d.o.o. (Viris), razvoj krmiljenja naprav je prevzelo podjetje EUDOM, d.o.o., so.p. (EUDOM). Projekt je vključeval razvoj več izdelkov oz. storitev ter prenos tehnologij, povezanih v celoto tehnoloških, socialnih in ekološko inovativnih rešitev.

Partnerji so s tem projektom dokazali, da lahko s komplementarnim znanjem in visoko razvito tehnologijo objekte, kot je Dom Lenart, nadgradijo do te mere, da ti izkoristijo lastne potenciale samooskrbnosti in se povežejo z drugimi proizvajalci čiste električne energije s pomočjo P2P tržnice, optimizirajo porabo električne energije in ustvarijo prihranke.

Objekt doma starostnikov v Lenartu je tako postal testno okolje za razvoj inovativnih rešitev in model, po katerem lahko podobni domovi in tudi drugi objekti po Sloveniji uredijo svojo energetsko oskrbo, vplivajo na višino stroškov za elektriko in ogrevanje ter prihranke namenijo za dodatne storitve in zaposlitve. Obenem takšni domovi, ki se napajajo z zeleno energijo, že sledijo evropskim smernicam po čim večji samooskrbi in neodvisnosti od razmer na trgu z električno energijo, pa tudi neodvisnosti od političnih in vojnih dogajanj po svetu.

Celoten članek in priročnik pa lahko brezplačno naročite tukaj:  zelenaslovenija.si/…/prirocnik-clovek-v-pametni-in-krozni-s…

Obiski terapevtskih kužkov

Stiki z živalmi delujejo pomirjujoče, spodbujajo izločanje adrenalina in drugih stimulativnih hormonov, kar dobro vpliva na naše srce in mnoge psihofizične težave.

Čustvena navezanost na žival se izkazuje z dejanji in obnašanjem (potrebno je gibanje, govorjenje…). Smeh zvišuje krvni pritisk in ljudem pomaga, da se sprostijo in to se v navzočnosti živali vedno zgodi. Usposobljeni kužki in njihovi vodniki pogosto obiskujejo šole, vrtce, domove za starejše, ustanove za osebe s posebnimi potrebami. Povsod se ljudje neizmerno razveselijo stika s toplim kožuščkom, cartanja in »pogovarjanja« s pasjimi prijatelji.

Stanovalce in zaposlene v domu vsak mesec obiščejo terapevtski kužki in njihovi vodniki iz društva Canis iz Maribora. V avgustu sta jih obiska kužka Bobi in Kodi.  Manjši kuža, Bobi, ki je opravil šele "prvi razred" je pokazal nekaj trikov in vragolij kot so »sedi, prostor, čakaj in pleši.« Za vsako uspešno opravljeno nalogo je z veseljem pojedel slasten pasji priboljšek. Rjavi kuža Kodi, pa je z dajanjem tačke "preštel" pike na kocki in lovil obroč. Kljub začetni tremi se je sprostil in veselo pojedel svoj priboljšek, ki mu ga je iz roke ponudil naš stanovalec. Kužka sta na obraze stanovalcev narisala široke nasmehe; vsak ju je želel pobožati in pocrkljati. Stanovalci se že neizmerno veselijo ponovnega snidenja in so polni pričakovanj, kaj bosta pokazala ob naslednjem obisku.

Sladoledni piknik

Mesec julij, poletna vročina, ko vsi iščemo osvežitev, smo si na oddelkih naših dveh "domov" pripravili “sladoledni piknik”.

Pikniki so potekali ves teden od 18. do 21. julija, za vsak oddelek je bil rezerviran en den v tednu. Zbrali smo se v velikem številu, saj so plakati po hiši že nekaj dni vabili na sladoledni piknik. Pripravili smo si sladoledne kupe iz svežega sadja, različnih vrst sladoleda, smetano, prelivi in mrvicami. Predali smo se gurmanskim užitkom, se malo ohladili in ob enem še posladkali. Sladoledne kupe so bile tako lepe, slastne in osvežilne, da si je marsikdo privoščil še repete. Zraven smo poslušali  glasbo, si prepevali in se veselili medsebojne družbe.

Radostno medgeneracijsko druženje

V Domu sv. Agate, ki deluje pod okriljem Doma Lenart je 15. julija potekalo poletno medgeneracijsko druženje.

Zares prisrčnega in radostnega srečanja se je udeležilo 17 otrok v starosti o d 4 -15 let. S seboj v službo so jih pripeljale njihove mame in očetje, babice, botre, tete in sosede. Živahna druščina se je najprej zbrala pri skupnem zajtrku, kjer je bila priložnost za medsebojno spoznavanje, nato pa so se podali na ogled Doma sv. Agate in okolice. Stanovalci so mladim obiskovalcem radodarno pokazali svoje sobe in pripomočke, ki jih uporabljajo in navezali so prve stike.

V dopoldanskem delu druženja so si otroci, stanovalci in zaposleni spremljevalci tega posebnega dne ogledali film o Kekcu, se po filmu pogovarjali o otroštvu nekoč in danes ter izdelali zapestnice in ogrlice prijateljstva. Bili so si enotni, da se lahko drug od drugega marsikaj naučimo in si medsebojno podarimo, se bogatimo. Modrost, radost, dobra volja se vedno lahko pretaka med ljudmi, kadar se sprejemamo v svojih posebnostih in razlikah.

Po kosilu so nadaljevali druženje na vrtu – ob bansih in nepozabnih vodnih igrah. Otroci so oblekli kopalke in se prepustili vodnim dogodivščinam. Prešerno vriskanje mokrih in veselih otrok, ki se je razlegalo okoli doma je razveseljevalo stanovalce, kot tudi vse, ki so otroke povabili v svojo službo. Seveda je bila taka »služba« bolj zabavna kot tista prava, ki jo opravljajo mame in očetje, babice, botre…

Ko so otroci ob zaključku »službenega dne« vprašali: »Kdaj spet lahko pridemo?« in ko so starostniki povedali: »Luštno je bilo, toliko veselja…« je kot na dlani, da je bila to dobra zamisel, ki bi jo veljalo gojiti tudi v prihodnjih poletjih ali pa tudi kdaj vmes.

Skratka mladost in starost z roko v roki za dodatne lepe spomine na naših poteh življena.

Lušten izlet

Končno smo lahko po dveh letih raznih ukrepov povezani s koronavirusom, svobodno, toda z veliko mero previdnosti, odpeljali malce dlje ... in bilo je čudovito!

Na dan, ko smo v preteklosti praznovali dan mladosti, smo se stanovalci in zaposleni iz Doma sv. Lenarta in Doma sv. Agate odpravili na spomladanski izlet v s soncem obsijano pokrajino ob reki Muri, kjer mesteca, vasice in od vrveža oddaljeni kraji varujejo spomin na preteklost in tradicijo, ki je marsikje že utonila v pozabo, v stičišče različnih kultur, ver in etničnih skupin, kjer si domačini na vinorodnih pobočjih počitek popestrijo z nepozabnimi doživetji ob dobri kapljici, kulinaričnih dobrotah in glasbenih tonih domačih »band« in kjer nas razvajajo panoramski razgledi na terase vinogradov in cerkvene zvonike.

Poleg gibanice in štorkelj, Pomurje vse bolj postaja tudi paradajz. Lušten in najbolj zadovoljen paradajz. Prav tam, na Luštni domačiji v Renkovcih, je bil naš prvi postanek. Na Luštni domačiji pod toplim soncem zorijo z ljubeznijo vzgojeni sveži, sočni in domači okusni paradižniki. Luštne bejbe so nas postregle z lušto kavo in nam na »fejst lušten« način »po prekmurski« predstavile pridelavo paradižnika v njihovih rastlinjakih. Lahko smo poskusili vse vrste paradižnika, ki ga gojijo v njihovih rastlinjakih in v luštni trgovini tudi kupili lokalne dobrote, ki jih proizvajajo pridelovalci iz Pomurja.

Pot smo nadaljevali do Soboškega jezera in paviljona Expano, kjer smo opazujoč jezero s čudovito okolico počivali na terasi, se naužili svežega zraka, nekateri so se sprehodili med napravami motorik parka.

V Gostinstvu in turizmu Breznik v Komarnici pa nas je čakalo dobro kosilo in pijača.

Vmes pa smo se družili in tudi kaj zapeli.

Bilo nam je luštno.