Novice

Novice spletišča

Materinski dan v Domu sv. Lenart

Tudi to leto so bile vse žene, posebej matere v domu ponovno v središču pozronosti. Za materinski dan so nas obiskali učenci in učiteljice iz OŠ sv. Trojica, ki so pripravili lep program, s katerim so olepšale materinski dan v domu. Matere si zaslužijo spoštovanje in zahvalo. Vse to so mladi sporočili preko igre, plesa, petja in recitalov.

Turnir v pikadu v Domu sv. Lenart

14. marca se je v Domu sv. Lenart odvijal turnir v pikadu med stanovalci domov za starejše mariborske regije. Sodelovali so predstavniki in spremljevalke Doma Tezno, Doma Idila, Doma Danice Vogrinec, Doma pod gorco in Doma sv. Lenarta. Vsak dom omenjene regije pripravi 1x na leto kakšno športno rekreativno in družabno aktivnost, na kateri se stanovalci družijo, medsebojno spoznavajo in povezujejo in tako obogatijo svoje bivanje v domu. V Domu sv. Lenart običajno v mesecu marcu pripravimo turnir v pikadu.  Na omenjenem srečanju je bilo  seveda tudi malo tekmovalnega vzdušja, prevladovalo pa je veselo, zabavno in sproščeno druženje. Preizkusili smo se tudi v novi igri »Ribolov«, ki sploh ni bila težak izziv,  izkazala se je kot zelo zabavna in zanimiva. Zadovoljni in veseli, vsi zmagovalci,  smo se po okusnem kosilu poslovili in se že veselimo naslednjega srečanja.

Dan žena 2018

Ženska energija je mehka, je energija združevanja, odpuščanja in sprejemanja. Oddaja razumevanje, toplino in privlači. 8. marec je dan spomina na zgodovinska prizadevanja, ko ženske niso uživale enakopravnih pravic v odnosu do moških. Prav je, da se tega dne vedno spominjamo s hvaležnostjo na naše prednice in prednike. Kar so si v preteklosti žene izborile in kar so takratni oblastniki spoznali kot dobro, mi danes uživamo.

Nič ni samoumevno in pridobljeno za vse večne čase. Razvoj družbe ni po vsem svetu enak. Dosežke družbene enakopravnosti je potrebno gojiti. Dan žena je eden izmed tistih, ki nas spominja, da smo lahko hvaležni za vse, kar v naši družbi imamo in da si moramo prizadevati, da bo še boljše.

V znak zahvale in hvaležnosti za ta dan, za Dan žena, je v Domu sv. Lenarta tudi letos zadišalo po vrtnicah, ki jih je direktor s spoštovanjem poklanjal stanovalkam in sodelavkam. Enako, kot so zadišale vrtnice, je slavljenke razveselil obisk, nasmeh in lepa beseda. Stanovalce so razveselili tudi otroci iz sosednjega vrtca, ki so z nastopom še bolj obogatili Dan žena. Hvala vsem ženam in seveda tudi vzgojitejicam in otrokom iz sosednjega vrtca, ki nas vsako leto razveseljujete tudi ob Dnevu žena in tako ta dan še dodatno naredite veličastnega.

Pustno rajanje v Domu sv. Lenart

Na pustno soboto v domu sv. Lenarta povabimo svojce stanovalcev na varovanem oddelku na pustno delavnico. Na ta dan pripravljamo pustne krofe, izdelujemo pustne dekoracije in se sproščeno družimo ob klepetu in obisku kakšnih mask, ki nas pridejo pozdraviti iz lenarške povorke. Krofe so tudi letos pripravljale prostovoljke iz Aktiva kmečkih gospodinj Sv. Jurij.

Ob 11. obletnici Doma sv. Lenarta

Kmalu bo za nami 11 let sobivanja v domski skupnosti Doma sv. Lenarta. V zahvalo za dolgo prehojeno pot smo se zbrali v četrtek 28.2.2019, kjer je gospod nadškof dr. Kramberger, ob somaševanju pomožnega škofa dr. Smeja, duhovnika gospoda Časla, krajevnega župnika in dekana gospoda Bezgovška ter predsednika Nadškofijske karitas Maribor gospoda Mačka, daroval zahvalno sveto mašo ob 11. obletnici blagoslovitve Doma sv. Lenarta.

Že enajstič obhajamo in se spominjamo blagoslova z enim samim razlogom, da se dotaknemo, da se sklonimo k svojemu izvoru, da pogledamo k temelju svojega začetka. In v ta temelj smo takrat zapisali »...lepo in spoštljivo jima je stregel na starost« (Tob 14,13). Pri našem delu, sobivanju in sodelovanju, bi se morali vsak dan sklanjati in poglabljati v svoj temelj, da ne bi nikdar in nikoli pozabili zakaj smo TUKAJ, zakaj smo SKUPAJ.

Direktor doma je s temi besedami poudaril, kako pomembno je, da pri svojem delu vedno izžarevamo tudi človeško toplino in tako postajamo ne le "delavci za druge" temveč prijatelji, zaupniki, tisti, ki gradijo lepe trenutke. Izpostavil je, da za dosego tega ni potrebno veliko, potrebne so malenkosti, kot so nasmeh, prijazen pogled, prisrčen in iskren pozdrav, prijazna prošnja ali zahvala, vse to so drobci, ki gradijo veličino dneva in tako omogočajo, da postaja sleherni dan naš najlepši.

Hvaležni smo vsem, ki so se nam na tem praznovanju pridružili in se skupaj z nami zahvalili za vse izkušnje, preizkušnje in vse blagoslove, ki smo jih bili deležni v tem času.

Sveto mašo je s petjem obogatil domski pevski zbor, ki ga vodi sodelavec Žan. Po zahvalni maši je sledil bratski agape v dnevnem centru doma.

Odprtje likovne razstave

V petek, 22.februarja, ob 16. uri smo se zbrali na odprtju likovne razstave Nade Tomažič, članice likovne sekcije KUD Gabrijela Kolbiča ter likovnih del kolonije Rajka Slapernika, ki so jo v aprilu 2018 v Unescovega projekta v sodelovanju z Domom sv. Lenarta izvedli učenci in mentorica likovnega snovanja Metka Beber iz OŠ Sv. Trojica.

Z izbrano slovensko pesmijo sta prireditev polepšala solistka Monika Bezjak in kitarist Martin Lampret.

S prireditvijo smo se, čeprav nekoliko kasneje, poklonili prazniku slovenske kulture.

Koncert Dvorjanskih muzikantov

"Obstaja cela vrsta drobnih radosti, ki nam odišavijo življenje", pravi Alphonse Karr. Dobrota in glasba sta dve izmed njih.

V torek, 19. februarja, le nekaj dni po Valentinovem, so stanovalce, zaposlene in obiskovalce Doma sv. Lenarta z znanimi romantičnimi melodijami razveselili in odišavili že tako lep in sončen februarski dan, razigrani in dobro razpoloženi Dvorjanski muzikantje, ki jih je spremljal podžupan Občine Duplek, g. David Kumer.

Z glasbo smo se sprehodili od tople Španije, sončne Dalmacije do naše zelene Slovenije.

Praznovanje 104. rojstnega dne in obisk kolednikov

Dopoldne je direktor s sodelavci voščil najstarejši stanovaki doma ga. Mariji Arih za njen 104. rojstni dan. Skupaj so preživeli prijetno urico. Veliko krat pozabljamo na čas. Ga. Arih je poudarila kako pomembno je, da si vzamemo čas, bodisi zase, bodisi za sočloveka. Njena leta prav gotovo izkustveno pričujejo tudi o tem.

Med prijetnim druženjem z najstarejšo stanovalko našega doma so nas obiskali tudi koledniki in nam s pesmijo voščili blagoslov v Novem letu in obenem še zapeli in čestitali slavljenki dneva gospe Mariji.

Vsa Slovenija, tostran in onstan meja, je že od nekdaj poznala božično koledovanje in ga ohranila vse do danes. Koledniki so samo peli, včasih so pesem spremljali z glasbili, le redko so brez petja samo voščili. Oglašali so se na sveti večer, na sveti dan in po Božiču do treh kraljev. Hodili so od hiše do hiše, voščili k praznikom in prosili darov.

Novoletni ples

V Domu sv. Lenarta se tradicionalno ob koncu leta zberemo – družimo in zaplešemo na novoletnem plesu. V sproščenem vzdušju ob dobri jedači in kapljici, glasbi ter plesu se je direktor vsem stanovalkam, stanovalcem in zaposlenim zahvalil za strpnost, sodelovanje in medsebojno razumevanje v iztekajočem se letu ter vsem zaželil obilo spoštovanja, zdravja in sreče ter dobrega medsebojnega sodelovanja tudi v letu 2019.

Sveti večer v Domu sv. Lenarta

Bistvo praznovanja krščanskega božiča je praznovanje rojstva Jezusa Kristusa. Sveto pismo pravi, da sta se Jožef in Marija odpravila v Betlehem v času, ko je bila Marija že visoko noseča. Tam je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli, ker druge postelje zanj nista imela.

Po naši tradiciji so v domovih, ko je bila zbrana vsa družina, na sveti večer postavili jaslice in smrečico. Nanjo obesili domače piškote, bonbone, orehe… na mizi je bil kruh, križ, sveča, sol in blagoslovljena voda. Ko je zazvonilo angelovo čaščenje, so pokadili in pokropili hišo, izbo in druga poslopja. Potem je sledila večerja. Po večerji so se odpravili k polnočnici. Sveti več smo slovesno praznovali tudi v Domu sv. Lenarta. V avli in v kapeli smo že poprej postavili jaslice, tudi drevesca smo že okrasili nekaj dni prej. Na sveti večer smo se ob 16.00 zbrali k polnočnici v domski kapeli. Somaševanje je vodil upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger, prepeval je domski pevski zbor, nastopili sta tudi solistka Nika in flavtistka Laura Lisa. Svete maše so se udeležili tudi svojci in zaposleni. Ob koncu polnočnice je direktor Zlatko Gričnik vsem zbranim voščil blagoslovljene božično novoletne praznike, ob enem pa se je zahvalil tudi domskemu pevsekemu zboru, vsem gostom ter tudi obem škofoma in duhovniku, ki redno skrbijo za bogoslužje v domski kapeli.

Po sveti maši je bil v avli blagoslov jaslic in Doma. Večer smo zaključili s praznično večerjo.

Druženje v čajnici doma sv. Lenart

V četrtek, 20. decembra, smo se stanovalci in zaposleni ob božični glasbi družili v čisto pravi čajnici. Nepozabno vzdušje sta nam z raznovrstno ponudbo čajev postreženih v lepih skodelicah pričarali ga. Biljana in ga. Julija iz čajnice Čajek.

Čarobnost so dogodku dodale svečke in domači piškoti.

Božični koncert v Domu sv. Lenarta

Božič je praznik, tako globok in pomenljiv, da je osvojil ves svet, tako skrivnosten, tako ljubezni in dobrote poln, da preglasi vso grozo in strah sveta, tako nežen, blag in žlahten, da razmagneti vse naboje trpljenja.

Da bi ga lepše praznovali vsi, ki sobivamo, delamo in se srečujemo v Domu sv. Lenarta, smo pripravili božični koncert na katerem je z ubranim petjem in raznovrstnim programom nastopil MePZ Canticum iz Pernice. Slovenskogoriški skavti so nam prinesli Betlehemsko lučko miru in nas nagovorili z njeno poslanico. Zbrane je nagovoril tudi direktor Zlatko Gričnik, ki je poudaril, da se moramo večkrat "skloniti" k jaslim v katerem nas čaka Dete, saj bomo v ponižnosti našli mir in veselje srca.

Po koncertu smo se ob pogostitvi družili še v dnevnem centru. Preživeli smo lep in prijeten predpraznični večer.