Novice

Novice spletišča

Likovno snovanje v Domu sv. Lenarta

V četrtek, 19. aprila, so v Domu sv. Lenarta v okviru Unescovega projekta na likovnem ex temporu Rajka Slapernika skupaj likovno snovali stanovalci in učenci OŠ Sveta Trojica. Prišlo je 15 učencev, v okviru možnosti so se pridružili tudi stanovalci in zaposleni v domu. V akrilni tehniki so ustvarjali različne motive.

Ko so udeleženci končali likovno ustvarjanje, so se učencem pridružili še člani šolskega banda, ki so zaigrali nekaj narodno-zabavnih pesmi, pevka Stela in šolski pevski zbor, ki so navdušili z lepim petjem. Mladi likovni ustvarjalci so Domu podarili likovno delo, ki so ga ustvarili skupaj in na katero je vsak narisal eno rožico.

Udeležence in nastopajoče smo tudi pogostili in jim pokazali dom in življenje v njem. Učence sta spremljali mentorica Metka Amon ter sodelavka in likovna ustvarjalka Joži Kerenc.

»Življenje ima sončno stran«, so zapeli trojiški učenci. In prinesli svoj elan v prelep pomladni dan.

7. april 2018 - deset let od prihoda prve stanovalke v Dom sv. Lenart

Pred natanko desetimi leti je prišla v dom prva stanovalka. Ob tem jubileju je prva "sprejeta" stanovalka, gospa Helena ob prisotnosti direktorja slovesno razrezala torto.

Direktor je gospe Heleni izročil šopek in se ji zahvalil za vso potrpežljivost, skromnost in predvsem za vse predloge in tudi pohvale, ki jih je tekom teh desetih let prispevala gospa Helena v mozaik skupnega bivanja in sobivanja.

Ob tem jubileju so bili povabljeni še vsi ostali stanovalci, ki so bili sprejeti v letu 2008. Vseh skupaj jih je 22. Prav tako so bili povabljeni vsi sodelavci, ki so prav tako leta 2008 nastopili službo v Domu sv. Lenarta. Vseh je bilo 40. Tako, da je vseh stanovalcev in sodelavcev, ki so prišli v dom leta 2008 62.

Direktor je vsem stanovalcem in sodelavcem izročil sopek nagelčkov in spominček, ki so ga pripravili pridne stanovalke in sodelavke v okviru delovne terapije. Poudaril je, da so pristni medsebojni odnosi temelj dobrega in odkritega sodelovanja na vseh področjih, tako na področju bivanja, sobivanja in tudi sodelovanja. Vsem, ki so se odzvali povabilu se je iskreno zahvalil, da so si vzeli čas in s svojo prisotnostjo pokazali, da so pravi ambasadorji dobre volje, solidarnosti in medsebojenega sodelovanja na vseh področjih.

Druženje je popestril domski pevski zbor, ki je uvodoma zapel "šopek" domačih ter tako druženje naredili še bolj slovesno in veselo.

Odprtje demenci prijazne točke

Dom sv. Lenarta se je pridružil projektu Demenci prijazna točka, ki ga koordinira Društvo Spominčica Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci. v torek 20.3.2018 smo v Domu odprli 12. demenci prijazno točko v Sloveniji.

Ob tej priložnosti je Dom obiskala predsednica društva Štefanija L. Zlobec, ki je v nagovoru podrobneje predstavila projekt ter Domu sv. Lenarta podelila potrdilo o izpolnjevanju kriterijev in vzpostavljeni DPT. Društvo Spominčica v okviru projekta brezplačno izobražuje koordinatorje v regijah in brezplačno oskrbuje točke s potrebnim gradivom.

Zbrane je nagovoril tudi direktor Zlatko Gričnik, ki je na kratko orisal dosedanja letošnja prizadevanja Doma glede osveščenosti o bolezni in predstavil načrte. »Odslej naprej bo demenca povezovala naš dom tudi s prebivalci iz lokalnega okolja in zaposlenimi na različnih uradih in službah v našem mestu, ki se soočajo z demenco. V Domu sv. Lenarta nas veseli, da lahko lokalni skupnosti ponudimo še nekaj več. Naše strokovne delavke in delavci bodo radi pomagali s svojim znanjem in izkušnjami vsem, ki potrebujejo tovrstno pomoč, zato dobrodošli.«, je dejal.

Poleg rednih in že utečenih aktivnosti v mesecu septembru načrtujemo prvi Alzheimer caffe na katerem je svojo udeležbo že potrdila priznana strokovnjakinja s področja obvladovanja demenc, vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, domačinka ga. Milica Gregorič Kramberger.

Koordinator DPT v Domu sv. Lenarta je Andrej Sraka, ki je v sklopu kulturnega programa pripravil krajšo prezentacijo o življenju in delu na varovanem oddelku našega doma. S pesmijo so dobrodošlico DPT zapeli pevci domskega PZ in recitatorji.

Duhovna oskrba

V okviru duhovne ponudbe Doma sv. Lenarta je duhovnik, p. Beno Lavrih, DJ od 1.2.2012 stanovalcem in svojcem na voljo vsak ponedeljek, sredo in petek od 15.00-18.00.

Stanovalcem in svojcem je na voljo:

  • pogovor z duhovnikom,
  • prejem sv. obhajila,
  • bolniško maziljenje,
  • sv. spoved.

Duhovno oskrbo zainteresirani naročijo pri socialni delavki ali pri receptorju doma sv. Lenarta.