Življenje v poletnem času v Domu sv. Lenarta!

Poletje, najtoplejši letni čas, radi povezujemo s počitnicami in oddihi, predvsem na morju ali drugih destinacijah. Letos – v luči koronavirusa - vse to poteka v skrbno izbranih destinacijah in predvsem s še večjo mero odgovornosti drug do drugega.

V Domu sv. Lenarta to poletje doživljamo na svojski način, saj je to poletje še posebej drugačno. Stanovalci se radi  spominjajo lepih poletij iz svojega otroštva, ki so bila povečini delovna, saj so veliko pomagali doma na polju, travnikih, sadovnjakih in vinogradih. Bili pa so to brezskrbni dnevi bosonogega tekanja naokrog in druženja v soseščini, delovnih akcij, pa tudi veselja ob različnih priložnostih (praznovanja, vaški plesi, veselice, žegnanja, sejmi). Radi se spominjajo poletij z družino, ki so jo ustvarili, izletov in oddihov, ki so si jih lahko privoščili.

»Zdaj pa je vse drugače,« pravijo in povedo, da ostajajo lepi spomini. So pa neskončno veseli razglednic in sporočil, ki jih pošljejo bližnji iz vseh koncev in krajev. Zadovoljstvo in lepe poletne trenutke pa iščejo v okviru možnosti, ki jih imajo in v okviru domskih dejavnosti, ki to poletje potekajo »ločeno«, pa  vendarle nič manj prisrčno in družabno.

Stanovalci Dom sv. Lenarta, se v jutranjih in dopoldanskih urah radi odpravijo na sprehod do mestnega parka, posedijo na klopcah, terasi ali v utici ob domu, se posladkajo z dobro kavico ali osvežujočim napitkom, sladoledom,…

Prijetne trenutke pa jim skušamo pripraviti tudi zaposleni, ki organiziramo aktivnosti v manjših skupinah. Tako smo se sladkali z lubenicami, uživali ob pivu in ledeni kavi. V nekoliko drugačni obliki smo se letos družili na pikniku ob dobri jedači in pijači in se sladkali na sladolednem pikniku. Skozi vse poletje pridne stanovalke vestno skrbijo za domski vrt, tako, da smo že poskusili prve sadove, pripravljajo zelišča in dišavnice, izvedli smo tudi nekaj ustvarjalnih delavnic, redno prebiramo aktualne novice in si izmenjamo mnenja o aktualnih dogodkih, stanovalci redno telovadijo, praznujemo rojstne dneve, tudi sveta maša je na voljo vsak dan. V okrnjeni obliki potekajo tudi miselne, glasbeno-gibalne delavnice in rekreativne delavnice (tarča in bowling, odbojka). Na Krištofovo nedeljo je mašnik s prošnjo za varno vožnjo blagoslovil službene avtomobile in avtomobile zaposlenih.

Stanovalke in stanovalci tudi individualno ustvarjajo – pletejo, kvačkajo, barvajo, izdelujejo razne druge izdelke. Nekateri si čas krajšajo tudi z branjem, nanizankami ali se po Skypu družijo s svojci, ki so v tujini.

Veseli smo, da je dom za obiskovalce odprt in da je epidemiološka slika v našem kraju zaenkrat dobra, da so bližnji naših stanovalk in stanovalcev odgovorni ter razumejo in tudi v veliki večini upoštevanju ukrepe, ki se izvajajo ob obiskih.

Tudi vsi zaposlenih vložimo veliko dodatnega truda, da omogočamo in izvajamo dodatne ukrepe glede razkuževanja, zračenja, čiščenja, ohranjanja distance. Skratka veseli smo, da vsi skupaj (stanovalci, njihovi bližnji in zaposleni) ravnamo odgovorno in dosledno upoštevamo ukrepe za preprečitev širjenja okužb, v našem primeru - pa še dodatno, da z vsemi ukrepi (nošenje maske, higiena kašlja, spremljanja simptomov okužb pri Covid-19, itd…), preprečujemo morebitni vnos in razširitev okužbe po domu.

Verjamemo, da nam bo le skupaj uspelo, zato še enkrat iskrena vsem našim stanovalkam, stanovalcem, njihovim bližnjim in zaposlenim v Domu sv. Lenarta za odgovorno, vestno, dosledno in strokovno izvajanje ukrepov ob bivanju, srečevanju in delu. Naj nas lepi trenutki popeljejo v prihajajočo jesen varno, predvsem pa brez okužb s koronavirusom.

Zlatko Gričnik, direktor