Novice

Novice spletišča

Pevski zobr doma Sv. Lenarta v Prekmurju

Mešani pevski zbor Doma Sv. Lenarta povezuje domske stanovalce, njihove svojce, zaposlene delavce in druge ljubitelje petja v složno pevsko poustvarjanje sakralnih in narodnih, ljudskih pesmi. Letošnje leto, smo se na sončno in lepo soboto, 20. julija, podali na že dolgo prej pričakovan izlet. Tokrat v sosednje Prekmurje.

Zjutraj nas je pričakal avtobus, ki smo ga vsi veseli in dobro razpoloženi napolnili prav do konca; prav vseh 25 pevcev pevskega zbora, z našimi sorodniki in prijatelji, ki smo se z navdušenjem odzvali povabilu direktorja našega doma, Zlatka Gričnika in zborovodja Žana Jerenka.

Pot nas je vodila čez Benedikt, Gornjo Radgono, Radence, Mursko Soboto in Rakičan, katerih zanimivosti nam je predstavil g. Ciril Arih ter z nami delil vabljiv se opis, o deželi panonske nižine, štorkelj ter dobrosrčnih prebivalcev, ki z njihovo dobrosrčnostjo in bogato kulturo vabijo v njihove kraje.

Namen letošnjega izleta je bil popestriti sobotno dopoldne v Domu starejših občanov v Veliki Polani, kjer se nam je ob tamkajšnjem direktorju, g. Andreju Šteslu, pridružil tudi naš gospod direktor.

S pevskim programom smo se povezali s tamkajšnjimi stanovalci, ki smo jim predstavili naš pevski repertoar, talent pa sta z nami delili tudi naši stanovalki, harmonikarici, ge. Gizela Lenard in Jožica Cebek. Sledila je pogostitev z domačo specialiteto »bujto repo« in pečenico, ki nam je pošteno teknila.

V popoldanskem delu smo se odpeljali proti samostanu klaris, v Turnišče, ki šteje osem članic. Fascinirala nas je predstavitev o najstrožjem redu redovnic in brez stičnost z zunanjim svetom. S sestrami klarisami smo zmolili in zapeli ter se po zahvali po lepem sprejemu, odpravili proti romarskemu središču murskosoboške škofije, bližnji župnijski cerkvi, ki pa ji nekateri pravijo tudi »slovenski Lurd«. Veliko in mogočno cerkev, ki je zgrajena iz starega in novega dela, nam je predstavil in razkazal tamkajšnji minorit, ki nam je izpostavil tudi nekatere zgodovinske dogodke razvidne iz veličastnih fresk, ki krasijo cerkev.

Pot nas je vodila še v Bogojino, kjer smo si ogledali znamenito Plečnikovo cerkev, Gospodovega vnebohoda. V kraju in rojstni cerkvi našega stanovalca in velikega podpornika zbora, škofa msgr. dr. Jožefa Smeja, smo hvaležno zapeli pete litanije Matere Božje.

Vsa zahvala za tovrstno druženje gre našemu direktorju in zborovodju, ki pa ni samo to, saj poskrbi in uredi tudi vse kar se tiče organizacije izleta in dviga medkulturnega ter medgeneracijskega udejstvovanja prav vsakogar v pevskem zboru. Navsezadnje se zahvaljujemo tudi vozniku, g. Marjanu Jelenu, ki nas je na izlet odpeljal tudi že lansko leto. Veseli smo, da z nami zapoje ter iz nas izvabi nasmeh na obraz.

Po kar dolgem in prijetno utrujenem dnevu, smo se s petjem, šalami in lepimi spomini na avtobusu, peljali proti domu in pevskim počitnicam naproti, s sklepno mislijo, da zares; »kdor poje, slabo ne misli«.

Potopisno predavanje

Vroč poletni torek, 23. julija; smo v Domu sv. Lenarta prisluhnili potopisnemu predavanju o Madagaskarju, otoku lemurjev in baobabov in čudovitih naravnih parkov. Predavanje je pripravil dr. Ivo Mulec, ki je poudaril, da so življenjski ritmi na otoku afriški, upočasnjeni in več kot primerni za opazovanje prekrasne narave, ki preseneča na vsakem koraku. Življenjsko filozofijo Malgašev označujeta besedi »mora mora« ali hiti počasi.

Med temi srečnimi ljudmi je svoje mesto našel tudi naš misijonar, Peter Opeka, ki je v glavnem mestu zgradil Akamasoa.

Poletni užitki v Domu sv. Lenarta

Stanovalci doma sv. Lenarta se radi poveselijo in družijo ob preprostih dejavnostih in aktivnostih. Tako je tudi v teh vročih poletnih dneh, ko življenje povsod utripa v bolj sproščenem vzdušju. Stanovalci redno spremljajo aktualne novice na urici branja časopisa, počivajo in se družijo v senci, tudi na gibanje s fizioterapevtko ne pozabijo.

Te dni so se sladkali tudi ob ledeni kavi, ki so jo skupaj z zaposlenimi pripravili v obeh nadstropjih. Z delovno terapevtko pa so, kot vsako leto, kuhali okusne marelične cmoke.

Otvoritev likovne razstave članov likovne sekcije pri DU Malečnik

Na kulturnem dogodku v četretek 27.6.2019 so se predstavili likovni ustvarjalci, povezani v likovni sekciji pri DU Malečnik. Glasbeni program so pripravile članice ŽPZ pri DU Malečnik, ki jih vodi zborovodkinja ga Franja Senčič. Pevke so že vrsto let gostje v našem domu, in nam skoraj  vsako leto pripravijo nastop ob različnih priložnostih. Likovniki in pevke so nam predstavili kulturni utrip in udejstvovanje v svojem kraju, Malečniku.

Predsednik likovne sekcije g. Vid Kelbič pa nam je predstavil ljubiteljsko likovno dejavnost društva v njihovem kraju. Brez umetnosti, četudi ljubiteljske si življenje težko predstavljamo in s ponosom in veseljem moramo čuvati talente in spretnosti, ki so nam dane in jih kdaj tudi podeliti z drugimi.

Likovna dela bodo naš razstavni prostor, avlo Doma Sv Lenarta bogatile čez poletje, do jeseni. Morda nas motivi iz narave v teh vročih dneh malo osvežijo in nas odpeljejo v nek drug čas, prostor, kjer ni skrbi in nam pričarajo prijetno, veselo in zadovoljno razpoloženje.

Tradicionalni piknik v Domu sv. Lenarta

Na pragu poletja v spomin na položitev temeljnega kamna za Dom sv. Lenarta pripravimo piknik na katerem se zberemo stanovalci, njihovi svojci in prijatelji ter zaposleni. Piknik smo tudi letos popestrili s kulturnim programom na katerem je nastopil domski pevski zbor, godba MOL Lenart in plesalci iz KD Delavec iz Lenarta. V avli se je s svojo ponudbo in programom prestavil Center za krepitev zdravja, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma v Lenartu.

Zbrane je pozdravil in nagovoril direktor Zlatko Gričnik, ki je poudaril, da je tudi takšno druženje ena izmed priložnosti za ohranjanje in poglabljanje medsebojnih odnosov. Je vložek h graditvi domačnosti in sprejetosti, kljub različnostim, ki jih vsakdo ima. Za dosega tega ni potrebno veliko, potrebne so malenkosti, kot so nasmeh, prijazen pogled, prisrčen in iskren pozdrav, prijazna prošnja ali zahvala, vse to so drobci, ki gradijo veličino dneva in tako omogočajo, da postaja sleherni dan najlepši, kljub hudi "nevihti", ki se lahko občasno razbesni nad "glavami", ki skupaj bivajo, delajo in se družijo.

Stanovalci so ob pomoči in v organizaciji delovne terapevtke pripravili tombolo, kjer je prav vsaka srečka zadela. Večino dobitkov so stanovalci v okviru aktivnosti delovne terapije izdelali sami.

Druženje smo nadaljevali s plesom ob igranju  dua Capuccino. Domači, prijatelji, prijetna glasba, sproščeno druženje in dobra pogostitev so pričarali lepo poletno vzdušje in ustvarili lepe spomine.

Medgeneracijski tabor v Domu sv. Lenarta

V času od ponedeljka 17.6.do srede 19.62019 je v Domu sv. Lenarta potekal že medgeneracijski tabor, ki ga v Domu že osmo leto zapored pripravljajo v sodelovanju z Dijaškim domom Antona Martina Slomška iz Maribora. Tabora se je udeležilo 7 dijakov, ki jih je spremljal vzgojitelj, profesor g. Gregor Rusjan.

Koncept tabora temelji na pogovoru in druženju ob različnih, večinoma preprostih, a prijetnih aktivnostih. Prvi dan tabora so dijaki predstavili življenje v dijaškemu domu – urnik in prostočasovne aktivnosti, ki jih imajo na voljo in se družili na plesnih vajah. Drugo jutro so se udeležili skupne telovadbe, ki jo za stanovalce redno pripravlja fizioterepevtka, nato pa se družili ob družabnih igrah - človek ne jezi se in se pomerili metanju v pisane žepke. Popoldne so preživeli ob sladolednem pikniku in ob družabnih igrah (kartanje, pikado). Prav vse aktivnosti je spremljala predvsem domača in duhovno-ritmična glasba, saj je dijak Timotej dober harmonikar, vzgojitelj Gregor pa kitarist, med udeleženkami pa je bilo več izvrstnih pevk. V sredo dopoldne smo druženje zaključili v domski kapeli, sv. mašo je ob somaševanju duhovnikov/škofov, ki bivajo v Domu daroval vikar dr. Ivan Štuhec.

Stanovalcem je bila razigrana mladostniška družba zelo všeč in si tudi v prihodnje želijo takšnih dogodkov.

Tudi večere so dijaki in vzgojitelj preživeli pestro. Prvi dan so si v družbi zgodovinarja Aleša Ariha ogledali Štupičevo vilo na Zavrhu, v torek pa uživali v kinu.

Po naših lepih Slovenskih goricah

Stanovalci Doma sv. Lenarta se radi odpravijo na izlet, vendar ne daleč. Letos so se s spremljevalci odpravili kar v bližnjo okolico, po lepih Slovenskih goricah, med griče posejane z vinsko trto, k reki Muri, ki slovi po številnih vijugah, rečnimi rokavi in prodiščih. Deževen  majski torek je bil drugačen od ostalih dni, ki jih preživimo skupaj, bil je lep in prijeten.

Najprej smo se ustavili v Methansovi hiši, kjer smo si ogledali etnološko zbirko in umetniško galerijo. Videli smo lončeno posodo in veliko starih slik, zbirko lesenega orodja in posode, razna umetniška dela – likovna in kiparska, veliko lončeno peč, okvire za fotografije,  pohištvo in sef za hrambo vrednostnih stvari. Prijazen in zgovoren gospodar Leopold nam je povedal nekaj zgodb znamenitih ljudi, ki so v preteklosti  zaznamovali življenje v teh krajih. V hiši so poleg likovnih umetnikov gostovali tudi številni literati. Z ženo sta nas tudi pogostila z domačim kruhom, zaseko in vinom. Pot smo nadaljevali do borda na Muri in se po malce razburkani reki prepeljali v na drugo stran v Avstrijo. Po vrnitvi z broda se je prilegala kava v lični brunarici ob reki in sproščen klepet. Naša naslednja izletniška postaja je bila cerkev Marije Snežne. Naš stanovalec in tamkajšnji župnik, gospod Franček, nas je presenetil in nam, ko smo vstopali v cerkev, zaigral na orgle, nato pa predstavil zgodovino cerkve in lepote kraja, predvsem pa številne razglede, ki pa jih v celoti zaradi megle nismo bili deležni.

Prijetno druženje smo zaključili s kosilom v bližnjem gostišču. Polni vtisov smo se v močnem nalivu peljali nazaj proti Lenartu. Dež nam ni pokvaril vzdušja, saj ko smo potrebovali, je bilo vreme ravno pravšnje. To je sporočilo, da je kljub "dežju" potrebno vztrajati in "deževen dan" obrniti sebi v prid.

Radostno praznovanje Velike noči

Strokovnjaki pravijo, da je predajanje osebne življenjske izkušnje v zaklad kulturnozgodovinskega zaklada človeštva ena izmed nalog starega človeka. V mesecu aprilu smo se v Domu sv. Lenarta skozi različne aktivnosti pripravljali na praznovanje največjega krščanskega praznika Velike noči. Aktivnosti, ki smo jih pripravili, ne le da dajejo občutek domačnosti in polepšajo praznične dni, ampak so tudi  priložnost za druženje in obujanje spominov na minule čase za katere stanovalci radi povedo, da so bili borni, a mnogo bolj radostni kot danes.

Skupaj z duhovniki so stanovalci  v postnem času molili križev pot, pevci so se pripravljali na prepevanje pri slovesni sveti maši na velikonočno jutro. V predprazničnem času se je v domu zvrstilo nekaj obiskov Župnijskih karitas, ki so obiskali svoje župljane. V začetku meseca aprila smo izdelovali rože iz krep papirja za okrasitev presemcev, v tednu pred cvetno nedeljo pa presmece, ki smo jih nesli k blagoslovu. Posebno delavnico in srečanje za svojce smo pripravili na varovanem oddelku, kjer bivajo stanovalci z demenco. V tednu pred Veliko nočjo smo izdelovali dekorativna jajčka in pripravili vse potrebno za blagoslov jedil na Veliko soboto v domski kapeli. Blagoslova so se udeležili tudi svojci in prijatelji ter zaposleni.

Na velikonočno jutro smo si privoščili velikonočni zajtrk.

Materinski dan v Domu sv. Lenart

Tudi to leto so bile vse žene, posebej matere v domu ponovno v središču pozronosti. Za materinski dan so nas obiskali učenci in učiteljice iz OŠ sv. Trojica, ki so pripravili lep program, s katerim so olepšale materinski dan v domu. Matere si zaslužijo spoštovanje in zahvalo. Vse to so mladi sporočili preko igre, plesa, petja in recitalov.

Turnir v pikadu v Domu sv. Lenart

14. marca se je v Domu sv. Lenart odvijal turnir v pikadu med stanovalci domov za starejše mariborske regije. Sodelovali so predstavniki in spremljevalke Doma Tezno, Doma Idila, Doma Danice Vogrinec, Doma pod gorco in Doma sv. Lenarta. Vsak dom omenjene regije pripravi 1x na leto kakšno športno rekreativno in družabno aktivnost, na kateri se stanovalci družijo, medsebojno spoznavajo in povezujejo in tako obogatijo svoje bivanje v domu. V Domu sv. Lenart običajno v mesecu marcu pripravimo turnir v pikadu.  Na omenjenem srečanju je bilo  seveda tudi malo tekmovalnega vzdušja, prevladovalo pa je veselo, zabavno in sproščeno druženje. Preizkusili smo se tudi v novi igri »Ribolov«, ki sploh ni bila težak izziv,  izkazala se je kot zelo zabavna in zanimiva. Zadovoljni in veseli, vsi zmagovalci,  smo se po okusnem kosilu poslovili in se že veselimo naslednjega srečanja.

Dan žena 2018

Ženska energija je mehka, je energija združevanja, odpuščanja in sprejemanja. Oddaja razumevanje, toplino in privlači. 8. marec je dan spomina na zgodovinska prizadevanja, ko ženske niso uživale enakopravnih pravic v odnosu do moških. Prav je, da se tega dne vedno spominjamo s hvaležnostjo na naše prednice in prednike. Kar so si v preteklosti žene izborile in kar so takratni oblastniki spoznali kot dobro, mi danes uživamo.

Nič ni samoumevno in pridobljeno za vse večne čase. Razvoj družbe ni po vsem svetu enak. Dosežke družbene enakopravnosti je potrebno gojiti. Dan žena je eden izmed tistih, ki nas spominja, da smo lahko hvaležni za vse, kar v naši družbi imamo in da si moramo prizadevati, da bo še boljše.

V znak zahvale in hvaležnosti za ta dan, za Dan žena, je v Domu sv. Lenarta tudi letos zadišalo po vrtnicah, ki jih je direktor s spoštovanjem poklanjal stanovalkam in sodelavkam. Enako, kot so zadišale vrtnice, je slavljenke razveselil obisk, nasmeh in lepa beseda. Stanovalce so razveselili tudi otroci iz sosednjega vrtca, ki so z nastopom še bolj obogatili Dan žena. Hvala vsem ženam in seveda tudi vzgojitejicam in otrokom iz sosednjega vrtca, ki nas vsako leto razveseljujete tudi ob Dnevu žena in tako ta dan še dodatno naredite veličastnega.

Pustno rajanje v Domu sv. Lenart

Na pustno soboto v domu sv. Lenarta povabimo svojce stanovalcev na varovanem oddelku na pustno delavnico. Na ta dan pripravljamo pustne krofe, izdelujemo pustne dekoracije in se sproščeno družimo ob klepetu in obisku kakšnih mask, ki nas pridejo pozdraviti iz lenarške povorke. Krofe so tudi letos pripravljale prostovoljke iz Aktiva kmečkih gospodinj Sv. Jurij.