Novice

Novice spletišča

Predavanja "Prehrana starostnika"

Če smo do sedaj z izrazom starostnik opisovali ljudi s starostjo 65let in več pa sedaj z izrazom starostnik opisujemo skupino prebivalcev, starejših od 75 let. Oslabeli starostnik je zaradi telesnih, duševnih in ali socialnih omejitev ali zaradi bolezni omejen v svojih vsakdanjih dejavnostih. Ponavadi ima več sočasnih bolezni, kar mu onemogoči skrb zase.

Prehrana v domu za starejše mora biti vključena v celovito oskrbo in upoštevati vse vidike starostnika: osebne, socialne, telesne in duševne.  Zaradi številnih fizioloških sprememb, ki jih prinese starost (manjši delež puste telesne mase; dejavniki ki vplivajo na vnos tekočin in hrane) in številnih kroničnih obolenj je tveganje podhranjenosti izredno veliko. Slabo prehransko stanje starostnikov pa je povezano s slabšo kakovostjo življenja in slabšim funkcionalnim stanjem. 

V soboto, 18.1.2020 smo v Domu Sv. Lenarta imeli predavanje, ki je bilo namenjeno stanovalcem doma ter njihovim svojcem, na temo Prehrana starostnika. Predavala je gospa Andreja Širca Čampa, univ. dipl. ing., klinični dietetik, ki se že vrsto let ukvarja s prehrano in deluje v UKC-ju, v Ljubljani.

Namen predavanja je bil izobraziti oziroma seznaniti tudi stanovalce ter njihove svojce s spremembami, ki jih starost prinaša z novimi smernicami prehranjevanja.

Starejši odrasli so zelo raznolika skupina, katera težje zadosti prehranskim potrebam. Ustrezno prilagojena prehrana, z dovolj kakovostnih beljakovin in telesna aktivnost lahko te procese upočasni, ali celo prepreči. Uravnotežena in pestra prehrana je ključen del ohranjanja zdravja tudi pri starejših odraslih in je bistvena za ohranjanje samostojnosti in vitalnosti. Skupaj s telesno aktivnostjo zmanjšuje tveganje in upočasnjuje napredovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, kar podpira kakovost življenja.

Obisk mobilne policijske postaje

V četrtek 9.1.2020 nas je z mobilno policijsko postajo obiskal policist odgovoren za naš okoliš gospod Sandi Fribas.

Pokazal nam je notranjost policijskega vozila, ki je v notranjosti opremljeno kot pisarna – s potrebnim pohištvom in vso potrebno komunikacijsko opremo za delo policistov. Pojasnil nam je, da je namen projekta mobilne policijske postaje, da ljudem v lokalni skupnosti, kjer ni policijskih postaj, zagotovljena vidnost in navzočnost policistov. Namenjena je preventivnemu delovanju, kjer bodo izkazani varnostni pojavni. Mobilno policijsko postajo je moč videti na množičnih prireditvah kot so npr. večje športne prireditve.

Stanovalci so prejeli tudi zloženke Ne pozabite na varnost!

Koledniki so obiskali tudi Dom sv. Lenarta

Trikraljevsko koledovanje je šega ob prehodu starega v novo leto (kalendae januariae). V krščanstvu ima to koledovanje posebno vsebino: trije kralji, Gašper, Miha in Boltežar so pričeli oznanjati veselo novico, da se je rodil odrešenik sveta, Jezus Kristus.

Poseben pomen so imeli koledniki v kmečkem okolju. K hišam so prinašali blagoslov za letino ter zdravje in srečo ljudem in živini, zato so bili zmerom in povsod dobrodošli in vredni plačila.
Običaj je bil razširjen in prisoten po vsej Sloveniji vse do druge svetovne vojne. Z leti so nekdaj številni koledniki po naših vaseh in mestih postali redkost.

V večini krajev so nazadnje koledovali le še otroci. Bogastvo koledniških pesmi in običajev pa še vedno priča o živosti koledovanja na Slovenskem.

V Domu Sv. Lenarta nas vsako leto, 6. januarja obiščejo dijaki Dijaškega doma Antona Martina Slomška, ki preoblečeni v tri kralje prinašajo blagoslov, voščijo zdravje in vse dobro  za vse ljudi. Tega lepega običaja se mnogi stanovalci še spominjajo, radi obudijo te spomine in se zelo razveselijo takšne pozornosti dijakov in njihovih mentorjev. Sprejmejo jih odprtega srca ter prisluhnejo prepevanju koledniških pesmi. 

Praznovanje 105 let gospe Marije Arih

V Domu sv. Lenart smo v krogu domačih in prijateljev naše stanovalke gospe Arih Marije počastili in skupaj nazdravili njenim 105 letom.

Kaj zapisati ob tako čudovitem jubileju. Ni besed, ki bi opisale veselje in tudi radost ob vsem tem, posebej pa ob njenih mislih in napotkih, ki so vedno jasne in tudi zelo življenjske. Izkušnje, preizkušnje, skromnost, ponižnost, skrbnost, poštenost... - vse to smo deležni vsi, ki smo povezani z gospo Marijo. 

V dosedanjem življenju je veliko doživela. Hvaležni smo ji, da veliko tega deli tudi z nami in nam velikokrat pokaže "pravo" pot za katero se je vredno potruditi in tudi truditi. To je pot iskrene ljubezni, skromnosti, vedrosti in tudi delavnosti.

Gospa Marija vi ste naša vest in tudi upanje, da ni nič nemogoče, le želeti in tudi narediti je potrebno. Hvala vam in še na mnoge skupne trenutke.

Lepim željam in čestitkam se pridružujejo vsi stanovalci in zaposleni Doma sv. Lenart.

Pevci pevskega zbora Doma sv. Lenart na pevski reviji

Člani pevskega zbora Doma sv. Lenarta smo se 15. oktobra 2019 odpravili na vsakoletno srečanje - 26. Revijo pevskih zborov stanovalcev in 21. revijo pevskih zborov zaposlenih v socialnovarstvenih zavodih, ki je to leto potekalo v organizaciji Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah.

Z avtobusom smo se na dokaj sončno jutro odpravili proti kraju, od koder so izhajali lanskoletni zmagovalci revije zaposlenih, Podčetrtku.

Tam nas je pričakalo sonce in veliko nasmejanih obrazov ter topel sprejem organizatorjev.

Za naše starejše je bilo zares zelo lepo poskrbljeno, tako smo to že občutili ob prihodu in se počutili dobrodošlo.

Revija se je odvijala v veliki športni dvorani, kamor so postavili oder in mize s stoli. Da bi naši glasovi zveneli kar najboljše, so nam za začetek ponudili topel čaj, zraven pa še prigrizke.

Revija je potekala letošnje leto prvič, v treh sklopih - kategorijah.

Tako so jo pričeli zbori stanovalcev. Po odpetih 16 zborov je sledil naš,

mešani zbor tako stanovalcev in zaposlenih in prostovoljcev, ki so vključeni v zbor. Moramo priznati, da je naša kategorija bila toplo predstavljena in pozdravljena. Predstavili smo se z dvema pesmima, to sta Zaljubljeni venček in Na tej poti v večnost.

Za nami pa so predstavitve nastopajočih zaključili še štirje zbori zaposlenih v socialnovarstvenih zavodih.

Vse nastope je budno spremljala in poslušala strokovna komisija, v kateri je sodelovala tudi znana slovenska pevska in igralka, ga. Tanja Ribič.

Po vseh nastopih je sledil posvet komisije in odločitev o zmagovalcih.

Tako je v kategoriji Zbori stanovalcev zmagal domači pevski zbor Šmarje pri Jelšah in v kategoriji Zbori zaposlenih pevski zbor Večno mladi (Dom starejših Šentjur).

Sledilo je kosilo in zabava z ansamblom. 

Nekaj starejših se je zavrtelo ob zvokih harmonike, spet drugi pa so vse to spremljali s petjem ali ploskanjem.

Ob vožnji proti domu smo se še ustavili v Olimju, kjer smo prisluhnili besedam tamkajšnjega patra minorita, ki nam je to nadvse zanimivo turistično točko tudi predstavil. Ogledali smo si cerkev in staro lekarno. Nekateri pa so obiskali ter se posladkali tudi v čokoladnici. 

Pevski zbor Doma sv. Lenart prepeval v mariborski stolnici

Pevci pevskega zbora Doma sv. Lenarta so na tretjo adventno nedeljo, 15. decembra gostovali v mariborski stolnici, kjer so prepevali pri sveti maši ob 11.00 uri.

Vsekakor takšen utrinek prikaže, da je med pevci že ves mesec prej vršal vetrič vznemirjenja in radovednosti, ali bodo res zmožni in pripravljeni na petje v tako čudoviti gotski cerkvi, kot je prav Slomškova stolnica. Zavzeto so se za to priložnost pripravljali na tedenskih pevskih vajah. Člani pevskega zbora so se zavedali resnosti tovrstnega dogodka oziroma nastopa, saj so nekateri izmed pevcev tam prepevali že ob začetku delovanja domskega zbora.

Strme stopnice na kor niso omajale staroste domskega pevskega zbora, ki so korajžno in s ponosom stopili na prečudovit kor mariborske stolnice. Ves pevski zbor je z velikim srcem in ponosno "zajemal" veličino akustične gotike ter sledil orgelski spremljavi.

Sveto mašo je daroval stolni župnik, gospod Marko Veršič, ki je predhodno predstavil naš zbor ter se zahvalil gospodu Cirilu Arihu, sinu naše najstarejše stanovalke gospe Marije Arih, ki je to gostovanje tudi predlagal in organiziral. Prav njegova mama pa je bila pri sestavljanju pevskega zbora na začetku ena ključnih podpornic tovrstnega udejstvovanja ter navsezadnje tudi poslanstva našega zborovodje.

Pri sveti maši so bili zbrani tudi nekateri izmed sorodnikov naših stanovalcev. Prav tako pa je bila to priložnost za  skupno sodelovanje zborovodje domskega zbora in mladega lenarškega organista – Matica Mesariča, ki sta se izmenjevala pri igranju orgel ter spremljanju petja domskega zbora.

Ob sklepu je gospod župnik vse povabil pred grob blaženega škofa Antona Martina Slomška, pri katerem so vsi zbrani prisluhnili njegovim besedam o resnični svetosti lavantinskega škofa, uslišanj na njegovo priprošnjo in tudi tej zanimivosti, da je prav on napisal zelo znano pesem "Je angel Gospodov".

Za člane domskega zbora je bilo to nedeljsko dopoldne čudovito. Srečanje se je zaključilo s skupnim kosilom. Hvala vsem pevcem, zborovodju, organistu, gospodu župniku, gospodu Cirilu Arihu in njegovi mami Mariji, ki vedno znova poudari, da ima Dom sv. Lenarta čudoviti in poseben pevski zbor.

Ples ob zaključku leta

Ob koncu leta smo se ponovno zbrali na zaključnem prednovoletnem plesu, kjer smo se ob prijetni glasbi in plesnih gibih poslovili od leta, ki se zaključuje.

Prav je, da si vzamemo čas zase in da ob vseh dogodkih, ki ga prinaša decembrski praznični čas, pričaramo tudi dogodek medsebojnega druženja ob plesu in glasbi ter se tako zahvalimo za vse, kar nam je bilo danega lepega in prijaznega v tem iztekajočem se letu in da polni upanja pričakamo Novo leto, ki prihaja nasproti. Naj bo zdravo in milosti polno. Hvala vsem za vse lepe spomine, ki smo jih skupaj doživeli v tem letu... 

Bodimo gradniki lepih in prijetnih spominov tudi v letu 2020 in bodimo znanilci dobrih odnosov. 

Sveti večer v Domu sv. Lenarta

Božič je tradicionalni krščanski praznik, ki ga v katoliških in protestantskih državah praznujejo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa.

Svetopisemska zgodba o  Jožefu in Mariji, ki sta se  odpravila v Betlehem v času, ko je bila Marija že visoko noseča, kjer  nista mogla dobiti prenočišča, zato sta se zatekla v hlev, nas nagovarja tudi danes. 

Božič smo na slovenskem tradicionalno praznovali v družinskem krogu. Nekaj tega vzdušja želimo v Domu sv. Lenarta pripraviti tudi stanovalcem in vsem obiskovalcem, ki z nami preživijo sveti večer. Ko so na sveti večer v družini postavili jaslice, je prišla na vrsto smrečica na katero so obesili domače piškote in bonbone. Ko je zazvonilo angelovo čaščenje, so pokadili in pokropili hišo, izbo in druga poslopja. Potem je sledila večerja, po so se odpravili k polnočnici.

Na sveti večer smo se stanovalci, svojci, zaposleni in drugi obiskovalci zbrali pri polnočnici v domski kapeli. Somaševali so duhovniki, ki bivajo v domu, prepeval je domski pevski zbor.

Po sv. maši je bil blagoslov jaslic v avli doma. Sledila je praznična večerja.

Božični koncert

Praznik Jezusovega rojstva je za vsakega kristjana priložnost, da se odpre in dovoli, da se Bog rodi v njegovem srcu ter tako utrdi in poglobi svojo vero.

Sporočilu božičnega praznika se v Dom sv. Lenarta vsako leto pridružujemo z že tradicionalnim božičnim koncertom na katerem se nam je letos predstavil Oktet sv. Peter iz Malečnika, kjer ima zborovsko petje bogato tradicijo. Ob moškem pevskem zboru KD France Marolt Malečnik je ves čas delovala tudi manjša zasedba - od kvarteta do okteta. V sedanji zasedbi delujejo kot oktet tretje leto, od marca 2017, pod vodstvom ga. Marije Duh. Prepevajo ob različnih priložnostih: ob prireditvah v kraju. Pevcem se je pridružila tudi dramska skupina, ki je uprizorila skeč z naslovom V čakalnici.

Slovenski skavti adventni čas v naši domovini že 28 let bogatijo s sporočilom Luči miru iz Betlehema. Skavti iz Slovenskih goric vestno skrbijo, da pride Luč miru iz Betlehema v čim več domov in ustanov. V Domu sv. Lenarta smo veseli, da vsako leto poskrbijo tudi za nas, da bi nas lučka v teh prazničnih dneh povezovala in grela v dobroti in medsebojnem razumevanju.  

Z dobrimi praznični željami je stanovalce nagovoril tudi direktor Doma sv. Lenarta.

Praznični obiski

Adventni čas je za kristjane čas veselega pričakovanja Odrešenikovega rojstva in priprave na sam praznik. Že ves mesec december smo priča prazničnemu vzdušju, ki se kaže v lepo okrašenih ulicah in mestih, koncertih in sejmih, gospodinje pečejo, pospravljajo, poštarji prenašajo praznična voščila, povsod pa vlada potrošniška mrzlica. S hvaležnostjo se oziramo nazaj po iztekajočem se letu in z upanjem zremo v prihodnost, iščemo dobre misli za najboljše želje za drage ljudi.

Ob izteku koledarskega leta so stanovalci Doma sv. Lenarta deležni več obiskov društev in organizacij katerih člani so ter različnih obiskov nastopajočih ali društev iz domačega kraja, župnije ali občine.

Stanovalci se obiskov svoji prijateljev in znancev ter duhovnikov in županov zelo razveselijo. Radi imajo novice iz svojega domačega okolja, radi slišijo o napredku kraja, zavedo se, da niso povsem pozabljeni. Mnogo bolj kot sladka darila in priboljški, je pomemben sam obisk, stisk roke, lepa beseda.

Stanovalce so v predprazničnem času v Domu sv. Lenarta organizirano obiskali in obdarili:

  • Župnijska kartias (ŽK) Benedikt
  • DU Lenart
  • ŽK Voličina
  • RK Sveta Trojica z županom Davidom Klobasa
  • Združenje borcev za vrednote NOB Maribor
  • ŽK in župnik Janko Babič iz Cerkvenjaka
  • RK Cerkvenjak in župan Marjan Žmavc
  • RK Benedikt s podmladkom
  • RK in ŽK Rače Fram
  • in mnogo ostalih...

Smaragdni jubilej duhovništva dr. Jožefa Smeja

Duhovniška pot škofa dr. Jožefa Smeja se je začela s posvečenjem 8. decembra 1944 v Sombotelu. Jubilej je obhajal v domski kapeli sv. Lenarta natanko 75 let po posvečenju, 8. decembra 2019.

Zahvalno mašo ob smaragdnem jubileju je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl ob somaševanju jubilanta, apostolskega nuncija in številnih škofov ter duhovnikov in povabljenih gostov. Gospod dr. Smej se je v prvi vrsti zahvalil Bogu za vso milost in darove s katerimi je prehodil vso to pot, nakar j z zahvalo nadaljeval s spominom na vse, ki smo mu in mu še stojijo ob strani. Posebej se je zahvalil tudi vsem sodelavkam in sodelavcem ter vodstvu doma za vso skrb in potrpežljivost, kot se je izrazil, v teh letih.

Tudi veliko sodelavk in sodelavcev se je pridružilo pripravam na počastitev tega jubileja, saj so to doživljali, kot se je izrazil direktor doma gospod Zlatko Gričnik, kot pripravo na "novo mašo".

Praznovanje po slovesni sv. maši se je nadaljevalo ob obloženi mizi za vse goste, povabljene, obiskovalce in uporabnike Doma sv. Lenart.

Spoštovani gospod škof Smej, kličemo Vam na mnoga leta. Hvala in Bog Vas blagoslovi.

Obisk sv. Miklavža v Domu sv. Lenart

Tudi to leto nas je obiskal sv. Miklavž in razveselil vse stanovalke in stanovalce ter zaposlene in njihove otroke.

Lepega običaja, ki obuja prijetne spomine na minule čase, otroško veselje in srečo, smo se razveselili prav vsi. Razveselili smo se tudi daril in prijalo nam je radostno vzdušje, ki je zajel ves dom.

Hvala ti sv. Miklavž in na svidenje do prihodnjega leta!