Novice

Novice spletišča

Pevski zbor Doma sv. Lenart prepeval v mariborski stolnici

Pevci pevskega zbora Doma sv. Lenarta so na tretjo adventno nedeljo, 15. decembra gostovali v mariborski stolnici, kjer so prepevali pri sveti maši ob 11.00 uri.

Vsekakor takšen utrinek prikaže, da je med pevci že ves mesec prej vršal vetrič vznemirjenja in radovednosti, ali bodo res zmožni in pripravljeni na petje v tako čudoviti gotski cerkvi, kot je prav Slomškova stolnica. Zavzeto so se za to priložnost pripravljali na tedenskih pevskih vajah. Člani pevskega zbora so se zavedali resnosti tovrstnega dogodka oziroma nastopa, saj so nekateri izmed pevcev tam prepevali že ob začetku delovanja domskega zbora.

Strme stopnice na kor niso omajale staroste domskega pevskega zbora, ki so korajžno in s ponosom stopili na prečudovit kor mariborske stolnice. Ves pevski zbor je z velikim srcem in ponosno "zajemal" veličino akustične gotike ter sledil orgelski spremljavi.

Sveto mašo je daroval stolni župnik, gospod Marko Veršič, ki je predhodno predstavil naš zbor ter se zahvalil gospodu Cirilu Arihu, sinu naše najstarejše stanovalke gospe Marije Arih, ki je to gostovanje tudi predlagal in organiziral. Prav njegova mama pa je bila pri sestavljanju pevskega zbora na začetku ena ključnih podpornic tovrstnega udejstvovanja ter navsezadnje tudi poslanstva našega zborovodje.

Pri sveti maši so bili zbrani tudi nekateri izmed sorodnikov naših stanovalcev. Prav tako pa je bila to priložnost za  skupno sodelovanje zborovodje domskega zbora in mladega lenarškega organista – Matica Mesariča, ki sta se izmenjevala pri igranju orgel ter spremljanju petja domskega zbora.

Ob sklepu je gospod župnik vse povabil pred grob blaženega škofa Antona Martina Slomška, pri katerem so vsi zbrani prisluhnili njegovim besedam o resnični svetosti lavantinskega škofa, uslišanj na njegovo priprošnjo in tudi tej zanimivosti, da je prav on napisal zelo znano pesem "Je angel Gospodov".

Za člane domskega zbora je bilo to nedeljsko dopoldne čudovito. Srečanje se je zaključilo s skupnim kosilom. Hvala vsem pevcem, zborovodju, organistu, gospodu župniku, gospodu Cirilu Arihu in njegovi mami Mariji, ki vedno znova poudari, da ima Dom sv. Lenarta čudoviti in poseben pevski zbor.

Ples ob zaključku leta

Ob koncu leta smo se ponovno zbrali na zaključnem prednovoletnem plesu, kjer smo se ob prijetni glasbi in plesnih gibih poslovili od leta, ki se zaključuje.

Prav je, da si vzamemo čas zase in da ob vseh dogodkih, ki ga prinaša decembrski praznični čas, pričaramo tudi dogodek medsebojnega druženja ob plesu in glasbi ter se tako zahvalimo za vse, kar nam je bilo danega lepega in prijaznega v tem iztekajočem se letu in da polni upanja pričakamo Novo leto, ki prihaja nasproti. Naj bo zdravo in milosti polno. Hvala vsem za vse lepe spomine, ki smo jih skupaj doživeli v tem letu... 

Bodimo gradniki lepih in prijetnih spominov tudi v letu 2020 in bodimo znanilci dobrih odnosov. 

Sveti večer v Domu sv. Lenarta

Božič je tradicionalni krščanski praznik, ki ga v katoliških in protestantskih državah praznujejo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa.

Svetopisemska zgodba o  Jožefu in Mariji, ki sta se  odpravila v Betlehem v času, ko je bila Marija že visoko noseča, kjer  nista mogla dobiti prenočišča, zato sta se zatekla v hlev, nas nagovarja tudi danes. 

Božič smo na slovenskem tradicionalno praznovali v družinskem krogu. Nekaj tega vzdušja želimo v Domu sv. Lenarta pripraviti tudi stanovalcem in vsem obiskovalcem, ki z nami preživijo sveti večer. Ko so na sveti večer v družini postavili jaslice, je prišla na vrsto smrečica na katero so obesili domače piškote in bonbone. Ko je zazvonilo angelovo čaščenje, so pokadili in pokropili hišo, izbo in druga poslopja. Potem je sledila večerja, po so se odpravili k polnočnici.

Na sveti večer smo se stanovalci, svojci, zaposleni in drugi obiskovalci zbrali pri polnočnici v domski kapeli. Somaševali so duhovniki, ki bivajo v domu, prepeval je domski pevski zbor.

Po sv. maši je bil blagoslov jaslic v avli doma. Sledila je praznična večerja.

Božični koncert

Praznik Jezusovega rojstva je za vsakega kristjana priložnost, da se odpre in dovoli, da se Bog rodi v njegovem srcu ter tako utrdi in poglobi svojo vero.

Sporočilu božičnega praznika se v Dom sv. Lenarta vsako leto pridružujemo z že tradicionalnim božičnim koncertom na katerem se nam je letos predstavil Oktet sv. Peter iz Malečnika, kjer ima zborovsko petje bogato tradicijo. Ob moškem pevskem zboru KD France Marolt Malečnik je ves čas delovala tudi manjša zasedba - od kvarteta do okteta. V sedanji zasedbi delujejo kot oktet tretje leto, od marca 2017, pod vodstvom ga. Marije Duh. Prepevajo ob različnih priložnostih: ob prireditvah v kraju. Pevcem se je pridružila tudi dramska skupina, ki je uprizorila skeč z naslovom V čakalnici.

Slovenski skavti adventni čas v naši domovini že 28 let bogatijo s sporočilom Luči miru iz Betlehema. Skavti iz Slovenskih goric vestno skrbijo, da pride Luč miru iz Betlehema v čim več domov in ustanov. V Domu sv. Lenarta smo veseli, da vsako leto poskrbijo tudi za nas, da bi nas lučka v teh prazničnih dneh povezovala in grela v dobroti in medsebojnem razumevanju.  

Z dobrimi praznični željami je stanovalce nagovoril tudi direktor Doma sv. Lenarta.

Praznični obiski

Adventni čas je za kristjane čas veselega pričakovanja Odrešenikovega rojstva in priprave na sam praznik. Že ves mesec december smo priča prazničnemu vzdušju, ki se kaže v lepo okrašenih ulicah in mestih, koncertih in sejmih, gospodinje pečejo, pospravljajo, poštarji prenašajo praznična voščila, povsod pa vlada potrošniška mrzlica. S hvaležnostjo se oziramo nazaj po iztekajočem se letu in z upanjem zremo v prihodnost, iščemo dobre misli za najboljše želje za drage ljudi.

Ob izteku koledarskega leta so stanovalci Doma sv. Lenarta deležni več obiskov društev in organizacij katerih člani so ter različnih obiskov nastopajočih ali društev iz domačega kraja, župnije ali občine.

Stanovalci se obiskov svoji prijateljev in znancev ter duhovnikov in županov zelo razveselijo. Radi imajo novice iz svojega domačega okolja, radi slišijo o napredku kraja, zavedo se, da niso povsem pozabljeni. Mnogo bolj kot sladka darila in priboljški, je pomemben sam obisk, stisk roke, lepa beseda.

Stanovalce so v predprazničnem času v Domu sv. Lenarta organizirano obiskali in obdarili:

  • Župnijska kartias (ŽK) Benedikt
  • DU Lenart
  • ŽK Voličina
  • RK Sveta Trojica z županom Davidom Klobasa
  • Združenje borcev za vrednote NOB Maribor
  • ŽK in župnik Janko Babič iz Cerkvenjaka
  • RK Cerkvenjak in župan Marjan Žmavc
  • RK Benedikt s podmladkom
  • RK in ŽK Rače Fram
  • in mnogo ostalih...

Smaragdni jubilej duhovništva dr. Jožefa Smeja

Duhovniška pot škofa dr. Jožefa Smeja se je začela s posvečenjem 8. decembra 1944 v Sombotelu. Jubilej je obhajal v domski kapeli sv. Lenarta natanko 75 let po posvečenju, 8. decembra 2019.

Zahvalno mašo ob smaragdnem jubileju je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl ob somaševanju jubilanta, apostolskega nuncija in številnih škofov ter duhovnikov in povabljenih gostov. Gospod dr. Smej se je v prvi vrsti zahvalil Bogu za vso milost in darove s katerimi je prehodil vso to pot, nakar j z zahvalo nadaljeval s spominom na vse, ki smo mu in mu še stojijo ob strani. Posebej se je zahvalil tudi vsem sodelavkam in sodelavcem ter vodstvu doma za vso skrb in potrpežljivost, kot se je izrazil, v teh letih.

Tudi veliko sodelavk in sodelavcev se je pridružilo pripravam na počastitev tega jubileja, saj so to doživljali, kot se je izrazil direktor doma gospod Zlatko Gričnik, kot pripravo na "novo mašo".

Praznovanje po slovesni sv. maši se je nadaljevalo ob obloženi mizi za vse goste, povabljene, obiskovalce in uporabnike Doma sv. Lenart.

Spoštovani gospod škof Smej, kličemo Vam na mnoga leta. Hvala in Bog Vas blagoslovi.

Obisk sv. Miklavža v Domu sv. Lenart

Tudi to leto nas je obiskal sv. Miklavž in razveselil vse stanovalke in stanovalce ter zaposlene in njihove otroke.

Lepega običaja, ki obuja prijetne spomine na minule čase, otroško veselje in srečo, smo se razveselili prav vsi. Razveselili smo se tudi daril in prijalo nam je radostno vzdušje, ki je zajel ves dom.

Hvala ti sv. Miklavž in na svidenje do prihodnjega leta!

Začetek adventnega časa v Domu sv. Lenart

V mestih so se že prižgali praznične luči in v naših domovih je zadišalo po cimetu, medenjakih. Stopili smo v adventni čas, ki je čas medsebojnega povezovanja, miru in ljubezni. Simbol adventa je adventni venček in v tednu pred prvo adventno nedeljo je tudi v našem domu izpod rok stanovalcev in zaposlenih nastalo ogromno lepih, ter raznolikih adventnih venčkov.

Adventne venčke pa smo izdelovali tudi na varovanem oddelku in na zadnjo novembrsko soboto so se nam pri izdelavi venčkov pridružili tudi svojci stanovalcev. Kot že leta poprej smo tudi letos delavnico izkoristili za prijetno druženje, a tokrat smo naše srečanje obogatili s še prav posebnim dogodkom. V sklopu našega srečanja smo namreč pripravili razstavo slikarskih del gospoda Borislava Batič, ki prebiva na tem oddelku. Z gospodovimi svojci smo pripravili razstavo slikarskih del, ki so nastala v času, ko je gospod prebival še doma in ustvarjal v domačem okolju, obenem pa smo razstavi priključili še dela, ki izpod gospodovih rok nastajajo še sedaj, torej  v času, ko gospod prebiva pri nas.  Gospod je svojo slikarsko pot posvetil tehniki slikanja z oljem in v svojih slikah je upodobil raznolike motive, po številčnosti pa izstopajo predvsem cvetlična tihožitja in motivi krajine, v podobi mestnih vedut.  Gospodova dela bodo na oddelku do nadaljnjega na ogled stanovalcem in njihovim obiskovalcem.   

Proslava ob občinskem prazniku

Na Lenartovo, 6.novembra je v domu Sv. Lenarta potekala proslava ob občinskem prazniku. Predhodno so predstavniki stanovalcev, zaposlenih in direktor simbolično posadili drevo ob odprtju prizidka k zdravstvenemu domu Lenart, ki bo prvenstveno služil Centru za krepitev zdravja. Ob velikem številu dogodkov v občini, ki potekajo že od oktobra smo tako tudi v Domu sv. Lenart dodali še enega. Potekal je kot otvoritev likovne razstave članic Andragoške skupine Voličina pod vodstvom mentorice Martine Golija. Razstavo so poimenovale »Les je lep«.

Gospod župan, mag. Janez Kramberger je predstavil dosežke in pridobitve v občini v preteklem letu ter nas seznanil z načrti za prihodnje. Direktor Doma sv. Lenart pa je izpostavil, da si je potrebno ob takšnih praznikih čestitat in se zahvaliti, saj so nenazadnje vsi ti dogodki lepa priložnost za spodbudo za lepo in uspešno sodelovanje ter počutje tudi vnaprej.

Za glasbeno popestritev je poskrbel pevski zbor Doma sv. Lenarta.

Otvoritev likovne razstave so opravili župan, gospa Martina Golja in direktor.

Gospod župan v predgovoru zloženke »Prireditve ob prazniku občine« pravi:

»Vse poti so samo sledi, ki jih srečanja ljudi puste«, je zapisal Frane Milčinski Ježek, v eni od svojih pesmi.

Vsi pustimo sledi s svojim delom in ustvarjalnostjo. Delo z ljudmi in za ljudi pusti dobre sledi, ki so popotnica in kažipot v dejanjih in pri odločitvah za prihodnost. S pozitivnimi koraki, pa čeprav drobnimi, spreminjamo svet na bolje, širimo obzorja in pritegnemo dobronamerne ljudi.

Tako smo svoj kamenček v pestrem izboru prireditev v občini ob občinskem prazniku dodali tudi v Domu sv. Lenarta.

Ko zadiši po kostanjih

Jesen je letni čas, ko nas narava obdari s svojimi plodovi. V mesecu oktobru smo tudi v našem Domu izkoristili letošnje sončne in tople oktobrske dni ter se s stanovalci družili na kostanjevem pikniku.

Najprej je po kostanjih zadišalo na varovanem oddelku našega Doma. V soboto, 19.10.2019 smo si s stanovalci ter z njihovimi svojci privoščili pečene in kuhane kostanje, manjkalo pa ni niti sladkega mošta in drugih dobrot. Sproščeno druženje ob zvokih harmonike in omenjenih dobrotah je prineslo zadovoljstvo in prijetno spremembo v naš običajni tok življenja.

Temu pikniku je v četrtek 24.10.2019 sledil še en kostanjev piknik na katerem so se na dvorišču doma v sproščenem vzdušju družili stanovalci našega Doma in kar nekaj zaposlenih. Poleg kostanjev, mošta in preostalih dobrot je za našo dobro voljo poskrbela tudi naša stanovalka gospa Gizela Lenard, ki nam je zaigrala na harmoniko. Ostali smo se še pridružili s petjem. Po zadovoljnih obrazih starostnikov je moč sklepati, da smo tudi tega dne preživeli prijetno popoldne.

Srce, ki ljubi, ostaja mlado

V Domu sv. Lenarta vsako leto znova radi in s ponosom pripravimo srečanje stanovalcev, ki so stari 90 let ali več.

Stanovalcev v tako visoki starosti je v domu vedno več. Letos smo jih na družabno srečanje s kulturnim programom povabili 57, med njimi tudi eno gospo, ki šteje 104 leta. V kulturnem programu so nastopile pevke ljudskih pesmi iz DU Lenart ter otroci in vzgojiteljice iz sosednjega vrtca, ki so zapeli pesem o skrinjici želja ter pesem o ježku in jeseni.

Zbrane smo pogostili v jedilnici, nagovoril jih je tudi direktor Doma Zlatko Gričnik, ki je poudaril, da srce, ki ljubi ostaja vedno mlado, kljub temu, da si mora človek priznati svoja leta, omejitve, ki mu jih prinaša starost in jih sprejeti. Veliko dogodkov se je v preteklosti zgodilo in tudi minilo ter se ne bo ponovilo, pa vendarle ostaja pred nami veliko novega in takšnega, kar lahko nastane in kar lahko srčno in iskreno doživimo tudi v starosti. Namreč v življenju ne štejejo leta, pač pa šteje to, koliko življenja imamo v teh letih, je zaključil.

Skupaj smo preživeli lepe trenutke in se že veselimo novih doživetij.

Peka palačink

Čajne kuhinje na oddelkih so 3. in 5. oktobra mamljivo dišale. V času okrog 1.oktobra, Mednarodnega dneva starejših že nekaj let na oddelkih pečemo palačinke. Tega dogodka se stanovalci zelo radi udeležijo. Nekateri se aktivno, drugi pa kot spodbuda in opazovalci vključijo v postopek priprave mase, pečenja in potem mazanja z namazi. Najraje imamo marmeladne, nekateri tudi čokoladne ali kar brez namaza. Vsaka pomoč je dobrodošla, saj smo v dveh dneh napekli okrog 150 palačink.

Naše priboljške smo ponudili in postregli tudi tistim, ki se niso mogli udeležiti delavnice, kar v sobah. Prijetno delo ob druženju, klepetu, prepevanju in harmoniki, na katero rada zaigra ga Lenard je prehitro minilo, imamo pa že ideje za naslednji dve delavnici, ki sledita in sicer ob Mednarodnem dnevu hrane, 16. oktobra ter Martinovem.