Novice

Novice spletišča

Veliko lepih misli in dobrih želja

Letošnji predpraznični čas je res nekaj posebnega. Najprej zaradi prisotnosti virusa covid-19, ki je naša življenja preusmeril iz ustaljenih tirov, nato pa še zaradi obilja dobrih zamisli, kako polepšati čas tistim, ki so v tem času najbolj prikrajšani za bližino svojca, prijatelja...

V Dom sv. Lenarta so "poštarji" od več različnih naslovnikov prinesli veliko pisanih, svetlečih, ročno izdelanih, unikatnih voščilnic z veliko dobrih misli in prazničnih želja. Prispele so tudi risbice in najrazličnejši okraski.

Svoj čas so nam poklonili ter nas obdarili z mnogo dobrih želja in drugimi darovi:

  • otroci in vzgojiteljice iz vrtca v  Lenartu,
  • prostovoljci in dobri ljudje, ki so se odzvali povabilu Slovenske karitas in napisali pisma
  • dijaški Dim Antona Martina Slomška – dijaki njihove družine in vzgojitelji v okviru dobrodelne akcije zvezdice zvezdam Dom sv. Lenarta,
  • Šolske sestre iz Maribora,
  • Deos Center starejših Notranje Gorice v okviru projekta, ko so zbirali voščilnice za vse stanovalce v domovih za starejše v Sloveniji,
  • študentje Alma Mater Europea,
  • otroci in prostovoljci iz lokalne skupnosti,
  • prostovoljci Holozofskega društva iz Ljubljane,

Ljubezen do soljudi je res iznajdljiva, predvsem pa vedno najde pot. Nas je našla,  nas razveselila in nam polepšala zimski vsakdan. Hvaležni smo vsem, ki so nam naklonili svoj čas, talente in dobre misli.

Obiski v Domu sv. Lenart ponovno omogočeni!

Spoštovani svojci in prijatelji stanovalk in stanovalcev Doma sv. Lenarta! Z veseljem lahko zapišemo, da bodo od ponedeljka 14.12.2020 dalje omogočeni individualni obiski vaših dragih, ki bivajo v Domu sv. Lenarta.

Zaradi zagotavljanja varnosti vaših dragih, vas samih in vseh nas, bodo obiski potekali nadzorovano in časovno omejeno do 30 minut. Svoj interes oziroma željo po obisku svojega bližnjega morate zato predhodno najaviti. Obiski bodo omogočeni v dopoldanskem in popoldanskem času. Ob obisku boste prejeli osebno varovalno opremo. Za najavo in določitev termina obiska prosimo pokličite na GSM številko 051 600 541 (Apolonija Šporin) od ponedeljka do petka med 9.00 in 11.00 ter od 14.00 do 15.00. Za najavo in določitev termina obiska pri stanovalcih, ki bivajo na varovanem oddelku pa pokličite na GSM številko 030 643 200.

Še vedno pa priporočamo in vas vabimo, da uporabljate sodobne komunikacijske poti in se z vašimi bližnjimi »srečate« tudi prek video klicev (Viber, Whatapp, Skype) ali pa preko navadnih glasovnih komunikacijskih poti (stacionarna ali mobilna telefonija). Svoj interes po takšnem »srečanju« lahko podajate po doslej ustaljenih poteh oziroma na GSM številko 051 600 541 (Apolonija Šporin) in na številko recepcije 059 22 11 00.

Pred prihajajočo tretjo adventno nedeljo želim vsem nam, da bi tudi to leto na svojstven in enkraten način doživljali prihajajoče praznike, Sveti večer in Božič. Ta praznika nas spominjata na trenutek, ko smo bili obdarjeni, pa ne le z darili svojih najbližjih, temveč z darom, ki ni karkoli, ampak Ljubezen sama. Z vsakim darom in dobroto, ki jo prejemamo ali podarjamo v tem adventnem času, prejemamo delček darovalca oziroma podarjamo delček sebe, da bi lahko bili še bolj medsebojno povezani. Želim vam, da bi zares doživeli mir telesa in duha ter se tako lažje pripravili na prihod novega leta, ki nam bo, poleg zdravja in sreče, prineslo zelo dragoceni dobrini, ki se imenujeta SREČANJE in BLIŽINA.

Stanovalci in zaposleni v Domu sv. Lenarta gremo pogumno in srčno novemu letu naproti, seveda to ne bi zmogli brez vaše dragocene podpore, razumevanja ter vaših dobrih misli in želja. Hvala vam!

Skupaj zmoremo. Skupaj smo odgovorni drug za drugega. Hvala.


Zlatko Gričnik, direktor

“Bodi prijazen in dober, kadarkoli je to mogoče. In vedno je mogoče.” (Dalai Lama VIX)

Spoštovani dobrotniki, ljudje dobre volje, podjetja in podjetniki, spoštovani vsi, ki z lepimi in pozitivnimi željami, molitvami in darovi podpirate našo domsko skupnost – skupnost Doma sv. Lenart in sv. Agate.

Vi ste dokaz, da smo lahko vedno prijazni, dobri in srčni, ne glede na situacijo v kateri se nahajamo. Vaša želja pomagati, vaši darovi v obliki izdelkov, vaše misli, pisma podpore in zahvale, vaša pozornost, vsem nam v domski skupnosti, posebej nam zaposlenim vliva upanje, da je naše delo, ki je težko, odgovorno in tudi večkrat žal prezrto, delo ljubezni, sočutja in solidarnosti do bližnjega v stiski.

Hvala vsem, ki ste v našem delu prepoznali, da smo vredni vašega zaupanja in vaše radodarne pomoči ter pozornosti. Vsi zaposleni smo izredno hvaležni vsakomur izmed vas kot posamezniku, kakor tudi kot skupnosti, ki ste se odločili z drobnimi pozornosti in darili nam zaposlenim pričarati trenutek čarobnosti, ki pritiče mesecu decembru.

Trdno verjamemo, da tudi mi s svojim odgovornim, vestnim, strokovnim in sočutnim delom do naših stanovalk in stanovalcev, bogatimo ta decembrski čas. Drug drugemu v domski skupnosti smo bližnji, smo tolažniki in znanilci upanja, da je vsak trenutek v življenju dragocen in da vsak trenutek lahko obogatimo, če drug z drugim delimo delček veselja in svojega časa. Mati Tereza je dejala »Razširi ljubezen, kamorkoli greš. Ne dopusti, da bi kdo od tebe odšel manj srečen, kot je prišel.«

Naj to velja za vse nas, ki skrbimo za naše ostarele člane družbe. Naj naša prisotnost, naša skrb, naše delo, ki ga opravljamo ob in z njimi, gradi mozaik dobrote, ljubezni in sreče ter dopustimo vsakemu trenutku možnost, da postajamo srečnejši in bogatejši za spoznanja in izkušnje ter medsebojno ljubezen.

Vsem darovalcem iskrena hvala. Veliko zahval je bilo podanih s strani mojih sodelavcev, nekateri so vaša plemenita dejanja delila na družbenih omrežjih. K vsem tem zahvalam se pridružuje vsa domska skupnost, posebej vodstvo s svojimi sodelavci. Ob koncu pa se zahvalim tudi svoji sodelavki Tjaši, ki kljub materinskemu dopustu vestno skrbi v imenu domske skupnosti za koordinacijo darov in trka na »vrata« tistih, ki lahko in tudi, kljub krizi, pomagajo. HVALA!.

Iskrena hvala vsem za darove v vseh oblikah.

Vsem prostovoljcem za njihov čas in pomoč pri raznih opravilih,
Šolskim sestram za lepa pisma, čestitke namenjana našim stanovalcem in za vse službe v domski skupnosti;
Piceriji Agata za slastne pice,
Burger Housu Lenart za izvrstne hamburgerje,
Gostišču Antonu za čudovita kosila,
Slaščičarni Šijanec za sladke dobrote,
Zeliščnemu posestvu Cvetka za vlažilne kreme za roke,
Veletrgovcu Hofer za pijačo Coca-cola v hladilnih torbah,
Gostilni Vinski Trti prav tako za slastne pice,
Čebelarstvu Vogrinčič za med,
Občini Lenart, Krajevni skupnosti Voličina in Lenart prav tako za sladke dobrote.

Iskrena hvala tudi podjetjem McDonalds, Medex, Radenska in vsem ostalim, ki nam s svojimi darovi polepšate trenutke življenja. HVALA.

Advent v Domu sv. Lenarta in sv. Agate

V adventni čas smo letos v Domu sv. Lenarta vstopili zaznamovani s prisotnostjo virusa covid-19. Ko smo se po oktobrskem druženju ob pečenih kostanjih veselili in načrtovali tudi druženje ob martinovem, smo na samo martinovo izvedeli slabo novico, da se je virus Covid-19 prikradel tudi v našo domsko skupnost.

To novica ni bila za nas prijetna, prav tako tudi za vas, spoštovani svojci in prijatelji naših stanovalcev, a spričo izjemne razširjenosti virusa verjetno ni bila presenetljiva. Naše življenje v domski skupnosti smo nemudoma prilagodili in organizirali tako, da smo v največji možni meri lahko sledili priporočilom pristojnih institucij za obvladovanje in spopadanje z okužbami na koronavirus. Skladno z akcijskim oziroma kriznim načrtom smo aktivirali rdečo cono v našem »sestrskem« domu - Domu sv. Agate. Skupno razumevanje in potrpljenje ter srčnost, gorečnost in želja pomagati drug drugemu nam v tem trenutnem obdobju pomaga, da skupaj preživljamo čas, kar se da mirno in z veliko mero poguma in "pozitivnega" pogleda v prihodnost.

Vseskozi se vsi skupaj trudimo, da bi se življenje v našo domsko skupnost vrnilo v stare tirnice, seveda »obogateni« z izkušnjo in preizkušnjo, ki se imenuje »koronavirus«. Ob tem se moramo zahvaliti našim stanovalkam in stanovalcem za nadvse potrpežljivo in odgovorno upoštevanje priporočil, vsem svojcem in prijateljem naših stanovalk in stanovalcev za razumevanje, skrbnost in vse spodbude, ki smo jih bili in smo jih še deležni, posebej v tem »težkem« času, in nenazadnje vsem nam zaposlenim, da smo z veliko mero odgovornosti, medsebojne solidarnosti, strokovnosti, izjemne srčnosti in nenazadnje tudi velikokrat z odrekanjem »osebnemu« življenju ter z »nadčloveškimi« napori lahko po svojih najboljših močeh premagali začetne ovire s katerimi smo se srečevali v prvih treh tednih od pojava okužbe v domu z eno samo velikansko željo, da bi bili na razpolago našim »sončkom« v domski skupnosti. Iskrena zahvala gre tudi vsem prostovoljcem v mreži naše Nadškofijske karitas Maribor, posebej prostovoljcem "Karitas mladih" in tudi zavodu Karionu za pomoč. In nenazadnje gre iskrena zahvala tudi našim sodelavkam, ki so na materinskem dopustu, pa kljub temu skrbijo za nas sodelavce v domu tako, da nas večkrat pokličejo, nam dajejo podporo in tudi konkretno poiščejo dobre ljudi, podjetja in organizacije, da darujejo po svojih močeh izdelke, kateri nam polepšajo dan. K zahvalam moramo dodati izredni čut za skrb občine Lenart in štaba civilne zaščite. HVALA vsakomur in vsem!

Zavedamo se, da smo prav mi zaposleni, posebej v času, ko so obiski odsvetovani, tisti, kamor lahko naše stanovalke in stanovalci naslonijo glavo, če jim je hudo, podajo roko, da občutijo bližino in toplino sočloveka, se zazrejo v oči, katere jih vsakodnevno gledajo in jih rade vidijo. Ponosni smo, da smo zaupanja vredni in da naše stanovalke in stanovalci z nami delijo svoje lepe in srčne misli, pa tudi svoje strahove. Hvala vam! Za vse nas je to enkratno, čudovito in neprecenljivo. Z vami, drage stanovalke in dragi stanovalci smo mi boljši, srečnejši in bogatejši za dotik LJUBEZNI in PONIŽNOSTI v skrbi do UBOGIH.

Ne glede na dejstvo, da se »spopadamo« z virusom, so v domu zagorele svečke na adventnem venčku, tudi sv. Miklavž nas je našel in nas razveselil s pismom zahvale in spodbude. Seveda na darila ni pozabil. Sodelavci doma so poskrbeli, da so okrašene sobice stanovalcev in vsi skupni prostori. Stanovalci so se teh pozornosti zelo razveselili, saj jim jaslice in okrašena drevesca ter drugi okraski porajajo lepe spomine iz njihovega bogatega življenja. Prav tako sodelavke skrbijo, da so stanovalci v sobah deležni gibalnih aktivnosti. Stanovalci se zavedajo pomena gibanja, zato zelo pridno sodelujejo. Prav tako sodelavci poskrbijo za »vzpostavljanje« video-klicev v katerih ne manjka toplih besed, pošiljanja poljubov, dobrih misli... Odgovorne sestre so na voljo svojcem za informacije o zdravstvenem stanju. Naš »domski« duhovnik je v domski kapeli vsak dan, brez navzočnosti stanovalk in stanovalcev daroval sveto mašo za pogum, zdravje in moč, da skupaj z ljubeznijo in solidarnostjo premagamo to preizkušnjo.

Prav tako sodelavci doma stanovalcem dostavljajo v sobo časopise, križanke in likovne materiale za ustvarjanje. V njihovem imenu gredo oziroma »uredijo« želene nakupe iz lekarne ali trgovine.

Kljub »prisotnosti virusa« smo bili stanovalci in sodelavci doma deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka. Skrbimo, da imajo stanovalci in tudi mi vsi na razpolago dovolj sadja. Kljub vsemu si stanovalci in zaposlenih večkrat »vzamemo« čas ter se razvajamo s turško kavico, saj je domski bife na »off-u«.

Za nekaj drugačnosti v tem času in našem vsakdanu je poskrbela tudi narava sama, ko se je odela v snežno odejo in spremenila »naš« razgled. Ne da bi se zavedeli, včasih drug drugemu polepšamo čas, pa naj si to bode z lepo besedo, prijaznim pozdravom, srčnim in sočutnim opravilom za sočloveka. Tako so naši stanovalci skozi okno opazili tudi pridnega očeta in otroke, ki so na travniku ob domu postavili lepega snežaka. »Prelep Snežko Belič z ušesi,« je dejala stanovalka, ki jih je opazovala pri delu.

Neko sredo, ko so zaposleni, ki so bili razvrščeni v daljši delovni urnik, ko je to običajno, imeli krajši odmor, se je iz sobe naše gospe Gizele zaslišala harmonika. Zaigrala jim je Sveto noč. Te njene pozornosti so bili zelo veseli, še toliko bolj, saj je pogumno premagala covid-19 in se že vrnila v svojo sobo in nadaljuje s svojim aktivnim življenjem. Gospe Mariji so sestre med opoldanskim urejanjem zapele ob njenem godu.

Zaposleni smo bili in smo še vedno s strani stanovalcev in svojcev in drugih dobrih ljudi deležni veliko hvaležnosti in spodbud za opravljanje našega dela. Stanovalka Ljubica je rekla, da naj minister najprej poskrbi za sestre, da bodo lahko še naprej dobro skrbele za stanovalce.

Še preden smo prižgali tretjo svečko na adventnem venčku, smo se razveselili novice, da Dom lahko spet odpre svoja vrata za obiske svojcev in prijateljev.

Ne samo temnih misli in neugodnih situacij, ki jih s seboj prinaša virus, smo vsi skupaj deležni tudi svetlobe adventa. Ob koncu si vsi želimo, da bi tudi to leto na svojstven in enkraten način doživljali prihajajoče praznike, Sveti večer in Božič. Ta praznika nas spominjata na trenutek, ko smo bili obdarjeni, pa ne le z darili svojih najbližjih, temveč z darom, ki ni karkoli, ampak Ljubezen sama. Z vsakim darom in dobroto, ki jo prejemamo ali podarjamo prejemamo delček darovalca oziroma podarjamo delček sebe, da bi lahko bili še bolj medsebojno povezani.

Vsi si želimo, da bi zares doživeli mir telesa in duha ter se tako lažje pripravili na prihod novega leta, ki nam bo, Bog daj, poleg zdravja in sreče, prineslo zelo dragoceni dobrini, ki se imenujeta SREČANJE in BLIŽINA.

 

Naj slike spregovorijo… hvala, hvala, hvala vsem!

Praznovanje rojstnih dni

Čas v katerem se nahajamo nam narekuje, da smo zaenkrat izolirani od svojih bližnjih, toda kljub temu ne pozabimo drug na drugega in si privoščimo v krogu domske skupnosti majhne pozornosti.

Veseli smo, da lahko druženja, sicer v manjših skupinah, potekajo tudi v tem času, ko smo ponovno "zaprti" za okolico. Vendar nas povezuje odprtost medsebojnega spoštovanja, sprejetosti in podarjanja drobnih trenutkov, ki v svinino korona-časa pripelje žarek topline in veselja.

Nekaj utrinkov iz praznovanja rojstnih dni v slikah.  

Čestitka Rdečih noskov ob rojstnem dnevu naše drage stanovalke Ide (tukaj). 

Kostanjev piknik oziroma pikniki

Letos je bil kostanjev piknik "razdeljen" na štiri dneve, saj smo ob upoštevanju navodil za varno druženje, piknik razdelili tako, da smo posamezni dan imeli piknik za stanovalke in stanovalce ter zaposlene iz posameznega nadstropja oziroma oddelka.

Kljub temu, da nismo bili vsi naenkrat "skupaj", pa je bilo prijetno in veselo. Z vremenom pa smo imeli povečini tudi srečo. Tudi naše stanovalke in stanovalci iz oskrbovanih stanovanj niso ostali brez kostanja in mošta, saj smo "piknik prinesli" do njihovih stanovanj. 

Kljub vsemu so takšna druženja prijetna, pa čeprav malce na drugačen način. Sedaj pa čakamo, da bo sv. Martin naredil iz mošta vino.

Obisk Rdeči noski

Stanovalce Doma sv. Lenarta so to jesen razveselili tudi razigrani Rdeči noski.

Ob upoštevanju vseh veljavnih zaščitnih ukrepov so nastopili pred glavnim vhodom, stanovalci pa so jih spremljali skozi okna svojih sob, s svojih balkonov, nekaj pa jih je zasedlo razpoložljive klopce pred vhodom.

Rdeči noski o sebi povedo, da pridejo zato, da vzpodbudijo radoživost, veselje in pogum tam, kjer je to življenjskega pomena. Pristopijo z odprtostjo, iskrenostjo in humorjem, sprožijo vedre misli, pogum in zaupanje ter tako preženejo skrbi ob situacijah, ki človeka bremenijo. 

Razvedrili so nas s šalami, pesmijo in harmoniko. Jesenski dan je bil tako še bolj barvit, obenem pa so za konec še popestrili kostanjev piknik, ki smo si ga pripravili stanovalke in stanovalci ter zaposleni z varovanega oddelka.

Pozdravi učencev iz OŠ Šentilj

Učenci OŠ Rudolfa Maistra iz Šentilja v Slovenskih goricah so za svoje občane, ki bivajo v institucijah, narisali risbice in pripisali dobre misli in pozdrave.

V naš dom so poslali devet risbic, ki sta jih socialni delavki razdelili med njihove občane in njihovo lepo gesto stanovalcem predstavili na bralnih uricah.
Stanovalci so bili pozornosti zelo veseli.
V Domu sv. Lenarta smo hvaležni učiteljicam in učiteljem za spodbujanje medgeneracijskega sožitja in solidarnosti ter učenkam in učencem, da so se odzvali in nam vsem skupaj polepšali jesenske dneve, kljub "oddaljenosti".

Mednarodni dan starejših

V Domu sv. Lenarta vsako leto obeležimo mednarodni dan starejših. Tako je bilo tudi letos, vendar zaradi ukrepov, ki veljajo v času "koronavirusa" v skromnejši obliki kot pretekla leta, ko so ta dan obogatili s svojimi nastopali razni kulturniki. Kljub temu pa so nas ob dnevu starejših zelo razveselili učenci ter njihove učiteljice in učitelji iz OŠ Voličina, ki so v okviru svojega tehniškega dneva z naslovom "Z roko v roki" za nas napisali mnogo lepih misli, nam poslali objeme ter za nas izdelali razna darila (družabne igre, ploščice, potiskane majčke…).

Tako smo 1.oktobra na ogled postavili izdelke mladih rok iz OŠ Voličine in izdelke izpod pridnih rok naših stanovalk. Dogodek smo obogatili z igranjem na harmoniko, recitacijami ter predstavitvijo razstavljenih izdelkov. Delovna terapevtka Doma sv. Lenart je spregovorila o pomenu aktivnosti delovne terapije in posredovala zbrane misli stanovalk o pomenu vključevanja v aktivnosti.

Z ročnimi deli se v okviru delovne terapije ukvarjajo tiste stanovalke, ki jim  tovrstne tehnike in ročna dela prinašajo veselje in zadovoljstvo. Včasih kdo reče, da takšnim prej mine čas. Mogoče navzven, na videz res, ampak naša Liljana, kot delovna terapevtka vidi v tem večjo, terapevtsko  vrednost. Pri ročnih delih, kot tudi drugih ustvarjalnih tehnikah si stanovalci na telesni ravni ohranjajo svoje spretnosti, mišično moč, gibljivost, koordinacijo. Na kognitivni in čustveni ravni pa poskrbijo za ohranjanje znanja, krepijo spominske in druge mentalne sposobnosti, ob tem pa doživljajo zadovoljstvo in se veselijo uspeha, ko jim zadana naloga uspe. Tako lahko ustvarjeno tudi vidimo, osmislimo in delimo z drugimi.

Ob sproščenem druženju in pogovorih na aktivnostih v  delavnici delovne terapije, se rešijo ali izpostavijo kakšne dileme, skrbi in težave, ki jih podelimo drug z drugim in velikokrat tako rešijo kakšne stiske in skrbi.

*****

Zbrane v dveh manjših skupinah je takole nagovoril tudi direktor Doma sv. Lenart:

"Z roko v roki - je osrednje vodilo tega dne in pred nami so na eni strani izdelki, ki so jih naredile mlade roke za vse nas tukaj. Mladi niso in verjamem, da nikoli ne bodo pozabili na starejše, na svoje mame in ate, babice in dedke, prababice ali pradedke, skratka na vse starejše. To dokazuje tudi gesta, da so učenci OŠ Voličina v okviru tehniškega dneva izdelali te izdelke, spisali te misli z željo in namenom, da skupaj zmoremo, da skupaj vztrajamo in da nikoli ne pozabimo drug na drugega in da ne obupamo– ne glede na težave s katerimi se soočamo skozi razna življenjska obdobja.

Na drugi strani pa imamo izdelke, ki so jih naredile skrbne in izkušene roke naših stanovalk. Hvala vsem za to. Ti izdelki pričajo o tem, da kljub starosti in težavam, ki jih starost prinaša lahko aktivno ustvarjamo in s tem dajemo svoje talente in sposobnosti na pogled mnogim, danes tukaj vsem nam.

Danes se z roko v roki srečata starost in mladost, mladost in starost z roko v roki gradita vez spoštovanja, upanja in medsebojne solidarnosti.

Kljub temu, da so sedaj v času koronavirusa domove za starejše in s tem tudi naš dom, Dom sv. Lenarta, označili za ogrožena območja, pa je naš dom vselej in bo tudi v prihodnje ostal območje ljubezni, sočutja, solidarnosti, sprejetosti, hvaležnosti, obzirnosti, strokovnosti, predvsem pa domačnosti, kjer najdejo tolažbo in pomoč vsi, ki tukaj živite ali pa tukaj delamo."

Svoj nagovor je zaključil z besedami:

"Drug drugemu z roko v roki ponudimo človeško toplino, hvaležnost, sprejetost, obzirnost, dobroto, optimizem in veselje do življenja tukaj sedaj v tem času in prostoru. Hvala vsem za sodelovanje, strpnost in srčnost ter bodimo vselej odgovorni drug za drugega."

***

Misli stanovalk o pomenu vključevanja v aktivnosti delovne terapije:

Gospa Cecilija: “Rada kvačkam, drugo ne morem. Veseli me, da lahko pokažem kaj znam, nikoli nisem lenarila.”

Gospa Jelka: “Rada delam vsa ročna dela, s tem si krajšam čas. Dnevi so mi kar prekratki. S tem odženem skrbi, ker mislim na delo.”

Gospa Mimika:Pomembno je druženje, malo heca, si vmes kaki priboljšek privoščimo in obujamo spomine.”

Gospa Gizela: “Glasba je zame zdravilo, ko sem na tleh me dvigne. Rada zaigram tudi za druge. S tremo pa nimam težav.”

Gospa Anica: “Meni je najbolj pomembno, da grem ven iz postelje, da se družimo na delovni terapiji in da delam vse kar sem zmožna z desno roko. Ko moram biti v postelji je zame žalosten dan.“

Gospa Danica:Fajn je, da nisem sama, da nekam pridem, da nekaj novega doživim.”

Gospa Tončka M.: ”Pomembno mi je, da pridem v delavnico in da sem v druži, sem zelo družabna, samota me ubija. Veseli me, da kaj koristnega napravim in da si tako polepšam dan. Vesela sem kadar obiskovalci pohvalijo kako lep dom imamo."

Gospa Tončka Š.: “Ker sedim v popolni temi, sem zelo hvaležna, da me delovna terapevtka povabi na delovno terapijo, kjer po svojih močeh telovadim in dobim prilagojeno delo. V naši delavnici slišim veliko novega in tako pozabim na svoje skrbi. Zelo pogrešam petje.”

Mednarodni dan alzheimerjeve bolezni - sprehod za spomin

Kljub težkim časom, ki jih prinaša "koronavirus" smo v Domu sv. Lenarta v okviru projekta Demenci prijazna točka (DPT) ob mednarodnem dnevu alzheimerjeve bolezni organizirali sprehod za spomin, da opozorimo na porast te bolezni - demence, njene značilnosti in posledice s katerimi se srečujejo oboleli in njihovi svojci.

Po lenarških ulicah smo se odpravili v mestni park dr. Jožeta Pučnik, kjer smo si ob lepem vremenu privoščili "sladoledni počitek" in občudovali barve narave, ki jo prinaša jesen. Takšna druženja nam vlivajo moč in dajejo upanje, da bomo skupaj zmogli prebroditi tudi težave, ki jih prinaša ta bolezen - demenca. Drug z drugim zmoremo in bomo tudi v prihodnje.

Aktivnosti, dogodki ob koncu poletja in prehodu v jesen

V nadaljevanju si lahko v besedi in sliki ogledate, kaj vse smo v Domu sv. Lenarta skupaj stanovalci in zaposleni doživeli in ustvarjali ob koncu poletja in prehodu v jesen.

Kot se za poletje spodobi, smo si pripravili sladoledni piknik. Vročina zunaj nas je pregnala v notranje prostore, kjer smo bolj sproščeno zadihali in si privoščili sladoled s sadjem in kavico, na vseh oddelkih.

Svoje kulinarične želje smo si tudi uresničili v delavnici delovne terapije, kjer smo nabavili domači  stročni fižol, ga skuhali in zabelili z domačo zaseko in smetano...kot nekoč doma. Zraven smo še postregli doma pripravljeno jabolčno čežano. Tako navado in kombinacijo jedi imamo ponekod na Štajerskem, zabeljen fižol z jabolčno čežano.

Nato so bili v planu slivovi cmoki,  tudi po domačem receptu in s pomočjo pridnih rok.

Po dogovoru je na vrsto prišla tudi peka skutinih palačink. Navdušeni, veseli, zadovoljni ob pripravi, pečenju in pričakovanju ob vseh omamnih vonjavah smo si palačinke privoščili v paviljončku , na vrtu.

Rezervirali smo tudi 3 dneve, v katerih smo na vrtu po oddelkih izvedli Pizza party. Stanovalce smo pogostili s pizzami, dostavljenimi na dom, podjetja Vinska trta iz Voličine. Vse pohvale kuharjem in dobrodošla ideja in nekaj novega nam je popestrilo življenje in prineslo novo temo za pogovor in obujanje spominov. Katera pijača se najbolj poda k pizzi? Pivo, seveda, v zmerni količini, se razume.

Ga Tomažič je nekaj svojih domskih prijateljic povabila in nam dovolila fotografirati svoj balkon, katerega krasijo vzorno negovane balkonske cvetice. Vsa pozornost, ljubezen, veselje in znanje o vzgoji in negi cvetja se ji poplača in odraža z  bujnim cvetenjem. Kot zanimivost, da lahko občuduje in skrbi za svoje cvetje, ima stojala s koriti nameščena na notranjo stran balkona,  tako res maksimalno uživa v svojem delu in njegovih rezultatih. Kljub temu pa njeno cvetje lahko občudujemo tudi izpod balkona in okolice zunaj.

V tem času, ko zaradi ukrepov preprečevanja širjenja COVID 19 ne sodelujemo s šolo, vrtcem in ostalimi ponudniki medgeneracijskih, družabnih, razvedrilnih in kulturnih dogodkov, prilagojene aktivnosti potekajo na oddelku, v lepem vremenu tudi  zunaj na dvorišču in na vrtu.

Na vsakem oddelku 1x na teden z delovno terapevtko potekajo glasbenogibalna skupina, na kateri se naučimo in plešemo sedeče koreografije na poljubno glasbo, največkrat po željah. Ob tem se razgibamo, predihamo, poskrbimo za dobro počutje, boljšo gibljivost, koordinacijo ter vitalnost. Ob kakšnih znanih melodijah si pa obvezno še zapojemo.

Prav tako se na obeh oddelkih 1x na teden zberemo na družabnorekreativni aktivnosti, ki jo skupaj izberemo : met v tarčo, balinčki, bowling, lovimo ribice...

En krat na teden na vsakem oddelku poteka telovadba s fizioterapevtko. Tako je poskrbljeno, da se  stanovalci razgibajo, poskrbijo za gibljivost, mišično moč in da ostajajo v čim boljši fizični kondiciji.

Da smo informirani o dogajanju doma in po svetu, pa poskrbimo za stanovalce na bralnih uricah s socialnimi delavkami.

Jesen je pred vrati, za stanovalce nekoč v preteklosti aktualna opravila spravljanja  jesenskih plodov so že v teku in naše domske dekoracije so tudi že v duhu jeseni, ki pa si želimo, da bo topla, prijetna, mirna z upanjem in vero, da se izognemo nevšečnostim, ki jih prinašajo sezonske okužbe, kot tudi nova, kateri smo v veliki meri podredili svoje življenje, razmišljanje in ravnanje, vse v dobro celotne skupnosti.

Ob prehodu v jesen pa smo, tako kot vsako leto, imeli trgatev. Grozdje, ki ga "oskrbujejo" naši stanovalci ob pomoči naših zaposlenih razveseli ves dom. Kako prijetno je pozobati domače grozdje ob prijateljih in tako dodati še en kamenček lepega spomina v mozaik našega skupnega bivanja.

Pred nami je jesen. Vse aktivnosti prilagajamo razmeram novega koronavirusa z željo in upanjem, da bomo skupaj z odgovornim ravnanjem obvarovali našo domsko skupnost - Doma sv. Lenart. Verjamemo, da nam bo uspelo.  

Hvala vsem stanovalkam in stanovalcem, svojcem, prijateljem in sodelavcem Doma sv. Lenart za odgovorno in dosledno spoštovanje priporočil in navodil, ki veljajo v času koronavirsa, predvsem pa vsem za strpnost in medsebojno podporo. Skupaj zmoremo in skupaj nam bo uspelo. HVALA!

Življenje v poletnem času v Domu sv. Lenarta!

Poletje, najtoplejši letni čas, radi povezujemo s počitnicami in oddihi, predvsem na morju ali drugih destinacijah. Letos – v luči koronavirusa - vse to poteka v skrbno izbranih destinacijah in predvsem s še večjo mero odgovornosti drug do drugega.

V Domu sv. Lenarta to poletje doživljamo na svojski način, saj je to poletje še posebej drugačno. Stanovalci se radi  spominjajo lepih poletij iz svojega otroštva, ki so bila povečini delovna, saj so veliko pomagali doma na polju, travnikih, sadovnjakih in vinogradih. Bili pa so to brezskrbni dnevi bosonogega tekanja naokrog in druženja v soseščini, delovnih akcij, pa tudi veselja ob različnih priložnostih (praznovanja, vaški plesi, veselice, žegnanja, sejmi). Radi se spominjajo poletij z družino, ki so jo ustvarili, izletov in oddihov, ki so si jih lahko privoščili.

»Zdaj pa je vse drugače,« pravijo in povedo, da ostajajo lepi spomini. So pa neskončno veseli razglednic in sporočil, ki jih pošljejo bližnji iz vseh koncev in krajev. Zadovoljstvo in lepe poletne trenutke pa iščejo v okviru možnosti, ki jih imajo in v okviru domskih dejavnosti, ki to poletje potekajo »ločeno«, pa  vendarle nič manj prisrčno in družabno.

Stanovalci Dom sv. Lenarta, se v jutranjih in dopoldanskih urah radi odpravijo na sprehod do mestnega parka, posedijo na klopcah, terasi ali v utici ob domu, se posladkajo z dobro kavico ali osvežujočim napitkom, sladoledom,…

Prijetne trenutke pa jim skušamo pripraviti tudi zaposleni, ki organiziramo aktivnosti v manjših skupinah. Tako smo se sladkali z lubenicami, uživali ob pivu in ledeni kavi. V nekoliko drugačni obliki smo se letos družili na pikniku ob dobri jedači in pijači in se sladkali na sladolednem pikniku. Skozi vse poletje pridne stanovalke vestno skrbijo za domski vrt, tako, da smo že poskusili prve sadove, pripravljajo zelišča in dišavnice, izvedli smo tudi nekaj ustvarjalnih delavnic, redno prebiramo aktualne novice in si izmenjamo mnenja o aktualnih dogodkih, stanovalci redno telovadijo, praznujemo rojstne dneve, tudi sveta maša je na voljo vsak dan. V okrnjeni obliki potekajo tudi miselne, glasbeno-gibalne delavnice in rekreativne delavnice (tarča in bowling, odbojka). Na Krištofovo nedeljo je mašnik s prošnjo za varno vožnjo blagoslovil službene avtomobile in avtomobile zaposlenih.

Stanovalke in stanovalci tudi individualno ustvarjajo – pletejo, kvačkajo, barvajo, izdelujejo razne druge izdelke. Nekateri si čas krajšajo tudi z branjem, nanizankami ali se po Skypu družijo s svojci, ki so v tujini.

Veseli smo, da je dom za obiskovalce odprt in da je epidemiološka slika v našem kraju zaenkrat dobra, da so bližnji naših stanovalk in stanovalcev odgovorni ter razumejo in tudi v veliki večini upoštevanju ukrepe, ki se izvajajo ob obiskih.

Tudi vsi zaposlenih vložimo veliko dodatnega truda, da omogočamo in izvajamo dodatne ukrepe glede razkuževanja, zračenja, čiščenja, ohranjanja distance. Skratka veseli smo, da vsi skupaj (stanovalci, njihovi bližnji in zaposleni) ravnamo odgovorno in dosledno upoštevamo ukrepe za preprečitev širjenja okužb, v našem primeru - pa še dodatno, da z vsemi ukrepi (nošenje maske, higiena kašlja, spremljanja simptomov okužb pri Covid-19, itd…), preprečujemo morebitni vnos in razširitev okužbe po domu.

Verjamemo, da nam bo le skupaj uspelo, zato še enkrat iskrena vsem našim stanovalkam, stanovalcem, njihovim bližnjim in zaposlenim v Domu sv. Lenarta za odgovorno, vestno, dosledno in strokovno izvajanje ukrepov ob bivanju, srečevanju in delu. Naj nas lepi trenutki popeljejo v prihajajočo jesen varno, predvsem pa brez okužb s koronavirusom.

Zlatko Gričnik, direktor